Bugün 6 Nisan: Öldürülen Gazeteciler Günü
- HaberciGazete
- 1 gün önce
- 2 dakikada okunur

İSTANBUL - Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi’nin, 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinden bu yana 116 yıl geçti. Serbesti Gazetesi’nde eleştirel yazılarıyla tanınan Hasan Fehmi düşüncelerini ifade ettiği ve yazıya döktüğü için öldürüldü. Bu süreç içinde 70'i aşkın gazeteci kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi.
Demokrasiler, basın özgürlüğü ve düşünceyi ifade özgürlüğüyle test ediliyor. Basın ne kadar özgürse, düşüncesini ne kadar bağımsız bir şekilde yazabilirse o ülkedeki insanların da o kadar özgür olduğunu söyleyebiliriz.
Basın özgürlüğü, düşünceyi ifade özgürlüğü, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için bir güvencedir. Öldürülen 67 gazetecinin fotoğrafları Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi’nde yer alıyor. Geçmişte gazeteciler kurşunların hedefi oluyordu.
Ne yazık ki, şimdi de meslektaşlarımız açılmış davalarla, tutuklamalarla yıldırılmaya çalışılıyor.
Hasan Fehmi’yi ve öldürülen tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla anıyoruz. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Siyasetçileri de gazetecilerin mesleklerini yapmalarına engel olan psikolojik ve fiziksel şiddeti tırmandıracak söylemlerden kaçınmaya, gazetecileri hedef göstermemeye, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını engellememeye davet ediyoruz.

Öte yandan TGC öldürülen gazeteciler için Hasan Fehmi Bey'in mezarını ziyaretten sonra Basın Müzesi'nde tören yapıyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Öldürülen Gazetecileri”, 6 Nisan 2025 Pazar günü saat 11.00'de ilk basın şehidi Hasan Fehmi Bey’in Çemberlitaş’taki 2. Mahmut Türbesi içindeki mezarı başında, ardından Basın Müzesi’nde törenle andı.

Anmaya Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC üyesi Seraceddin Zıddıoğlu, TGC Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay, Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk ve Müze personeli katıldı.
SİBEL GÜNEŞ: DEMOKRASİ AYIBI OLAN GAZETECİ CİNAYETLERİNİ UNUTTURMAYACAĞIZ
Törende konuşan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş şunları söyledi :
“Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi beyin 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinden bu yana 116 yıl geçti. Bu süreç içinde 67 gazeteci kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi. Demokrasimizin yeşermesi için gazeteci cinayetlerini unutturmamak ve tetiği çektirenlerin bulunması için TBMM’ye Araştırma Komisyonu kurulması için taleplerimizi yinelemek için buradayız. 1909’da Serbesti Gazetesi yazarı ustamız Hasan Fehmi’ye köprü üzerinde bir suikast düzenlendi. Suikast sonucu bir askerin tabancasından çıkan kurşunlarla Hasan Fehmi Bey şehit oldu.
Öldürülmesinden sonra meydana gelen olaylar, İttihat ve Terakki yönetimine karşı gelişen 31 Mart Ayaklanmasını tetiklemişti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti sonraki dönemlerde de siyasi cinayetlerin artması üzerine Hasan Fehmi’nin öldürüldüğü 6 Nisan’ları öldürülen gazetecilere adadı. Bugüne kadar Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Turan Dursun, Hrant Dink, Metin Göktepe ve Çetin Emeç’in de aralarında olduğu 67 gazeteci ne yazık ki öldürüldü. Bu cinayetlerin bir kısmının tetikçileri yakalansa da cinayetleri azmettirenler hiçbir zaman ortaya çıkarılamadı.
Demokrasi ayıbı olan gazeteci cinayetlerini unutturmayacağız. Ustamız Hasan Fehmi beyi ve öldürülen tüm gazetecileri sevgi ve saygıyla anıyoruz. Öldürülen gazeteciler gibi gerçeğin peşinde olmaya, yurttaşları doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz.

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GÜNÜ NASIL İLAN EDİLDİ?
Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi Efendi’nin toprağa verildiği tarih olan 6 Nisan tarihi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun 1997 yılında aldığı kararla “Şehit Gazeteciler Günü” olarak kabul edildi.
2005 yılında yine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla günün adı “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi. TGC Yönetim Kurulu her yıl Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında anma töreni yaptıktan sonra Basın Müzesi’ndeki 67 gazetecinin fotoğrafının yer aldığı Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ni ziyaret ederek “gazeteci cinayetlerini” unutturmamayı hedefliyor.
Коментарі