İSTANBUL - Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi’nin, 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinden bu yana 115 yıl geçti. Serbesti Gazetesi’nde eleştirel yazılarıyla tanınan Hasan Fehmi düşüncelerini ifade ettiği ve yazıya döktüğü için öldürüldü. Bu süreç içinde 70'i aşkın gazeteci kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi.
Demokrasiler, basın özgürlüğü ve düşünceyi ifade özgürlüğüyle test ediliyor. Basın ne kadar özgürse, düşüncesini ne kadar bağımsız bir şekilde yazabilirse o ülkedeki insanların da o kadar özgür olduğunu söyleyebiliriz.
Basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bir güvencedir. Öldürülen 67 gazetecinin fotoğrafları Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde yer alıyor. Geçmişte gazeteciler kurşunların hedefi oluyordu.
Ne yazık ki, şimdi de meslektaşlarımız açılmış davalarla, tutuklamalarla yıldırılmaya çalışılıyor.
Hasan Fehmi’yi ve öldürülen tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla anıyoruz. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Siyasetçileri de gazetecilerin mesleklerini yapmalarına engel olan psikolojik ve fiziksel şiddeti tırmandıracak söylemlerden kaçınmaya, gazetecileri hedef göstermemeye, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellememeye davet ediyoruz.
Öte yandan TGC öldürülen gazeteciler için TBMM’ye bir çağrı yaparak Gazeteci cinayetleri için komisyon kurulmasını istedi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Öldürülen Gazetecileri”, 5 Nisan 2024 Cuma günü saat 14.00'de ilk basın şehidi Hasan Fehmi Efendi’nin Çemberlitaş’taki 2. Mahmut Türbesi içindeki mezarı başında, ardından Basın Müzesi’nde törenle andı.
Anmaya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Balotaj Kurulu Üyesi Haşmet Yavuz, Kültür Sanat Komisyonu Üyesi Erol Aktı, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Denetim Kurulu Üyesi Şekip Gümüşkanatlı, TGC Üyeleri Seraceddin Zıddıoğlu, Ali Dağlar, TGC Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay ve Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk katıldı.
Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında yapılan törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar şunları söyledi:
“Bu yıl da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nden bir gün önce ilk basın şehidi Serbesti Gazetesi’nin Başyazarı Hasan Fehmi Beyin 2. Mahmut Türbesi’ndeki mezarı başında anma töreni düzenledik. Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi Efendi’nin 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinden bu yana 115 yıl geçti. Bu süreç içinde 67 gazeteci kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi. Demokrasi için kara bir leke olan gazeteci cinayetlerini unutturmamak ve tetiği çektirenlerin bulunması için TBMM’ye Araştırma Komisyonu kurulması için taleplerimizi yinelemek için buradayız. II. Abdülhamit’in baskı ve sansürü altında geçen uzun yıllardan sonra 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle birlikte bu sansür ve baskılar ortadan kalkmıştır. Basın tarihçisi Orhan Koloğlu’nun deyimiyle ülkede bir basın patlaması yaşanmıştır. O güne dek sadece dört-beş gazetenin yayımlandığı, ülkede artık çok sayıda gazete ve dergi yayınlanmaya başlamıştır. Ayrıca, karikatür mecmuaları yayınlanmış, yabancı dillerden çeviri kitaplar da yurda gelmeye başlamıştı. Parlamentonun da açılmasıyla görece bir özgürlük havası dört bir yanı sarmıştı. Ne yazık ki bu özgürlük havası çok sürmedi. 1909’da Serbesti Gazetesi yazarı ustamız Hasan Fehmi’ye köprü üzerinde bir suikast düzenlendi. Suikast sonucu bir askerin tabancasından çıkan kurşunlarla Hasan Fehmi Bey şehit oldu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti sonraki dönemlerde de siyasi cinayetlerin artması üzerine Hasan Fehmi’nin öldürüldüğü 6 Nisan’ları öldürülen gazetecilere adadı. Günümüzde Basın Müzemizde Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde fotoğrafları bulunan Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Turan Dursun, Hrant Dink, Metin Göktepe, Çetin Emeç gibi isimlerin de aralarında olduğu 67 gazeteci öldürüldü. Bu cinayetlerin bir kısmının tetikçileri yakalansa da cinayetleri azmettirenler hiçbir zaman ortaya çıkarılamadı. Bugün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu adına bir kez daha faili meçhul cinayetler konusunu ele alması için TBMM’ye çağrıda bulunmayı sürdürüyoruz. Ustamız Hasan Fehmi beyi ve öldürülen tüm gazetecileri saygıyla, minnetle anıyoruz. Onların mücadelesini bıraktıkları yerden sürdürmeye kararlıyız.”
Anma töreninden sonra TGC Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi ziyaret edildi.
ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GÜNÜ NASIL İLAN EDİLDİ?
Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi Efendi’nin toprağa verildiği tarih olan 6 Nisan tarihi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun 1997 yılında aldığı kararla “Şehit Gazeteciler Günü” olarak kabul edildi.
2005 yılında yine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla günün adı “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi. TGC Yönetim Kurulu her yıl Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında anma töreni yaptıktan sonra Basın Müzesi’ndeki 67 gazetecinin fotoğrafının yer aldığı Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ni ziyaret ederek “gazeteci cinayetlerini” unutturmamayı hedefliyor.
Komentáře