top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 30 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 30 Haber

13 Kasım 2021 Cumartesi



1 Dolar 10 TL’yi geçti ABD’de 1990’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkan enflasyon ve Merkez Bankası’nın negatif faiz politikalarının etkisiyle dolar gün içinde 10 lira seviyesinden işlem gördü. Dolar haftayı 9.9430 liradan, Euro ise 11.3750 liradan tamamladı. Ancak piyasalar kapandıktan sonra dolar 10 TL sınırını aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Uluslararası piyasalarda 10.0252 seviyelerini gördü. Piyasalar şimdi 18 Kasım’daki Merkez Bankası toplantısından çıkacak faiz kararına odaklandı. TL’nin haftalık bazda kaybı yüzde 2’yi aştı. Bu hafta gelişen ülke paralarında Rus Rublesi yüzde 1.45, Güney Afrika Randı yüzde 1.75 ve Polonya Zlotisi yüzde 2 ve TL yüzde 2.5 düşüş yaşadı. Dolar kurundaki yükselişe ilişkin bazı ekonomistlerin değerlendirmeleri burada. Doların 10 lira olması sonrası sosyal medyada da tepki yağdı; siyasilerin tepkilerinin hedefi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dı. Örneğin Ali Babacan, Erdoğan’ın milletin parasını pul ettiğini söyledi. Ahmet Davutoğlu’nun tepkisi de sertti.


2 Reel efektif kur endeksine göre dolar aslında 6 lira olmalı Doların döviz büfelerinde 10 liradan işlem görmeye başlamasıyla birlikte tüm dikkatler TL’nin uğradığı değer kaybına çevrildi. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 60.37 puana gerileyerek 1994’ten bu yana görülen en düşük seviyesine indi. Reel efektif döviz kurunun 100 puanda olması TL’nin gerçek değerinden işlem gördüğünü gösterirken, bu puanın altına düşmesi değer kaybına işaret ediyor. 100 puanın üstüne çıkması ise TL’nin aşırı değerli olduğunu ifade ediyor. Son 27 yılın en düşük seviyesine inen endeks Kasım 2010’da 126.50 puan ile en yüksek aylık performansına ulaşmıştı. Yurt içi ve dışındaki enflasyona bakılarak hesaplanan reel efektif kur endeksinin bu denli düşük olmasının nedeni, Türkiye’nin üzerinde taşıdığı ekonomik ve siyasi riskler.


3 Kadınlar sosyal medyada Başak’ın katilinin fotoğrafını paylaştı İstanbul Ataşehir’de Göktuğ Boz (27) tarafından samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’in (28) ölümü sosyal medyanın gündemindeydi. Kadınlar gün boyu Göktuğ Boz’un Show TV tarafından elde edilen ilk fotoğrafını paylaştı. “Bu yüzü unutmayın” paylaşımları yapıldı. Anne Beyhan Cengiz’in sözleri de yürek dağladı. Acılı anne “Onu doğradılar. Sahipsiz yakaladılar. Yerlere serdiler. Düşmanı değildi. Kırdılar gülümü. Kuzumu benden ayırdılar. Namusuyla ekmek parası kazanmaya gitti. Düğün yapacaktı kızım. Onu paramparça ettiler. Herkesten adalet istiyorum. Arkadan saldırmış hain. Aklı yokmuş, hastaymış. Aklın yoktu da nasıl arkadan saldırdın kızıma? Asıl suç onun ailesinde; madem hastaysa çocuğunu hastaneye götür. Neden benim yavrumun kanlarını yere akıttı? Kurban etti benim yavrumu. O samuray kılıçları neden satılıyor? Niye canlar yanıyor? O kılıcı satanlar da ceza alsın. Günahsız yavrumu öldürdüler” diyerek feryat etti.

4 Metropoll Araştırma: Millet İttifakı, Cumhur’u geçti Metropoll Araştırma “Türkiye’nin Nabzı Ekim 2021” çalışmasında “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi siyasi partiye oy verirsiniz?” sorusunu sordu. Ak Parti’nin oy oranı, kararsızlar dağıtıldığında yüzde 32,6 oldu. MHP’nin oy oranı ise yüzde 7,4 olarak kayıtlara geçti. CHP’nin oy oranı kararsızlar dağıtıldığında yüzde 25,2, İYİ Parti’nin ise yüzde 14,3 oldu. İki partinin yüzde 39,5 olan toplam oy oranı, Cumhur İttifakı’nın yüzde 40’lık oy oranına hayli yakın seyrediyor. Saadet Partisi’nin 1,7’lik oyu da hesaba katıldığında Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nı geride bırakıyor.


5 Vahşet: Minibüsü iki çocuğunun gözü önünde eşinin üzerine sürüp ezdi, sonra inip tekmeleyerek öldürdü Ordu Korgan’da, kendisine ait minibüsle giden İbrahim P. (47), çocuklarıyla birlikte yolda yürüyen boşanma aşamasındaki eşi Selime P.’yi (45) gördü. İbrahim P., aracını eşinin üzerine sürerek duvara sıkıştırdı. Çocuklarının çığlığına aldırış etmeyen İbrahim P., araçtan inerek yere yığılan eşini tekmeledi. Bu sırada çevredeki vatandaşlar müdahale ettikleri adamı linç etmeye çalıştı. Olay yeri yakınındaki jandarma ekipleri, kalabalığın arasından çıkardıkları İbrahim P.’yi gözaltına aldı. İbrahim P. daha sonra tutuklandı. Hastaneye kaldırılan 4 çocuk annesi Selime P. kurtarılamadı.

6 Otogazın litre fiyatına 25 kuruş zam geldi, rakı da zamlandı LPG’ye 2 Kasım’da gelen 49 kuruşluk zammın ardından 15 Kasım pazartesiyi salıya bağlayan gece 25 kuruşluk bir zam daha geldi. İstanbul, İzmir ve Ankara’da LPG’nin litresi 7 TL’ye ulaştı. LPG’deki 1.5 aylık zam 1.69 TL’ye ulaştı. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş da sosyal medya hesabından rakı çeşitlerine gelen zamları paylaştı.

7 Getir atakta: Şok Marketlere ortak oluyor, ABD’de operasyona başladı Getir ile Şok Marketler ortaklık için masada. Şok Marketler’de pay sahibi olan Yıldız Holding ile bir kısım azınlık payların Getir’e satışı için niyet mektubu imzalandı. Öte yandan Getir, Chicago’da operasyonlarına başladı. ABD’de 300 şehire yayılma planları var. Getir’in Kurucu Ortağı Salur, Türkiye’de değil ABD’de halka arzı düşündüklerini açıkladı.


8 Gençlerin derdi işsizlik, 3’te 1’i oy kullanmayabilir İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından Friedrich Naumann Vakfı’nın desteğiyle hazırlanan “Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” raporu önemli veriler ortaya koydu. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 36’sının derdi günlük geçim. Göç etmeyi düşünen gençlerin oranı yüzde 61. Kişisel yatırım ve gelişime odaklanan gençlerin oranı ise yüzde 81. Gençlerin yüzde 22’si kendini bir siyasi partiye yakın hissetmiyor ve seçimlerin işlevselliğine inanmıyor. 18-30 yaş arası seçmen arasında bu pazar seçim olması halinde kararsız olacağını dile getirenlerin oranı yüzde 19 iken, oy kullanmamakta karar kılmış olanların oranı yüzde 14.


9 A Milli Takım bugün Cebelitarık sınavında, tek hedef bol gollü kazanmak! Dünya Kupası elemelerinde Türkiye bu akşam Başakşehir Fatih Terim Stadı’nda Cebelitarık ile oynayacak. Saat 20:00’deki maçı TRT 1 naklen yayınlayacak. Maçta Türkiye’nin tek hedefi bol gollü galibiyet. Grupta 19 puanlı Hollanda’nın bir üst tura çıkması kesin. 17 puanlı Norveç ile 15 puanlı Türkiye, en iyi ikincilerin yarışacağı play-off için mücadele ediyor. Norveç aynı saatlerde sahasında Letonya’yı ağırlayacak. Türkiye’nin 5 gollü galibiyeti Norveç ile averajını eşitleyecek. Gruplardaki son maçlarda Türkiye, Karadağ deplasmanına gidecek. Hollanda ise Norveç’le oynayacak. Hollanda’nın grup birinci olarak çıkmak için Norveç’le berabere kalması yetecek. Bu durumda Türkiye ile Norveç’in averajlarına bakılacak. A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, maçı farklı kazanacaklarını söyledi.

10 Fenerbahçe Beko, Armani Milan’dan İstanbul’da 25 sayı fark yedi Sarı lacivertli takım THY Avrupa Ligi 9. haftasında İtalya’nın AX Armani Exchange Milan ekibi ile Ülker Arena’da karşı karşıya geldi. Maçı İtalyan ekibi 63-48 kazandı. Fenerbahçe ligde 6. mağlubiyetini aldı. 8 maçını kazanan İtalyan ekibi ise lider.


11 Katil Boz, elinde kılıçla cinayetten sonra yarım saat dolaşmış Mimar Başak Cengiz’i öldüren Can Göktuğ Boz’un dehşet sonrası elinde kılıçla binaya giriş anına ilişkin fotoğraflar ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarına göre, saldırgan elinde kılıçla yaklaşık yarım saat sokaklarda dolaştı. Taciz soruşturmasında takipsizlik kararına iptal Ankara Barosu avukatlarından N.S. (38), geçen yıl aralık ayında Prof. Dr. Şerafettin D. (53) hakkında ‘taciz, tehdit ve şantaj’ suçlarından suç duyurusunda bulundu. N.S., evli Şerafettin D.’nin kendisine sürekli evlenme teklifinde bulunduğunu belirtti. Şüpheliye 6 dava açıldı. Dekanlık, soruşturmaya yer olmadığı kararı verdi. Konya İdare Mahkemesi, eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle soruşturmaya yer olmadığı kararını iptal etti.

Öte yandan, Ataşehirlilerin yarın saat 14.00'te katilin yaşadığı site önündeki Karanfil Sokak'ta toplanarak "kadın cinayetlerini" protesto edeceği öğrenildi.

12

Türkiye genelinde eczane ve ilaç depolarına fiyat denetimi Bazı ilaçlara erişim sıkıntısı yaşandığı iddiaları üzerine, Ankara’da Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince eczane ve ecza depolarına yönelik denetim gerçekleştirildi. TİTCK denetmenleri tarafından önce Altındağ’da bulunan ilaç firmasının deposuna denetim gerçekleştirildi, ilaçların stok durumları kontrol edildi. Firmadan istenen belgeler incelemeye alındı. İnceleme sonunda uygunsuzluk belirlenmesi durumunda idari yaptırım uygulanacağı belirtildi. Eczane denetimlerinde ise öncelikle İlaç Takip Sistemi kayıtları ile eczanelerin stok durumları karşılaştırıldı, eczacılardan bilgi talep edildi. Kurum müfettişleri, denetimlerin 81 ilde devam edeceğini vurguladı.

13

“Yok” denilen çıplak arama Cumhurbaşkanı kararıyla yönetmelikten çıkarıldı Türkiye’de muhalefet ve sivil toplum örgütlerinin sık sık gündeme getirdiği, Ak Partili yetkililerin ise “Yok” dediği cezaevlerindeki çıplak arama uygulamasına ilişkin yönetmelik değişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, yönetmelikte yer alan çıplak arama ibaresi çıkarıldı, yerine detaylı arama ibaresi getirildi. Değişikliğe göre, cezaevine sokulması yasak madde bulunduğuna dair makul ve ciddi emare olması halinde, bunun başka suretle tespitinin olanaksız olması durumunda detaylı arama yapılacak. Arama sırasında hükümlüye tek kullanımlık önlük verilecek, insan onuruna ve haysiyetine saygı ile utanma duygusunun ihlal edilmemesi için tedbir alınacak. Ayrıca detaylı arama sonrası arayan ve aranan kişilerin imzalarının yer alacağı tutanak tutulacak. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “İşkenceler, faili meçhuller dönemi mevzu bahis olmaktan çıktı” dedi.

14

İBB’den sokak dostları için sabit mama kabı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), Bakırköy’de ilk kez başlattığı ağaç dibine sabit mama kabı uygulaması İstanbul halkından büyük ilgi gördü. Tasarımın vatandaştan gelen öneriler doğrultusunda geliştirilerek, İstanbul genelinde uygulanması planlanıyor. İBB, bir süre önce sosyal medya hesabından görüntüleri paylaşarak, İstanbulluların fikrini sormuştu. Sosyal medya kullanıcıları, ağaç diplerinde bulunan ızgaralara, sokak hayvanları için mama ve su kaplarının sabit olarak yerleştirilmesini çok beğenmişti. Izgaranın üzerine sabitlenen mama ve su kabı sokak hayvanlarının kolaylıkla yemek bulabilmesini sağlıyor.

15

Malatya’da 4.7’lik deprem korkuttu Pütürge ilçesinde saat 12.19’da AFAD verilerine göre 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Korku ve paniğe neden olan deprem, kentin birçok ilçesinden hissedildi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin büyüklüğünü 5.0 olarak açıkladı. Prof. Naci Görür “Elazığ depreminden sonra DAF Elazığ depreminde kırılan kolunun GB ucuna, yani Çelikhan-Erkenek kesimine depremlerle stres transfer ederek orayı zorluyor. Çelikhan-Erkenek-Türkoğlu kesimi riskli” dedi.


16

Trabzon Havalimanı kapatılacak iddiası yerel basında Pistindeki çökmeler nedeniyle birkaç kez uçuşlara ara verilen Trabzon Havalimanı’nın pistinin onarımı için 1 milyar TL’den fazla para harcandı. Ancak pistteki sorun sürüyor. Havalimanı, salgın döneminde de tadilat geçirdi. Havalimanıyla ilgili çarpıcı bir iddia Trabzon’da yayın yapan 61saat.com’dan geldi. Haberde Rize Havalimanı açıldıktan sonra Trabzon Havalimanı’nın kapatılacağı öne sürüldü.


17 Çamlıca kulesinden Erdoğan’ın evinin fotoğrafını çektikleri iddia edilen İsrailli çift tutuklandı İstanbul’da Çamlıca Kulesi’nden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın evinin fotoğraflarını çektikleri iddia edilen İsrailli çift Natali Oknin ile Mordy Oknin ve Türk tercümanları gözaltına alınmıştı. Savcılık hepsinin tutuklanmasını istedi. Çiftin fotoğrafları başkalarına da yolladığı öne sürüldü. İsrail basını ise çiftin sınırdışı edileceğini öne sürdü. Mahkeme üç kişiyi ‘siyasi ve askeri casusluk’ suçundan tutukladı. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, tutuklanan kişilerin ajan oldukları iddiasını reddetti.


18 Türk Konseyi toplandı, Binali Yıldırım’a iş bulundu Türk Konseyi 8. Zirvesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak açılan Yassıada’da yapıldı. Zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Takoyev ve gözlemci ülke statüsünde Macaristan Başbakanı Viktor Orban katıldı. Örgütün 8. zirvesine Türkmenistan ilk kez devlet başkanı düzeyinde gözlemci ülke olarak katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ilk kez diğer liderlerle birlikte fotoğraf verdi. Erdoğan Türk Dünyası olarak 2040 Vizyon Belgesi’ni uygulamaya alacaklarını duyurdu. Zirvede Aliyev’e Türk Dünyası Ali Nişanı takdim edildi. Eski başbakan Binali Yıldırımda Aksakallar Konseyi’ne Türkiye Aksakalı olarak dahil oldu.


19 Kılıçdaroğlu: Kamuda torpili kökten bitireceğim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Malatya’da atama beklediği için inşaatta çalışmaya başlayan ve elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Fedai Altun’u (23) sosyal medyadan andı. Kılıçdaroğlu, paylaşımında kamudaki torpil iddialarına da tepki göstererek “Gençlerimizin önce hayallerini sonra hayatlarını çaldılar. Atanmadığı için inşaatta çalışan 23 yaşındaki Fedai Öğretmen, elektrik trafosunu boyarken hayatını kaybetti. Yüreğim yanıyor. Lakin, Fedai Öğretmen’in anısı önünde and olsun ki; kamuda torpili kökten bitireceğim!” dedi.


20 Karamollaoğlu: Kılıçdaroğlu’nun yaptığını her babayiğit yapamaz Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu Cumhur İttifakı’na kapıyı kapattı. “Prensip itibariyle bu sistemi benimseyin bir tutum içinde olamayız” dedi. Millet İttifakı içinde yeni bir süreç işletilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Kazanmasında tereddüt olmayacak birine ihtiyaç var” dedi. CHP liderinin muhafazakar dünyayla helalleşme sözlerini “Devrim mahiyetinde” olarak nitelendirdi. “Kılıçdaroğlu’nun performansı her babayiğidin sergileyeceği bir performans değil” diye konuştu.


21 Lütfü Türkkan’ın fezlekesi jet hızıyla Meclis’te, muhalefetten misilleme hazırlığı var! İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın, Bingöl ziyareti sırasında Meral Akşener’i protesto eden bir şehit yakınına küfür ve hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle fezleke hazırlanmıştı. Önce Adalet Bakanlığı’na gönderilen fezleke, daha sonra TBMM Başkanlığı’na gönderildi. Meclis Başkanlığı, fezlekeyi Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon’a havale etti. CHP ve İYİ Parti’nin yanı sıra HDP de fezlekeye soğuk bakıyor. Muhalefet 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonu üzerinden Ak Parti’ye misilleme yapma hazırlığında.


22 DEVA Partisi’nden Bülent Arınç’a ziyaret Son dönemdeki açıklamaları kamuoyunda çok tartışılan eski Meclis Başkanı ve Ak Parti kurucusu Bülent Arınç’ı, Ali Babacan’ın lideri olduğu DEVA Partisi’nin İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ziyaret etti. Yeneroğlu ziyareti Twitter hesabından paylaştı. “Hukuksuz yargılamalarla birlikte yaşanan büyük acıları ve KHK’lıların mağduriyetleriyle ilgili çözüm önerilerimizi görüştük” dedi.


23 Hazine Bakanı bir kez daha Merkez Bankası Başkanını yalanladı Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, kurdaki artışın ihracatı artırıp cari açığı düşüreceğini, bunun da enflasyonu ve kuru düşürücü etki yapacağını savunurken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kavcıoğlu’nun tezini boşa çıkardı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Elvan “Hükümetimizin ihracatı desteklemek amacıyla yüksek döviz kuru hedeflediğine yönelik yorumlar doğru değil. Türkiye dalgalı kur rejimi uygulamaktadır, kurun değeri de piyasada belirlenir” dedi. Elvan, ihracatın kurla değil sağlıklı yöntemlerle artabileceğine dikkat çekti. “Bir ülkedeki rekabet artışı; üretkenlik artışından, inovatif kabiliyetlerden ve teknolojiyi kullanma becerisinden gelir. Verimlilik artışıyla desteklenmeyen bir büyüme modeli, sürdürülebilir bir model değildir” diye konuştu.


24 Yıl sonu dolar beklentisi 9.98 liraya ulaştı Merkez Bankası’nın (TCMB) anketinde yıl sonu dolar/TL beklentisi 9.22 liradan 9.98 liraya yükseldi. 12 ay sonrası kur beklentisi ise 10.01’den 10.93 liraya sıçradı. Merkez Bankası kasım ayı piyasa katılımcıları anketi verilerini de açıkladı. Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 19.31 oldu.

25

Türkiye’de açık ve güvenilir bir para politikasına ihtiyaç var Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso, yatırımcıların Türkiye’de açık ve güvenilir bir para politikası çerçevesi görmeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede bu konu ile birlikte yüksek enflasyon sorununu da dile getirdiğini söyledi. Hafta başında Renaud-Basso Reuters’a yaptığı açıklamada dünyadaki başlıca merkez bankalarının para politikasında sıkılaştırma yanlısı bir tavır aldıklarını ve Türkiye’yi tek başına bıraktıklarını belirti. Türkiye, 2020 yılında aldığı 1.7 milyar Euro ile EBRD’den en büyük mali yardımı alan ülke olarak dikkat çekiyor.


26 Sanayinin çarkları eylülde yavaşladı Sanayi üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı eylül ayı sanayi üretim endeksi verisini açıkladı. Sanayi üretimi aylık yüzde 1.5 azaldı. Eylül ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3.2 azaldı. Sanayi üretimi yıllık olarak ise yüzde 8.9 arttı. Çelik sektörü 2021 yılının ocak-ekim döneminde ihracatını yüzde 81’lik artışla 10 milyar 30 milyon dolardan, 18 milyar 120 milyon dolara taşıdı.

27

Perakende ve ciro endeksleri arttı Toplam ciro endeksi, 2021 yılı eylül ayında yıllık yüzde 42.6 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Eylül ayı ciro endekslerini açıkladı. Buna göre yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 48.4, inşaat ciro endeksi yüzde 35.9, ticaret ciro endeksi yüzde 35.5, hizmet ciro endeksi yüzde 59.0 arttı. Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2021 yılı Eylül ayında aylık yüzde 0.6 arttı. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi de eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.9 artış kaydetti. TÜİK verilerine göre eylülde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 6.7, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 24.2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 7.4 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 37.3 artış kaydetti.

28

Araştırma: İki evden birinde işsiz var, yüzde 48 faturasını ödeyemiyor Yöneylem Araştırma 27 Ekim-3 Kasım arasında, 27 ilde 2 bin kişiyle gerçekleştirdiği ‘Türkiye siyaset paneli’ ekim ayı araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Buna göre halkın yüzde 90’ı acil çözülmesi gereken sorunların başında ekonomik kriz, işsizlik ve geçim sıkıntısını gösterdi. Seçmenin yüzde 55’i, ekonominin mevcut durumunun sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı görüyodr. Araştırmaya göre hanelerin yüzde 47’sinde en az bir kişi iş arıyor ya da işsiz. Seçmenlerin yüzde 48.5’i geçtiğimiz ay ödeyemediği bir faturası ya da karşılayamadığı bir zorunlu ihtiyacı olduğunu dile getirdi.



29 Kalamış Yat Limanı resmen Koç’un oldu Özelleştirme kararı kamuoyunda tartışmalara neden olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ihalesi resmen Koç Holding bağlı ortaklığı Tek-Art’a verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan kararda, “Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın; 2 milyar 531 bin TL bedelle en yüksek teklifi veren Tek-Art Kalamış’a ihale çerçevesinde 40 yıl süreyle işletme hakkının verilmesine karar verilmiştir” denildi.


30

Maliyetler arttı, zeytinyağı fiyatlarına zam bekleniyor

Ayçiçek yağına gelen fahiş zamların ardından zeytinyağına da zam beklentisi var. Geçtiğimiz hafta zeytinyağı alım fiyatını 35 lira olarak açıklayan Tariş, girdi fiyatlarındaki yükselişlerin ciddi maliyet artışları getirdiğini, bunun dalga dalga tüketiciye yansıyacağını ve raf fiyatlarının yukarı yönlü gideceğini açıkladı. Markasına göre zeytinyağının litresi 40-50 TL arasında satılıyor.

Kaynak: www.10haber.net

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page