top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber

27 Haziran 2022 Pazartesi



1 Şirketlere “döviz sat” baskısı büyük tedirginliğe neden oldu Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun cuma günü piyasalar kapandıktan sonra ilan ettiği ve şirketlerin TL cinsi krediye erişimi kısıtlayan kararı tartışılıyor. Karar, bankada 880 bin dolardan fazla doları olan şirketlerin TL cinsi kredilere erişimini engelliyor. BDDK dün bu kararın nasıl anlaşılması gerektiğine dair ayrıntılı bir açıklama yaptı. Dünya gazetesi, bu kararla ilgili olarak iş dünyasından çok sayıda temsilcinin görüşlerini aktarmış. Ortak görüş, krediye ulaşmada sıkıntı çekileceği ve bunun da şirketler dünyasını olumsuz etkileyeceği. Gazeteye göre ortaya çıkan durum tam olarak bir sermaye kontrolu değil belki ama “Kontrollu döviz piyasası” hali. Aslında sorun, Merkez Bankası başta olmak üzere ekonomi yönetiminin uzun süredir şirketlerden döviz hesaplarını bozdurmalarını istemesinden kaynaklanıyor. Bu son adım şirketleri ellerindeki dövizi satmaya zorlamak için atıldı; dövizini bozdurmayana kredi verilmeyecek. Merkez Bankasına göre düşük faizle bankalardan kredi alan şirketler bu parayla döviz alıyor. İktisatçı Uğur Gürses bu konuda T24’e yazdığı yazısında şirketler üzerindeki döviz satma baskısından çeşitli örnekler veriyor. Gürses’e göre BDDK’nın bu kararıyla “kaş yapayım derken göz çıkarılacak.” Gürses bu hafta bütün kredi işlemlerinin kredi talep eden şirketin bu yeni şartlara uygun olup olmadığının kontrolu amacıyla duracağını, özel kesimin döviz likiditesini azaltan bütün adımların da kur üzerinde yeni baskı yaratacağını söylüyor.


2 Kılıçdaroğlu: İktidara geldiğimizde Kaşıkçı dosyasını açacağız CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mavi Marmara saldırısında vefat eden Çetin Topçuoğlu’nun ailesini İstanbul’da ziyaret etti. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Türkiye’ye ziyaretini eleştiren Kılıçdaroğlu, kapatılan Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasına dair “Yakında iktidar olacağız, dosyaların nasıl açıldığını, hesapların nasıl sorulduğunu herkese, bütün dünyaya duyuracağız. Siz nasıl bu ülkenin saygınlığını üç beş kuruş için yerle bir edersiniz? Bu dersi onlara vermek zorundayız. Türkiye’nin itibarına kimse gölge düşüremez. Erdoğan’la oynadıklarını biliyorum” dedi. CHP lideri Yunanistan’ın Ege’deki adaları silahlandırmasıyla ilgili soru üzerine de “Yunanlılar, Yunan yöneticileri bizim Kuva-i Milliyeci olduğumuzu biliyorlar. Bizim hangi gelenekten geldiğimizi, ülkenin çıkarlarını nasıl koruduğumuzu gayet iyi biliyorlar. O yöneticiler aynı zamanda rahmetli Ecevit’i de rahmetli Erbakan’ı da çok iyi biliyorlar. Şimdi konuşsunlar. İktidara geldiğimizde adalardaki silahların ne olacağını biz onlara göstereceğiz” diye konuştu.


3 İbrahim Kalın: Kaşıkçı cinayetinde Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yaptı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili davanın kapatılma sürecini anlattı. Kalın, “Suudi Arabistan’la Kaşıkçı cinayetine kadar çok ciddi sorunlarımız yoktu. Bir iki yerde görüş ayrılıklarımız vardı. Kaşıkçı cinayeti büyük bir travma yarattı. Ülkemizde bu şekilde yapılmış olması. Türkiye o dönemde üzerine düşeni fazlası ile yaptığını düşünüyorum. Duyurulması ve dünyada gündem olması” dedi. “Bazen hukukun verdiği bazı kararlar kamu vicdanını rahatlatmayabilir. Neticede mahkemenin verdiği karara hukuken saygı duymak zorundayız. Siyaseten ve vicdanen yeterli bulmayabilirsiniz” diye konuşan Kalın şöyle devam etti: “Siyasi olarak bu mesele asla kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye sert tepki verdi, üzerine düşeni yaptı. Kemal Bey’in ‘üç beş kuruş yapıldı’ ifadesi gerçekten sakil ifade. Son tahlilde Suudi Arabistan bölgenin önemli aktörü. Bu olaya kadar bizim belli konularda görüş ihtilaflarımız olsa bile, böyle bir çatışma dönemine girmedik. Zaman zaman görüş ayrılıkları elbette olabilir ama ülkemizin çıkarlarını da düşünmek zorundayız.”


4 Yunanlılar ve Türkler umutsuzlukta aynı kaderi paylaşıyor Yunanistan’da ve Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan kamuoyu araştırması Yunanların ve Türklerin ekonomiye dair umutsuzlukta aynı kaderi paylaştığını ortaya koydu. Konda ve MRB’nin mayıs ayında yaptığı araştırmaya göre Türklerin yüzde 80.4’ü ülkede işlerin iyi gitmediğini söyledi. Aynı soru Yunanlara da soruldu ve komşuda halkın yüzde 57.4’ü ülkede işlerin iyi gitmediğini düşündüğünü belirtti. Türklerin yüzde 68.2’si ve Yunanların yüzde 60.7’si önümüzdeki 12 ay içinde ekonominin ve kendilerinin finansal durumunun daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Türkiye yüzde 70’lik enflasyonla yıllık enflasyonun yüzde 11.3 olduğu Yunanistan ile karşılaştırılmayacak seviyede bir fiyat artışı krizi yaşıyor. Ancak Dünya Ekonomi Forumu’nun son raporu Yunanistan’ın 2020 ile 2022 ilk çeyreği arasındaki fiyat artışları kıyaslamasında 20 katı aşarak OECD ülkeleri arasında İsrail’in ardından ikinci sırada yer aldığını ortaya koydu. Türkiye ise 2022 yılı ilk çeyrekteki yüzde 54.8’lik enflasyonla bölgede açık ara ilk sırada.


5 Katar’ın eski Başbakanı, Prens Charles’a çanta içinde 3 milyon Euro vermiş İngiltere’de yayınlanan Sunday Times Gazetesi, eski Katar Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim el Sani’nin Galler Prensi Charles’a 2011 ve 2015 yılları arasında yapılan özel görüşmelerde 3 milyon Euro nakit para verdiğini öne sürdü. Gazete Şeyh Hamad’ın market torbası ve çantayla ayrı zamanlarda birer milyon Euro teslim ettiğini yazdı. Hatta Prens’in iki danışmanının 500 Euro’luk banknotları elle saydığı detayına bile yer verildi. İngiliz The Guardian gazetesi HBJ kısa adıyla da tanan eski Katar Başbakanı hakkında ayrıntılı bir haber yayınladı.


6 Dünyada öfkede ikinci, üzüntüde üçüncüyüz Araştırma şirketi Gallup, 122 ülkede yaklaşık 140 bin kişiyle yapılan “Duygular Anketi” sonuçlarını paylaştı. Ankete göre “Son 24 saatte sinirlendiniz mi” sorusuna Türkiye’den yüzde 48 oranında “Evet” yanıtı çıktı. İlk sırada yüzde 49 ile Lübnan, 3’üncü sırada ise yüzde 46 ile Irak yer aldı. “Son 24 saatte üzüldünüz mü?” sorusuna Türkiye’de yüzde 49 oranında “Evet” yanıtı verildi. İlk sırada Afganistan (yüzde 61) ikinci sırada Lübnan (yüzde 56) var. “Son 24 saatte güldünüz mü?” sorusuna ise yüzde 36 “Hayır” yanıtı verildi. Türkiye bu kategoride dünyada sondan 2’inci sırada yer aldı. Türkiye’nin “son 24 saatteki” duyguları şöyle: Öfkelendim yüzde 48 (2. sıra), üzüldüm yüzde 49 (3. sıra), stres yaşadım yüzde 64 (3. sıra), mutlu hissettim yüzde 33 (120. sıra), gülümsedim yüzde 36 (121. sıra), bir şey öğrendim yüzde 18 (121. sıra), dinlendim yüzde 45 (119. sıra).


7 11 ili sel vurdu, Meteoroloji uyardı: Daha kötüsü geliyor Özellikle Karadeniz bölgesindeki 11 ilde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle birçok ev ve işyerini su bastı. Sel nedeniyle köprüler yıkıldı. Bazı bölgelere ulaşım durdu. Meteoroloji yağışların artarak süreceği uyarısında bulundu. Bartın’da sağanak yağış nedeniyle bugün hamile ve engelli kamu çalışanlara idari izin verildi. Artvin’de heyelan nedeniyle evler yıkıldı.


8 Koronavirüste yeni dalga için sonbahar uyarısı: Yeniden maske takabiliriz Vehbi Koç Vakfı İnsanlığa Üstün Hizmet Ödülü’nü almak için İstanbul’a gelen Biontech’in kurucuları Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin basın toplantısı düzenledi. Omikron varyantına karşı uyaran Şahin “Yeni bir dalga kapıda. Sonbahar gibi yeniden maske takmaya başlayabiliriz” dedi.


9 NASA 10 kentilyon dolarlık göktaşı görevini erteledi ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, değerli metallerle dolu 16 Psyche adlı asteroidle ilgili görevin bir kez daha ertelendiğini açıkladı. Normal programda söz konusu uçuş 1 Ağustos ile 11 Ekim arasında yapılacaktı. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan 200 kilometre genişliğindeki göktaşı demir ve nikel gibi değerli madenlerden oluşuyor ve tam 10 kentilyon dolar değer biçiliyor. Göktaşıyla aynı ada sahip uzay aracının, SpaceX’in Falcon Heavy roketiyle 1 Ağustos’ta fırlatılması hedefleniyordu. Ancak 24 Mayıs’ta aracın kontrolle ilgili yazılımında sorunlar tespit edildiği ve fırlatmanın en erken 20 Eylül’de yapılabileceği bildirilmişti.


10 96. Gazi Koşusu’nu Yıldırım’ın ‘Secret Power’ adlı safkanı kazandı Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusu’nun 96’ncısını Emrah Karamazı’nın sahibi olduğu, jokeyliğini Özcan Yıldırım’ın yaptığı “Secret Power” isimli safkan kazandı. 2.5 milyon TL ödülü aldı. Yıldırım, kariyerinde ilk kez Gazi Koşusu’nda birinci oldu. Yarışta ikinciliği 2.31.31’lik derecesiyle Müslüm Çelik’in bindiği ve Ahmet Korkmaz’ın sahibi olduğu “Mucize Kız” adlı safkan elde etti. Üçüncü sırada ise 2.31.32’lik derecesiyle Onur Dilbaz’ın sahibi olduğu ve Gökhan Kocakaya’nın bindiği “Sigoş” adlı safkan geldi. Gazi Koşusu’nu bundan önceki 7 yıl kazanarak kırılması güç bir rekora imza atan jokey Ahmet Çelik’in serisi sona erdi. Pandemi sonrası yarışseverler iki yıl sonra Veliefendi Hipodromu’na akın etti. Kupa töreninde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu anons edilince A Spor yayını kesti.

11 Öcalan’a 31 Ağustosa kadar görüşme yasağı 23 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutulan 73 yaşındaki PKK lideri Abdullah Öcalan’a 3 Şubat 2022’de disiplin cezası verilerek 3 ay aile görüş yasağı getirilmişti. Yasağın bitmesinin ardından Asrın Hukuk Bürosu avukatları aile görüşü için Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvurdu. Hakimlik 8 Haziran’da verdiği yanıtta disiplin cezasının sürdüğünü belirterek talebi geri çevirdi. Yapılan itiraza 23 Haziran’da yeni bir cevap veren mahkeme, Öcalan’ın 31 Mayıs’ta yeni bir disiplin cezası aldığını belirterek 31 Ağustos’a kadar aile görüşlerine izin verilmeyeceğini açıkladı.

12 İstanbul’da Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi: En az 150 gözaltı İstanbul’da Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanan Onur Yürüyüşü için saat 17:00’de Sıraselviler Caddesi’nde toplanma çağrısı yapılmıştı. Polis bölgedeki birçok kişiyi gerekçe göstermeden gözaltına aldı. AFP muhabiri Bülent Kılıç da ters kelepçeyle gözaltına alındı. Beşiktaş Setüstü’nden Cihangir’e yürümek isteyen çok sayıda kişi de polis şiddetine maruz kaldı. İzmir’deki Onur Yürüyüşü’nde de 10 kişi gözalına alındı. 13 İngiliz koca, Bangladeşli eşinden olan kızını Gaziantep’te kaçırdı Bangladeşli Syeda Gulshana Begüm (30), İngiliz kocası P.Ş.H. (50) ve kızı Ruqaiyyah Şhah Hussain (3) ile tatil için İngiltere’den Türkiye’ye geldi. Aile, Türkiye turları çerçevesinde Gaziantep’te otele yerleşti. Çift otelde iki gün kaldıktan sonra resepsiyonda çıkış işlemlerini yapan P.Ş.H., bu esnada karısını odaya gönderdi. İşlemleri tamamlayan P.Ş.H., kızını da yanına alarak ortadan kayboldu. Kızının kaçırıldığını söyleyen Begüm polisten yardım istedi. 14 Küçük Çekmece’de polis havaya ateş açan kişiyi öldürdü İstanbul’da geceyarısı polisler Y.A, D.T. ve M.M.Ş, meslektaşları T.Ç’nin Küçük Çekmece’deki evine gitti. Bu sırada sokaktan silah ve kavga sesleri geldi. Havaya ateş açtığı öne sürülen O.Y, polis Y.A. tarafından vurularak öldürüldü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, O.Y. hakkında dolandırıcılık, kasten yaralama, genel güvenliğin tehlikeye sokulması ve çocuğun cinsel istisması gibi suçlardan 6 sabıka kaydının bulunduğunu açıkladı. O.Y’nin uyarı ateşi sırasında öldüğü öne sürüldü.

15

Türk Tabipleri Birliği seçimini Etkin Demokrat Grubu kazandı Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 74. Büyük Kongresi yapılan seçimlerin ardından sona erdi. Seçimleri mevcut yönetimin yer aldığı Etkin Demokrat TTB Grubu kazandı. TTB Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, Erdoğan’ın ‘giderlerse gitsinler’ sözünü hatırlatıp çağrıda bulundu. Prof. Bulut “Gitmedik, kaldık, hakikati söylemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

16 Prof. Dr. Özcan Köknel hayatını kaybetti Türkiye Psikiyatri Derneği , psikiyatri camiasının duayenlerinden psikiyatrist yazar Prof. Dr. Özcan Köknel’in yaşamını yitirdiğini duyurdu. Derneğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Değerli hocamız, Derneğimizin 1996-1998 yılları arasında Merkez Yönetim Kurulu başkanlığını yürüten Prof. Dr. Özcan Köknel’in 25 Haziran’da vefat ettiğini öğrendik. Çok üzgünüz” ifadeleri kullanıldı. Köknel 93 yaşındaydı.

17 Hüseyin Çelik: Liberal yazarların canına okuduk, Kavala’yı süründürüyoruz Ak Parti kurucusu ve Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik, KRT TV’ye konuk oldu. “Kral çıplak” diyen Çelik Türkiye’de derin bir ekonomik kriz yaşandığını söyledi. “Bunu gör arkadaş. Bu ülkede enflasyon var, hukuksuzluk var, adaletsizlik var. Bunun 50 çeşidi var” dedi. Bülent Arınç’ın iktidarı eleştiren sözlerine destek veren Çelik “Arınç vicdan sahibi bir insandır. Vicdanına, hukuka, demokrasiye uygun olmadığını düşündüğünü söylüyor. Bizim kurduğumuz bahçede birileri gecekondu yapmış oradan abuk subuk şeyler söylüyor. Bu da zorumuza gidiyor” diye konuştu. İktidarlarının ilk yıllarında liberal yazarların kendilerine kredi açtığını hatırlatan Çelik “Bunların hepsinin canına okuduk. Hasan Cemal’i yazamaz hale getirdik, Cengiz Çandar çekti yurt dışına gitti. Altan kardeşleri, Nazlı Ilıcak’ı, Şahin Alpay’ı hapse attık. Ali Bayramoğlu’ndan Gülay Göktürk’e kadar daha birçok Türkiye’de vicdan sahibi, şu cenahta bu cenahta değil bildiği doğruları yazan bu insanları biz hepsini mağdur ettik ama en zor günlerimizde bunlar bizimle oldular” ifadelerini kullandı. Osman Kavala’nın hapislerde süründürüldüğünü vurguladı.

18 Davutoğlu’ndan sert Erzincan tepkisi Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Erzincan İliç’te yaşanan çevre faciasıyla ilgili iktidara eleştirilerde bulundu. Davutoğlu, “Fırat’ı, suyumuzu, toprağımızı siyanürle zehirlediler; iktidar seyrediyor! Suyumuza, toprağımıza, doğamıza sahip çıkamayan iktidar, para cezası kestik demekle yetiniyor” ifadelerini kullandı.

19 HDP’li Buldan Ak Parti ile hiçbir anlaşma yapmadık, yapmayız HDP eş genel başkanı Pervin Buldan partisinin Şanlıurfa Kongresi’nde konuştu. Yeni çözüm süreci iddialarını hatırlatan Buldan “Ak Parti ile hiçbir konuda herhangi bir anlaşma yapmadık ve yapmayacağız. Ak Parti ile anlaşma yapanlar bellidir. Milletvekillerimizin dokunulmazlığının kaldırılmasında Ak Parti ile birlikte ellerini havaya kaldıranlar Ak Parti’nin ortaklarıdır. Tezkerelerde Ak Parti ile birlikte evet oyu kullananlar Ak Parti’nin ortaklarıdır. Ak Parti’nin bütün hukuksuzluklarının altına imza atanlar, Ak Parti’nin her türlü hukuksuzluğunun yanında boncuk gibi dizilenler Ak Parti’nin gerçek ortaklarıdır” dedi. Öcalan’a getirilen görüş yasağını eleştirdi.


20 HDP’nin birinci olduğu 5 ilde anket: Kılıçdaroğlu zirvede BUPAR Araştırma, son seçimde HDP’nin birinci parti olduğu Ağrı, Diyarbakır, Mardin, Muş ve Van’da anket çalışması yaptı. Araştırmada 2 bin 532 kişiyle görüşüldü. “Bölgede seçim yapılsa hangi partiler oylarını artırır” diye soruldu. Ankete katılanların yüzde 76.6’sı CHP yanıtını verdi. CHP’yi sırasıyla yüzde 56.8 ile DEVA, yüzde 54.6 ile İYİ Parti takip izledi. Seçimde Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu sağlayamayacağını düşünenlerin oranı yüzde 74.2 oldu. Ankette cumhurbaşkanı seçimine ilişkin “Erdoğan ve Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışırsa kime oy verirsiniz?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 75.5’i Kılıçdaroğlu dedi, yüzde 15.7 Erdoğan yanıtı verdi. Yüzde 8.8 ise “Fikrim yok, sandığa gitmem” dedi.

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page