top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Devrimci halk ozanı Ruhi Su anıldı


Arşiv

Türk halk müziği ve Devlet Operası’nın en önemli sanatçılarından, devrimci büyük ozan Ruhi Su, ölümünün 38. yıldönümünde Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı.


Sanatçının 38. ölüm yıldönümünde Zincirlikuyu'daki mezarı başında yapılan anmaya Ruhi Su’nun dostları ve öğrencileri katıldı. Anmada mezara karanfiller bırakıldı.

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği tarafından öğle saatlerinde anıt mezar başında düzenlenen anmaya Ruhi Su Dostlar Korosu, Sanat Meclisi, Grup Yorum ve bir çok sanatçı, aydın katıldı.

Ruhi Su, şiirler ve türküler ile anıldı. Anmada konuşan gazeteci Musa Ağacık, “Toprağa düştüğü ana kadar Ruhi babayla bağlantım vardı. Benim manevi babamdı aynı zamanda yoldaşımdı. Sıdıka anayı da o zaman tanıdım. O, gerçekten bizim can yoldaşımızdı. Türküler ancak Ruhi babanın yorumuyla söylediğinde insanlar ayakta kalabiliyor. Pir Sultan Abdal idama giderken “ Bir ben mi düşmüşüm can telaşına. Açılın kapılar Şah’a gidelim” diyebildi. Günümüzde Pir Sultan’ı yorumlayan sanatçı arkadaşlar Ruhi baba gibi dik duramıyor. Bu doğru değil. Ruhi baba türkülerini kendine özgü ve tanrısal bir sesle söyledi. Türküler dize gelmez” dedi.

“RUHİ BABA BU ÜLKENİN VİCDANIDIR”

Sanatçı Suavi ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi :

“Bu ülkede doğmuş kimsenin Ruhi babanın sesinden, türkülerinden etkilenmemiş olacağını düşünmüyorum. Gerçekten çok etkileyici bir performans, etkileyici bir duruş. Dahası eğilmeyen, ödün vermeyen bu anlamda dimdik durabilen istisna insanlarımızdan birisiydi. Böyle bakıldığında Ruhi baba ülkenin vicdanıdır diyebiliriz. Onun vicdanlı aynı zamanda tavizsiz yüreğinin yaratıkları önünde saygıyla eğilerek anısını paylaşıyor ve mücaledenin devamı etmesi noktasında çizdiği yolda yürümenin son derece önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.” Konuşmaların ardından Ruhi Su ve eşi Sıdıka Su’nun mezarına karanfiller konuldu. Etkinlik, Ruhi Su Dostlar Korosu üyelerinin türkü dinletileriyle son buldu.

Ruhi Su için yurdun çeşitli yerlerinde anma etkinlikleri düzenlendi.



Ruhi Su, TRT Şef Prodüktörlerinden Alâettin Bahçekapılı ile...1977




67 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page