top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğum günü: Halit Kıvanç, Tolga Aşkıner, Ertem Eğilmez


Bugün 18 Şubat. Ünlü sunucu Halit Kıvanç, tiyatro sanatçısı Tolga Aşkıner ile ünlü yönetmen Ertem Eğilmez'in doğum günü.

BRT Yayın Grubu olarak bu değerlerimizi saygıyla, sevgiyle anıyoruz.


Doğum günü: Halit Kıvanç kimdir?



Halit Kıvanç ,1926 yılında İstanbul’da doğdu ,radyo ve televizyon sunucusu, gazeteci, maç spikeri. Türkiye’nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularındandır. Yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç‘ın babasıdır.

Orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde ,yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde tamamladı. 3 ay kadar hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı.1953′te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte memleketimizin ilk günlük spor gazetesi (Türkiye Spor)gazetesini çıkardı.Bir yıla yakın ünlü yayın kuruluşu BBC de çalıştı. Ülkemiz’de radyo ve TV yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, TV’nin bir çok yayınında ‘ilk’lerin adamı oldu. olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda suünya kupasını televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 Dünya Kupası finallerini radyo ve tv de nakletmistir.

Sunuculukta 50 yılını 2005′te bir jübileyle kutlayan Kıvanç,Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200′ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti.

Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layik görüldü.

Kıvanç, NTV televizyonunda pazar günleri ‘Halit Kıvanç’la Ustalar’ adlı söyleşi programını da sundu.

Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç halen FB TV’de yayınlanan “Efsanenin yeni 100 yılı” isimli söyleşi programını da sunmaktaydı. .

Aydın Engin‘le yaptığı söyleşi Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı adlı kitapta toplanarak İş Bankası Kültür Yayınları tarafından piyasaya sunulmuştur. Halit Kıvanç, ayrıca 2006 yılında Türkiye İş Bankası tarafından yayımlananAğlama Palyaço Makyajın Bozulur adlı kitabın da yazarıdır. Kıvanç, sanatçı Müjdat Gezen ile yaptığı söyleşiyi kaleme aldığı kitapta, sanatçının yaşamını acı ve tatlı yanlarıyla anlatmaktadır. 25 Ekim 2022'de aramızdan ayrıldı.



Halit Kıvanç’ın yazdığı kitaplar : Ve Allah Gazeteciyi Yarattı 1959 İstanbul Matbaası. Kazulet Hanımın Minisi 1968 Altın Kitaplar Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat 1977 Meta Yayınları Beckenbauer Futbol Okulu. (Çeviri) 1977 Kelebek Yayınları. Gülmece Güldürmece 1978 (1. Baskı) Kelebek Çocuk Kitapları Ve Karşınızda Halit Kıvanç 1979 (1. Baskı) Milliyet yayınları 1980 Karacan yayınları Gelin Yarışalım 1982 Kelebek Yayınları (Kelebek Çocuk Kitapları) Halit Kıvanç Anlatıyor Üç Yüz Otuz Üç Fıkra 1982 Karacan yayınları Gool Diye Diye 1983 Hürriyet Yayınları. Hadi Anlat Bakalım Anılar 1 1988 (3. baskısı) Yorum Kitapları Bulutlarla Yarışan Kadın, Halit Kıvanç Sabiha Gökçen‘le söyleşiyor 1988 Yapı Kredi Yayınları. Çok Affedersiniz Ama… 1999 Aksoy Yayıncılık. Telesafir Bizde TV Böyle Başladı 2002 Remzi Kitabevi Kupaların Kupası Dünya Kupası 1930′dan 2002′ye 2002 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Futbol! Bir Aşk… 2004 İletişim Yayınları Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur Müjdat Gezen Kitabı 2006 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları


Doğum günü: Tolga Aşkıner kimdir?



Tolga Aşkıner, 18 Şubat 1942 tarihinde Divriği, Sivas‘da doğmuştur. İstanbul’da Darüşşafaka Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi.

Tolga Aşkıner, Konservatuvar Dee yönetmen olarak amatör çalışmalar yaptı. 1960’ta İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Daha sonra Arena ve Dormen Tiyatrosu, AST gibi topluluklarda çalıştı. Ayfer Feray ve Nisa Serezli Topluluğu’na katıldı.


Nisa Serezli ile 1968 yılında evlendikten sonra , Nisa SerezliTolga AşkınerTiyatrosu’nu kurdular. Çok sayıda oyunda rol aldı. Bazı oyunların da yönetmenliğini yaptı.

Tolga Aşkıner, 1968 yılında tiyatro oyuncusu Nisa Serezli ile evlendi. Eşinin öldüğü 25 Ağustos 1992 tarihine kadar da evli kaldılar.

1985 yılında Turgut Özakman‘ın Töre adlı oyunuyla Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı.

Adem ile Havva (1985), Kocanızı Tazeleyin, Kime Niyet Kime Kısmet (1986), Hollywood Bulvarı (1987), Cennetlik Kaynana (1990) oyunlarını yönetti. Nisa Serezli‘nin ölümünden sonra Nisa Serezli – Tolga Aşkıner tiyatrosu’nun yerine Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Sevgi Birliğini kurdu (1993). Bu tiyatroda Canım adlı oyunu yönetip oynadı.

Tolga Aşkıner, 12 Haziran 1996 tarihinde İstanbul’da gırtlak kanseri nedeniyle tedavi görmekte olduğu Şişli Etfal Hastanesi’nde 54 yaşında ölmüştür. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Nisa Serezli’nin mezarının yanına defnedildi.

Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları : 1993 – Canım (oyun)- Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Sevgi Birliği 1992 – Bir Tutkunun Yüzyılı : (Yazarlar gurubu; Füsun AKATLI, Gökhan AKÇURA, Recep Bilginer, Ümit DENİZER, Turgut DENİZER, Genco Erkal, Tarık GÜNERSEL, Macit Koper, Zihni Küçümen, Mücap Ofluoğlu, Sevgi SANLI, Semih Sergen, Engin ULUDAĞ, Haşmet ZEYBEK ve Haldun Taner) Bu gösteri Muhsin Ertuğrul‘un 100. Doğumyılı Kutlamaları çerçevesinde yaklaşık 150 tiyatro sanatçısının işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir ve bu büyük tiyatro adamının hayatını anlatmaktadır. – Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali 1992 1990 – Cennetlik Kaynana : Irma-Walter Friner – Karaca Tiyatrosu 1987 – Hollywood Bulvarı Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu 1986 – Kime Niyet Kime Kısmet : Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu 1986 – Kocanızı Tazeleyin : Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu 1985 – Adem ile Havva : Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu 1985 – Paşa Annem : Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu 1985 – Ah Şu Gençler : Turgut ÖzakmanNisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu 1985 – Töre : Turgut ÖzakmanNisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu

Filmleri ve Dizileri : Oyuncu: 1994 – Tuzak (TV Filmi) 1994 – Gülşen Abi (Ali Rıza) (TV Dizisi) 1994 – Aylaklar (Sinema Filmi) 1993 – Hayri Beyin Son Aşkı (Hayri Bey) (Sinema Filmi) 1992 – Sessiz Karanlık (Sinema Filmi) 1992 – Eda Hanım (TV Dizisi) 1992 – Burnumu Keser misiniz? (TV Dizisi) 1983 – Çıplak Ayak (Kemal) (TV Dizisi) 1976 – Caniko (TV Dizisi) 1970 – Yaban Gülü (Pakize’nin sevgilisi Kenan) (Sinema Filmi) 1965 – Güzel Bir Gün İçin (Sinema Filmi)


Doğum günü: Ertem Eğilmez kimdir?



Ertem Eğilmez, 18 Şubat 1929 tarihinde Trabzon'da dünyaya geldi.İlk ve orta eğitimini Konya'da bitiren Eğilmez, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde okumaya başladı.Buradaki eğitimini de tamamladıktan sonra bir süre bakkal dükkanı işletti.Vatani görevini yerine getirmek için bakkallığı bırakan Eğilmez, askerlik dönüşü Refik Erduran ile birlikte 1954 senesinde Çağlayan Yayınevi'ni kurdu. Aynı sene "Tef" dergisini çıkaran ekipte yer aldı.İlerleyen dönemlerde cep kitapları basan Ertem Eğilmez, bu kitaplarla büyük ses getirdi. Bir süre sonra cep kitapları işi kötüye gidince, Türkiye'ye langırt masalarını getirmeye ve satmaya başladı.1964 senesinde "Arzu Film" isimli yapım şirketini kurdu. Aynı sene çektiği "Yaman Gazeteci" filmiyle yapımcılığa başlayan Eğilmez, yine aynı sene çektiği "Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi" filmiyle de yönetmenliğe başladı. (Dikkat: Müstehcen öğeler vardır.)

1967 senesinde sinema sektörüne girdikten sonra ki ilk ödülünü kazandı.

Sinemanın her türünde (romantik, komedi, drama) filmlere imza atan Ertem Eğilmez, özellikle komedi türündeki "Hababam Sınıfı" serisiyle tanınmıştır.

En son "Arabesk" filmi olmak üzere toplam 44 filmin yönetmenliğini, en son "Milyarder" olmak üzere 5 filmin senaristliğini, yine en son "Milyarder" olmak üzere 97 filmin yapımcılığını üstlendi.

Ertem Eğilmez, 21 Eylül 1989 tarihinde İstanbul’da 60 yaşındayken hayatını kaybetti.

Yönettiği Filmler:

Arabesk

Aşık Oldum

Namuslu

Hababam Sınıfı Güle Güle

Banker Bilo

Erkek Güzeli Sefil Bilo

Gülen Gözler

Hababam Sınıfı Tatilde

Şabanoğlu Şaban

Hababam Sınıfı Uyanıyor

Süt Kardeşler

Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı

Hababam Sınıfı

Salak Milyoner

Köyden İndim Şehre

Mavi Boncuk

Oh Olsun

Yalancı Yarim

Canım Kardeşim

Sev Kardeşim

Tatlı Dillim

Senede Bir Gün

Beyoğlu Güzeli

Son Hıçkırık

Kalbimin Efendisi

Küçük Hanımefendi

Boş Çerçeve

İngiliz Kemal

Sevemez Kimse Seni

Nilgün

Ömre Bedel Kız

Yaşlı Gözler

Ölünceye Kadar

Seni Bekleyeceğim

Seni Sevmiyorum

Bir Millet Uyanıyor

Senede Bir Gün

Helal Adanalı Celal

Kart Horoz

Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page