top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Doğaya saygı, yaşama umut, insana destek Reha Yalnızcık “Onlardan İzler”le



Korkut Akın yazdı...

Birine, geçmişle ilgili bir şeyi “sen daha portakalda vitaminken” diye başlarız anlatmaya… o kişinin vitaminlikten insanlığa geçişini sağlayan nedir; daha doğru soru kimdir?

Tam üzerine bastınız… Anne! Annedir yaşamı var eden, omuzlayan ve sorunları çözümleyen. Dokuz ay karnında taşıdığı yetmezmiş gibi, doğduktan sonra da her türlü sorumluluğunu üstlenip besleyip büyütmesi, annenin yüceliğinin karşı konulamaz kanıtıdır. Kız çocukları, büyüyünce anne olurlar ve kendilerine yaşatılanın aynısını kendi çocuklarına yaşatmak için canla başla mücadele ederler. Peki, erkek çocuklar… Onlar da evlenir, eşlerinin ilk çocuğu olurlar, artık iki anneleri vardır. Onların sırtı yere gelmez…

Bu uzun girişi, annesi ve eşine -tam da anneler gününe denk getirerek- güçlü ve güzel bir saygı sergisi açan Reha Yalnızcık için kaleme aldım.



Doğaya saygı…

Sanat ve sanatçı, toplumun önünü açan, yönlendiren, güçlü ve güvenilir olması için çabalayandır. Onun içindir ki, sanat bütün güzellikleri doğurur, bütün kötülükleri de silmeye çabalar yaşamda.

Reha Yalnızcık, 1980’lerden başlayarak, daha kimse doğa ve doğal yaşam, hava kirliliği gibi çevrebilimsel konuları önemsemezken resimlerinde işleyerek bir bakış açısı kazandırmaya çalışan bir ressam… Aslında, kendisini öne çıkartmadan yapıtlarıyla bu mücadelesini sürdüren bir aktivist. İğneyle kuyu kazar gibi, iğne oyası işler gibi alabildiğine titiz, alabildiğine çalışkan ve bir o kadar da kararlı bir ressam aktivist. Beraberinde barış içinde bir arada yaşama kaygısını da güden, estetik kaygıları öne çıkan ve her sergisinde bu çizgisini koruyan bir ressam.


Yaşama umut

Airbrush ile çalışmak zor olsa gerek… çünkü ince ince işlemek gerekiyor, titiz olmak, ayrıntıları gözden kaçırmamak için alabildiğine dikkatli olmak gerekiyor. Reha Yalnızcık, 40 yılı aşkın süredir hep airbrush kullanıyor. Resimlerini gördüğünüzde, imzası olmasa da “Reha Yalnızcık resmi” dedirtiyor. Bu, onun ustalığının da göstergesi.

Airbrush ile çalışmak, resim üretmek titiz olmayı gerektiriyor. En ufak dalgınlığa izin vermeyen bir yardımcı aslında. Eliniz azıcık kaydığında, dikkatiniz birazcık dağıldığında çalışmanız bir anda istediğiniz güzelliği yakalayamaz. En tam da sakin, titiz ve dikkatli olmalısınız. Buna bir de Reha gibi çok renkli ve ayrıntılı çalışan olmayı eklediğinizde resmin güzelliğine ikinci kez hayran oluyorsunuz.




İnsana destek

Şöyle bir başınızı kaldırın, çevrenize bakının ne görüyorsunuz? Gri beton yığınları, aralarında da vızır vızır işleyen (gürültü ve hava kirliliği yaratan) otomobiller. Güzel bir şey görmek, ruhunuzu dinlendirmek, geleceğe umutla bakmak, hayatı güzelleştirmek için Reha’nın resimleri yetişiyor imdadınıza. Rengârenk, rengahenk resimlerinde, en çok da yeşilin her tonunun, mavinin güzelliğinin, diğer tüm renklerle uyumunun umudu taşıdığını görüyorsunuz. O umudu, o güzelliği yaşıyorsunuz, yaşatıyorsunuz her tabloda.





Değişen anlamlar

Duvarınıza astığınız bir resim sabah güneşinde farklı, öğlen sıcağında ayrı, akşam televizyon izlerken başka görünür gözünüze, günün yaşanmışlıklarıyla bağlantılı. Bir resim sadece bir çerçeve değildir, duygular bütünüdür aynı zamanda. İşte o nedenle sizinle birlikte güler, kızar, sevinir ya da ağlar; yanı başınızdadır her zaman. Reha Yalnızcık resmi doğa sevgisini, barış duygusunu, güzel günlerin umudunu taşır her zaman. Üzgünseniz teselli eder, acılıysanız yaralarınızı sarar, gözyaşlarınızı siler yanaklarınızdan.

Annesi ve eşi için “Onlardan İzler” adını verdiği bu yeni sergisiyle Reha Yalnızcık resmi, güzel bir dünyayı kucaklamaya açmıştır kollarını, her zaman için…


Onlardan İzler Reha Yalnızcık Resim sergisi Galeri 8+1 Rüştiye Sokak, Nida Çıkmazı 2, Kalamış

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page