top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz önemli 17 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 17 Haber

19 Ağustos 2021 Perşembe



1 2 milyon Afganlı sınırda. Van’da duvar inşaatı sürüyor ancak Afganlar kararlı: Geri dönmeyiz Taliban’dan kaçan Afganlar akın akın Türkiye’ye geliyor. Kaçak yollarla yurda giriş yapan Afganlar’a karşı sınırdaki güvenlik önlemleri artırıldı. Van’ın İran ile olan 295 kilometrelik sınırına üç metrelik duvar örülüyor. Modüler duvar, akıllı kule ve hendeklerle destekleniyor. Göç uzmanı Doç. Özlem Özdemir’e göre 2 milyon Afganlı Türkiye sınırında bekliyor. AFP, Türkiye sınırına yürüyen Afganlar’la konuştu. 17 yaşındaki Arman Ahmadi tek arzusunun Avrupa’ya geçmek ya da Türkiye’de kalmak olduğunu söyledi. “Benim mesleğim berberlik. İstanbul ya da Konya’da yaşamak istiyorum” dedi. 19 yaşındaki Afganlı göçmen Nakivillah İkbali ise “Erdoğan Müslüman, bize yardım etmeli” görüşünde. Bu arada göçmen akımı konusunda sürpriz bir haber İran’dan geldi. Türkiye’ye ulaşan Afganlılar, bunu İran üzerinden yapıyorlar. İran İçişleri Bakanlığı, Afganistan sınırındaki birlikleri uyardı, “Afgan göçmenlerin İran’a girmelerine izin vermeyin” dedi.


2 Erdoğan: Taliban’ın ılımlı ve itidalli açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 televizyonun ortak canlı yayınında soruları yanıtladı. Taliban yöneticilerinin yaptığı açıklamaları “itidalli ve ılımlı” olarak nitelendiren Erdoğan “Bunları memnuniyetle karşılıyoruz. Taliban yöneticilerini kabul edebileceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı bugün de muhafaza ediyoruz. Kabil Havalimanı’nın güvenliği konusunda sahada oluşan yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz” dedi. CHP liderinin ABD ile gizli göçmen kabulü yapıldığı iddiasına da değinen Erdoğan “Bu adam yalancı. Benim ABD Başkanı ile görüşmemde sadece tercümanım olmasına takmışlar. İlla dışişleri yetkilisinin mi olması lazım. Ben varım orada. Dışişleri bana bağlı. Ben konuşuyorum, kiminle? ABD Başkanı’yla. Başınıza tercümanım kadar taş düşsün” diye konuştu. Bu arada Ankara’daki ABD Büyükelçiliği; ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında Afgan mülteciler ya da göçmenler konusunda ‘anlaşma’ veya ‘pazarlık’ yapıldığına dair iddiaları yalanladı.


3 Akşener: Afganistan mı kaldı, orada ne işimiz var? İyi Parti lideri Meral Akşener Muğla’da yanan orman bölgelerini gezdi. Gündeminde Afgan göçü ve Kabil’in düşmesi vardı. Akşener “Türkiye göç konusunda bir hendek haline geldi. Erdoğan ve iktidarı Türkiye’yi göçmenlerin kalıp, Batı’ya geçmediği bir alan haline getirdi. 5 milyon göçmen var. Afganistan’dan da bir göç var. Şimdi duvar yapmaya kalkışıldı. Duvardan önce yapılacak iş, sınırımızın bizim tarafımızdan korunmasıdır. Geç kalmadan o sınırın güvenliği sağlanmalı. Aynı zamanda Kabil Havaalanı’nı korumak için orada zaten askerimiz var, bir de ayrıca asker gönderiliyor, ya Afganistan mı kaldı kardeşim de orada Mehmetçik duracak? Derhal askerimizin çekilmesi gerekiyor. Bir tezkere var, Meclis’in hemen toplanıp o tezkere ile ilgili yetkiyi iptal etmesi lazım” diye konuştu.


4 Birleşik Arap Emirlikleri ile sürpriz yakınlaşma Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin arası Mısır’da General Sisi’nin darbe yapmasından beri bir hayli açık. Türkiye BAE’yi Mısır’daki darbeyi desteklemekle suçladı, BAE ise Türkiye’yi “Müslüman Kardeşler’e destek vermek, Arap isyanlarını teşvik etmek”le. İki ülkenin arası giderek açıldı, BAE Amerika’da Türkiye karşıtı lobileri finanse etmeye başladı, iki ülke Libya iç savaşında da karşı karşıya geldi. Ama dün beklenmedik bir sürpriz yaşandı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun Bin Zayed el Nahyan’ı kabul etti. Şeyh Tahnoun, adından da anlaşılabileceği gibi BAE Kraliyet ailesinin bir üyesi. Türkiye, bir süreden beri arasının açık olduğu Arap ülkeleriyle yeniden yakınlaşma arayışında. İlk olarak Mısır’la başlayan, Suudi Arabistan’la devam eden bu arayışlarda son halka BAE anlaşılan. Bu haberi iktidara yakın Sabah gazetesinin aktarma biçimi de ilginçti.


5 Krizde eti bırakıp makarnaya yüklendik Salgın döneminde et tüketimi yüzde 40’a yakın düşerken, makarna tüketimi yüzde 25 arttı Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği verilerine göre yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 2019’da ortalama 12 kilo iken, 2020’de bu 7-8 kiloya geriledi. Türkiye’de dört kişilik bir aile 2019’da yıllık toplam 48 kilo kırmızı et tüketebilirken, 2020’de bu tüketim 28 kiloya kadar geriledi. Kişi başı yıllık makarna tüketimi ise 2019’da yüzde 5 artarken, 2020’de yüzde 25 yükselişle 8.2 kiloya çıktı.


6 Bakan Koca: Tek hedefimiz var, yüz yüze eğitim! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında konuştu. 3 doz aşı olan kişilerin, iki doz aşı olanlara göre daha iyi korunduğunu söyledi. İki doz Sinovac aşısı olanların üçüncü doz aşıyı geciktirmeden yaptırmalarını istedi. “İki doz BioNTech aşısı olan vatandaşlarımızın üçüncü doz çalışması yeni yapılmaktadır” dedi. Bakan Koca “Tek hedefimiz yüz yüze eğitimi ve bunun sürekliliği. Ancak aşı ile bağışıklık elde edilene kadar uyacağımız tedbirlerde bir değişiklik yok” diye konuştu.

7 Okyanusun ortasında 47 göçmen açlık ve susuzluktan ölmüş BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütünden (IOM) yapılan açıklamada, 3 Ağustos’ta 3’ü çocuk 54 kişiyi taşıyan bir teknenin Kuzey Afrika’nın Atlantik kıyılarından hareket ettiği, Kanarya Adaları’na gitmekte olan teknede denizde 2 gün seyrettikten sonra motor arızası çıktığı ve yolcuların yaklaşık iki hafta boyunca aç susuz kaldığı belirtildi. Teknenin, 16 Ağustos’ta Moritanya sahil güvenliği tarafından bulunduğunda sadece 7 kişinin hayatta olduğu belirtildi, 47 yolcunun ise öldüğü açıklandı. 10 gün önce aynı rotada 40 kişinin daha hayatını kaybettiği anımsatılan açıklamada, “Kanarya Adaları’na giden gemilerin sayısı arttıkça, ölümlerin sayısı da artıyor. Bu yılın ocak ayı itibarıyla 350’den fazla insan öldü, 8 binden fazla mülteci ve göçmen bu deniz yolunu kullanarak İspanya’ya ulaştı” bilgisi paylaşıldı.

8 Ters takla atan robotun inanılması güç gösterisi Robotik teknolojide öne çıkan şirketlerden biri olan Boston Dynamics, insansı robotu Atlas’ın yeni görüntülerini yayınladı. Video, ters taklalar atıp zıplayan, engebeli arazilerde yürüyüp koşabilen Atlas’ın ne kadar gelişmiş olduğunu gözler önüne seriyor.


9 Filenin Sultanları Avrupa Şampiyonası’nın ilk maçında Romanya’yı devirdi Tokyo Olimpiyatları’nda beşinci olan A Milli Kadın Voleybol Takımı, Avrupa Şampiyonası’na da hızlı başladı. D Grubun’daki maçta filenin sultanları ev sahibi Romanya’yı 3-1 mağlup etti. Maçın en skorer ismi, özel hayatı nedeniyle bir kesimin hedefinde olan Ebrar Karakurt oldu. Karakurt maçı 26 sayıyla tamamladı. Milliler, gruptaki ikinci maçın yarın Ukrayna ile saat 20.30’da oynayacak. Maç TRT Spor’dan canlı yayınlanacak.


10 28 Şubat Davası’nda 14 kişiye cezaevi yolu gözüktü Türkiye’nin hızla değişen gündeminde unutulan 28 Şubat Davası’nda ilginç gelişmeler yaşanıyor. Aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir ile Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanık hakkındaki müebbet hapis cezası kararı 9 Temmuz’da Yargıtay tarafından onanmıştı. Davanın bir numaralı sanığı olan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı geçen yıl yaşamını yitirmişti. Çetin Doğan ile Çevik Bir de sağlık durumlarını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Ancak Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi cezaları onanan 14 isim hakkında yakalama kararı çıkardı ve haklarındaki dosyaları infaz savcılığına gönderdi. Bu 14 kişiye cezaevlerine teslim olmaları için bir iki gün süre verilmesi bekleniyor.


11 CHP Genel Merkezi ve ilçe binalarına ‘Sınır Namustur’ pankartı İstanbul’da göçmen sorununa dikkat çekmek için ‘Öfkeli Genç Türkler’ imzasıyla ‘Hudut Namustur’ yazılı pankart asan 6 genç gözaltına alındıktan sonra adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı. CHP gençlere destek vermişti. CHP’nin Ankara’daki genel merkez binasına Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafının bulunduğu ‘Sınır Namustur’ yazılı dev pankart asıldı. Kılıçdaroğlu’nun Twitter profilindeki kapak fotoğrafı da “sınır namustur” ifadesinin yazılı olduğu görselle değiştirildi. CHP’nin İstanbul il ve 39 ilçe binasına da “Sınır Namustur” pankartı asıldı.

12 200 Türk vatandaşı daha Kabil’den tahliye edildi THY’den sonra bu kez Türk Silahlı Kuvvetleri Afganistan’a nakliye uçağı gönderdi. Kabil Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarının tahliyelerinin başvuru sırasına göre yapılacağını duyurmuştu. Bu kapsamda 200 Türk vatandaşı ‘Koca Yusuf’ adlı askeri uçakla Kabil’den alınarak Pakistan’a götürüldü. Buradan THY uçağıyla Türkiye’ye getirilecekler. 13

Çete lideriyle yemek yiyen ağır ceza hakimi açığa alındı Antalya’da örgüt kurmak, dolandırıcılık ve tefecilik suçlarından aralarında bölgedeki 5 yıldızlı bir otelin sahibi E.B’nin de bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. E.B. ile 6 kişi tutuklandı. Ancak 6 şüpheli, kısa bir süre sonra Manavgat 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ö.İ. tarafından bırakıldı. Daha sonra davada örgüt lideri olarak yargılanan E.B. ile hakim Ö.İ’nin aynı masada yemek yerken çekilen fotoğrafları ortaya çıktı. Suç duyurusu üzerine Hakimler ve Savcılar Kurulu soruşturma başlattı. Ö.İ. açığa alındı.


14 Selde çöken apartmanın müteahhidi tutuklandı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketinde yıkılan 3 yaşındaki Ölçer Apartmanı’nın müteahhidi Mehmet Özkan İstanbul Esenyurt’ta gözaltına alınmıştı. Özkan taksirle ölüme veya yaralamaya neden olmak suçundan tutuklandı.

15 Bozkurt’ta dere yatağındaki yapılaşmayı devlet önermiş Kastamonu, Sinop ve Bartın’da inceleme yapan CHP heyeti ön raporunu hazırladı. Raporda çarpıcı tespitler var. Ayancık’ta Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimler tarafından dere yatağı içindeki tomruk deposu felaketin sonuçlarını ağırlaştırdı. Ezine Çayı üzerindeki ıslah hatalı yapıldı. Bozkurt’ta nüfusun artacağı öngörülerek Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 1/100.000 ölçekli imar planı hazırlanmış, sonrasında da dere yatağına 8 katlı binalara izin verilmiş.


16 Kılıçdaroğlu bir kez daha sordu: Türkiye’den ne istendi? CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı Türkçe ve İngilizce paylaşımda, Erdoğan ile Biden arasındaki Brüksel görüşmesini hatırlattı. “Nedense tam da o toplantıdan sonra onbinlerce Afgan sığınmacı ülkemize yöneldi. Tüm taraflara hatırlatıyorum. Bizler, halkımızın taleplerine hizmet etmekle mükellefiz. Ve halkımızın talebi nettir. İster yazılı ister sözlü, bir daha asla böyle anlaşmalar yürürlüğe girmeyecektir” dedi.


17 Ankara’daki karşılamada tercüme skandalı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile görüştü. İki isim ortak basın toplantısı düzenledi. Etiyopya Başbakanı’nın “Büyük reformist ve karizmatik lider Mustafa Kemal Atatürk” sözü, Beştepe’deki çevirmen tarafından Erdoğan’ın karizmatik liderliğine bağlanarak tercüme edildi. Atatürk’ten ise söz edilmedi. Bu olay hem sosyal medyada hem de muhalefette büyük tepki çekti.

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page