top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz önemli 25 haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 25 Haber

30 Eylül 2021 Perşembe



1 Erdoğan ve Putin 3 saate yakın konuştu, sonra hiçbir şey açıklamadan evlerine döndü Ankara ile Moskova arasında İdlib, doğalgaz ve Kırım’da sorun yaşanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin Soçi’de bir araya geldi. İki lider 2 saat 45 dakika baş başa görüştü. Toplantıya tercümanlar dışında kimse katılmadı, sonrasında da basın toplantısı yapılmadı. Zirve sonrası Putin, “Görüşme çok yararlı ve önemliydi” derken; Erdoğan Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Mevkidaşım Putin ile verimli bir görüşme yaparak Soçi’den ayrıldık” ifadelerini kullandı ve bundan başka hiçbir açıklama yapılmadı. Zirveyi GazeteDuvar için değerlendiren Fehim Taştekin’e göre açıklama yapılmamasının sebebi zirvede hiçbir ilerleme sağlanamamış olması. HalkTV’ye yazan Kadri Gürsel de benzer bir düşüncede ama iki ülke arasında iki acil konu bulunduğunun da altını çiziyor, “Kışın üşüme tehlikesi”nden söz ediyor.


2 Kılıçdaroğlu: Doların ateşi dinmiyor, sen yaptın bunları Erdoğan! CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Kılıçdaroğlu paylaşımında hükümetin 3600 gösterge sözünü hatırlattı, ”Milyonlarca öğretmen, sağlık çalışanı, polis, din görevlisi ve infaz koruma memuru kardeşimiz tam 39 aydır Saray’ın verdiği sözü tutmasını bekliyor. Aylardır yüksek sesle söylüyoruz, sonuna kadar da peşini bırakmayacağız! Erdoğan, sen yapmazsan biz yapacağız” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu ikinci paylaşımında ise kurdaki dalgalanmaya vurgu yaptı. “Doların ateşi dinmiyor. Sen yaptın bunları Erdoğan hem de bile bile. Perişan ettiğin bu milletin yüzüne nasıl bakıyorsun” dedi. Kılıçdaroğlu’nun 3600 ek göstergeyle ilgili çıkışına cevap İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan geldi. Soylu, 3600 ek gösterge bizim taahhüdümüzdür. Taahhüdümüzün de sonuna kadar arkasındayız ve gerçekleştireceğiz” dedi.

3 Amerika ile yeni krizimiz yola çıktı bile Türk-Amerikan ilişkileri bir dar boğazdan geçiyor ve bu sıkıntılı ilişkilerde yeni kriz, Amerika’nın Türkiye’ye atadığı yeni büyükelçi olacak gibi duruyor. ABD Başkanı Joe Biden tarafından Ankara’ya büyükelçi olarak gönderilmek istenen Jeff Flake, Kongre’den atamasına onay alabilmek için senatörlerin sorularını yanıtladı. Senato’nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez’in “Ermeni Soykırımını tanıyor musunuz ve gelecek 24 Nisan’da da tanıyacak mısınız?” sorularına “Evet” cevabı verdi. Türk Dışişleri ise buna karşılık Twitter’da “Agreman”, yani “Büyükelçi atamayı veto hakkı”nı hatırlatan bir paylaşım yaptı. Flake’in Türkiye’den tepki çekecek sözleri sadece soykırım konusunda değildi. Flake, “Erdoğan’ın baskısı bir demokrasiye yakışmıyor ve bir NATO müttefikine yakışmıyor. Demokrasiler gazetecileri hapse atmaz, akademisyenleri yıldırmaz ve din özgürlüğünü ihlal etmez. Kadınlara yönelik şiddeti durdurma taahhütlerinden caymaz ve siyasi muhaliflerini hapse atmaz” da dedi. Bakalım Ankara, Senato’da onaylanması halinde Jeff Flake’e “agreman” yani Türkiye’ye kabul belgesi verecek mi? Bu arada Türkiye’nin Washington’a atanan büyükelçisi Murat Mercan’ın aylardır ABD başkentinde olmasına rağmen hala Başkan Biden’a güven mektubunu sunamadığını da hatırlatmak gerek.

4 Sayıştay raporlarına yansıyan keyfi ve kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle birlikte kurumların etkisizleştirildiğine, denetim mekanizmalarının devre dışı kaldığına ilişkin eleştiriler son Sayıştay raporlarıyla teyit edildi. Üniversitelerden bakanlıklara kadar birçok kurumdaki dudak uçuklatan usulsüzlükler, ihmaller ‘nasılsa bir şekilde hallolur’ anlayışının hangi boyuta ulaştığını ortaya koydu. Sayıştay’ın toplu halde yayınladığı kurum raporlarında Tarım Bakanlığı’ndaki usulsüzlüklerden insan hayatını hiçe sayan uygulamalara, Avrasya Tüneli’nde döviz kurunu yanlış hesaplayıp fazladan ödenen paraya, vakıflarda şehit çocuğu olmadığı halde burs bağlanan 177 kişiye, İstanbul Havaalanı metrosunun iki kez ihale edilip 82 milyon lira fazla ödeme yapılmasına, Milli Eğitim’de aynı şartnameyle birkaç ay arayla yapılan iki ihale arasında 4 kata varan fark olmasına kadar çok sayıda çarpıcı örnek var.


5 Külliye’de Erdoğan’ın özel hastanesi mi var? Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı 2020 Raporu’na göre Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 giderlerinin toplamı 2.8 milyar TL oldu. Giderlerin arasında neredeyse bir hastane bütçesi kadar tıbbi ihtiyaçlara para harcandığı kaydedildi. Tıbbi ihtiyaçlara bütçeden 51 milyon TL harcandığı raporda gözler önüne serildi. HalkTV yazarı Mehmet Tezkan’a göre bu kadar para harcanması ancak “Erdoğan’ın şahsına özel hastane yaptırması” ile izah edilebilir.

6 Bakan Koca: Tedbirleri bıraktık, vaka sayısı artıyor Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı. Günlük vaka sayılarının 20 binin üzerinde durağan bir hal aldığını ve bunun düşük olmadığına dikkati çeken Bakan Koca “Bu sayıyı hızla aşağıya düşürecek iki unsur var. Bunlar hızla yüksek oranda aşılı hale gelmek ve tedbirlere uymaktır. Eski günlerimize daha erken dönmek istiyorsak bugün tedbirlere daha sıkı uymalıyız” dedi. Bakan Koca birtakım mecralarda aşı kartı isteneceği yönünde iddialar bulunduğunu belirterek bunu yalanladı. Yurt içinde HES kodu uygulaması dışında bir uygulama olmayacağını söyledi.

7 TV ekranında profesörlerin “seviyeli” tartışması: Her b.ktan anlayacaksın değil mi? Haber televizyonlarında her gece bir takım kişiler tartışıyor, sözde gündemi değerlendiriyor. Bu tartışma programlarının değişmez isimlerinden biri, ceza hukuku avukatı Prof. Dr. Ersan Şen, önceki akşam Türkiye’nin Suriye politikaları konusundaki görüşlerini anlattı örneğin. HabertürkTV’deki bu tartışmada YeniYüzyıl Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu da vardı. İşte bu tartışma sırasında Hacısalihoğlu, ceza hukukçusu Ersan Şen’e dönüp “Senin ömrün kadar bu işlerle uğraştım, her b.ktan anlayacaksın değil mi?” diye tepki gösterdi. Şen’in buna yanıtı ise “Senin ömrün nedir be” oldu. Programın sunucusu Kübra Par ise “Olamaz böyle bir şey RTÜK’ten ceza yiyeceğiz” diyerek tarafları susturmaya çalıştı.


8 Osmanlı’nın Katar’daki son sancağı satılık Katar’ın Osmanlı hakimiyetinde olduğu 1893 Vecbe hadisesi sırasında ele geçirilen Osmanlı sancağı 128 yıl sonra Christie’s Müzayede Evi’nde açık artırmaya çıkıyor. Kırmızı ipek sancağın üzerinde besmelenin yanı sıra Kur’an-ı Kerim’den Bakara Suresi’nden 246’ncı ayet, Ali İmran Suresi’nden 181’nci ayet, Nisa Suresi’nden 77’nci ayet ve Maide Suresi’nden 27’nci ayet yer alıyor.


9 Berlin’de müthiş sergi: Elvis, Lenin’e karşı Berlin’deki Gropius Bau Müzesinde soğuk savaşın sanat üzerindeki yansımalarını konu alan bir sergi var. “Cool and the Cold” adını taşıyan sergide 60’lardan 90’lara kadar Amerikan ve Sovyet sanatı yan yana sergileniyor. Sergi 9 Ocak 2022’ye kadar açık kalacak.


10 Bu da İnsansız Kara Aracı Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşıma göre, muharebede, her türlü harekatta girilemeyen, gözetlenemeyen ve müdahale edilemeyen bölgelere emniyetli şekilde girilebilmesi, gözetlenebilmesi ve müdahale edilebilmesini sağlayan insansız kara araçları, yani İKA’lar envantere girdi ve birliklere sevk edildi.

12 Esra Ersoy’a cinsel tacizden soruşturma İş insanı M.Y. sosyal medyadan müstehcen görüntülerini göndererek, kendisini taciz ettiği iddiasıyla ‘cicişler’ olarak tanınan kız kardeşlerden Esra Ersoy hakkında suç duyurusunda bulundu. Hakkında, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’, ‘cinsel taciz’ ve ‘kişinin huzurunu bozma’ suçlarından soruşturma başlatılan Ersoy’un ifadesi alındı. Genç kadın iddiaları reddetti.

13

Suriyeliler’e ücretsiz tedavi askıya alındı iddiası Türkiye siyasetinde bir süredir başta Suriyeliler olmak üzere göçmenlere yönelik yeni politika arayışı hakim. Türkiye’nin tedaviye ihtiyaç duyan Suriyeli mülteciler için geçici koruma kimlik kartının verilmesini askıya alarak yerine sağlık turizmi belgesi koyduğu öne sürüdü. Al Monitor’un haberine göre, yeni sistem devlet hastanelerinde ücretsiz tedaviyi iptal ederek ve tedavi masraflarının tamamını ödemeye zorlayarak Suriyeli hastaların Türkiye’ye girişini kısıtlıyor. 14

AGİT’den üç isim için beraat çağrısı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kapatılan Özgür Gündem gazetesinin bir günlük yayın yönetmenliğini üstlendikleri için açılan davada beraat eden ancak karar bozulunca yeniden yargılanmalarına başlanan üç isim için çağrı yaptı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin’in beraatini talep etti.

15

MİT’in harcamaları yüzde 72 arttı Milli İstihbarat Teşkilat’ın personel giderleri 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı 2016 yılına kıyasla yüzde 72 arttı. 2016’da 768 milyon 877 bin TL olan personel gideri, Sayıştay raporuna göre 2020 yılında 1 milyar 319 milyon 781 bin TL’ye yükseldi. 2018 yılında müsteşarlıktan başkanlığa evrilen ve başında 11 yıldır Hakan Fidan’ın olduğu MİT, 15 Temmuz sonrası personel istihdamında köklü bir değişikliğe gitti. Kuruma sızmış FETÖ’cü istihbarat uzmanları, Dışişleri’nden naklen atama yoluyla gelen aday memurlar, geçici görevdeki TSK ve Emniyet personeli temizlenirken çok sayıda bilgisayar, mühendisi ile dil uzmanı alımı yapıldı.



16 Doktorun TV’de oynaması suç mu? Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Banu Küçükpolat, televizyonda yayınlanan bir sabah programına çıkarak dans etmesiyle gündeme geldi. Türk Tabipleri Birliği ise Op. Dr. Küçükpolat hakkında inceleme talebinde bulundu. TTB inceleme sebebinin hekimin dans etmesiyle ilgili olmadığı; programın Op. Dr. Banu Küçükpolat’ın reklamına dönüştürülmesi olduğu belirtti.


17 Kanal İstanbul imar planı yap-boz tahtasına döndü Kanal İstanbul’un Marmara Denizi’nden giriş noktası olan Küçükçekmece Gölü kıyısında 1.7 milyon metrekarelik alanın imar planları değişti. Daha önce mahkeme kararı ile iptal edilen imar planları bu kez de itirazlar üzerine yenilendi. Konut, AVM, rezidans yapılacak dev arazide nüfus ve emsalde değişiklikler yapıldı. 18

Prof. Ercan: Türkiye’nin en gergin bölgesi Batı Anadolu Jeofizik Mühendisi Prof. Ahmet Ercan “Türkiye’deki depremler yüzde 52 olasılıkla Kuzey Anadolu kırığında olur” sözünü değiştirdi. Prof. Ercan “Batı Anadolu için deprem olasılığı yüzde 33 diyorduk. Ama sanki son zamanlarda Batı Anadolu ve Ege Denizi’nde süregelen depremler olasılık olarak Kuzey Anadolu’yu geçti. Gerek oluşum sayısı olarak ve gerekse gerginlik olarak şu anda Türkiye’nin en gergin yeri ne yazık ki Batı Anadolu” dedi.


19 Dink davasında Öz ve Dumanlı’nın mal varlıklarına el kondu Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada dosyası ayrılan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 13 firari sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, firari sanıklar Zekeriya Öz ile Ekrem Dumanlı’nın kaçak sayılma şartları oluştuğu gerekçesiyle mal varlıklarına el konulduğunu açıkladı.


19 Savcılık: Azra parçalanırken sağ mıydı, ölü müydü? Antalya’da üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu (21), 28 Temmuz’da kayboldu. 5 gün haber alınamayan genç kızın inşaat mühendisi ve emlak ofisi sahibi Mustafa Murat Ayhan tarafından katledildiği ortaya çıktı. Haytaoğlu, Azra’yı banyoda boğup öldürdüğünü, 13 parçaya böldükten sonra cesedini valize koyup ormana attığını itiraf etti. Cinayetle ilgili savcılık Adli Tıp Kurumu’na yazı gönderdi. Azra’nın canlıyken mi ya da öldükten sonra mı parçalara ayrıldığının tespitini istedi. Savcının sanık için hazırlanacak iddianamenin ceza isteminde bunun önemli olduğunu belirtti.

20 Bu sigara bitene kadar burada öleceksin! Kayseri’de Ramazan Uygur (40) iki çocuğunun annesi olan ve 10 ay önce boşandığı Nihan Atay´ın (35) işlettiği kuaförü bastı. Hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Uygur, Atay ile çocuklarını görme meselesinden dolayı kavga etti, 7 kez bıçakladı. Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen Uygur “Asla öldürme amacıyla yapmadım. 2-3 kez bıçağı salladım. Nereye vurduğumu bilmiyorum. Sinirden gözüm döndü. Pişmanım” dedi. Görgü tanığı N.K. ise “Nihan’ın eski eşi kuaföre geldi. Telefonuna bakmak istedi. Nihan ‘hayır’ deyince yumruk attı, sonra Nihan’ı bıçakladı. ‘Bu sigara bitene kadar burada öleceksin, ben de seni izleyeceğim. Eğer ölmezsen cezaevinden çıkınca öldüreceğim‘ dedi” diye konuştu.


21 Akşener Avrasya Tüneli’ne fazladan ödenen 900 milyon dolara dikkat çekti: Projeye değil, ranta karşıyız İYİ Parti lideri Meral Akşener, sosyal medya hesabından ‘Projeye değil, ranta karşıyız’ başlıklı bir video paylaşarak Avrasya Tüneli’ne fazladan ödenen 900 milyon doları eleştirdi. Akşener “Yol, köprü, tünel yapılmasına karşı değiliz, 900 milyon doların bir avuç müteahhide peşkeş çekilmesine karşıyız. Biz yandaşı kayıran bu bozuk zihniyetten değil, milletten yanayız” dedi. Kırşehir’de esnaf ziyaretinde bulunan İYİ Parti lideri burada da iktidara yüklendi. “İtibardan tasarruf olmazmış. Hadi oradan be. Millet aç! 1500 TL ile ev mi geçindirilir. Hırsızlığın, yolsuzluğun, rüşvetin, israfın önüne geçtiğimiz dakika yurtsuz genç, burssuz çocuk kalmaz. Sarayın giderlerini ben söyleyeme utanıyorum, onlara yemeye utanmıyor” diye sordu. 22 Ak Parti yeni anayasada “sistem revizyonu” da önerecekmiş BBC Türkçe’nin haberine göre Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yeni yılın ilk aylarında millete sunacaklarını” açıkladığı yeni anayasa çalışmasında, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde revizyona dönük” düzenlemelere de yer vermeyi planlıyor.


23

CHP liderinden emekli polislerle: Siyaset müdahale etmesin, bir gram kokain ülkeye girmez Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’da emekli emniyet mensuplarıyla kahvaltıda biraraya geldi. “Siyaset kurumu size müdahale etmediği zaman emin olun bir gram kokain bu ülkeye girmez. Siyaset kurumu müdahale etmediği zaman bu ülkenin huzurunu siz sağlarsınız, bütün batakhaneleri kurutursunuz, bütün kaçakçıları yakalarsınız ben bunu gayet iyi biliyorum” diye konuştu. 24

Babacan: Peki fahiş maliyetle kim mücadele edecek? Ankara’da pazarcı esnafıyla bir araya gelen DEVA Partisi lideri Babacan, hükümetin ‘fahiş fiyatlarla mücadele’ yöntemini eleştirdi: “Hükümet ‘Fahiş etiketlerle mücadele edeceğiz’ diyor. Peki fahiş maliyetlerle kim mücadele edecek?


25 SP lideri: ABD’de dostum dediğine İstanbul’da küstüm dersin Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu haftalık basın toplantısında ekonomide düzelmenin yolunun yolsuzluğa ve israfa son verilmesinden geçtiğini söyledi. ABD ziyaretinde Biden ile görüşemeyen Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi. “Şahsi ilişkilerle diplomatik ilişkileri birbirine karıştırırsanız dün Amerika’da dostum dediğinize yarın İstanbul’a gelince küstüm dersiniz. Dış politikadaki bu savrulmuşluk, kararsızlık ve yönsüzlük hali ülkemize büyük zarar veriyor” dedi.

21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page