top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber

17 Ekim 2021 Pazar



1 Kılıçdaroğlu bürokratlara seslendi: Size kanun dışı bir şey yaptırılıyorsa pazartesi itibarıyla durun! CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda kadrolaşma listeleri ve kamu binalarının usulsüz tahsisleriyle gündeme gelen TÜGVA hakkındaki iddiaları hatırlattı. Kılıçdaroğlu “Türkiye devletini şahıs devletine dönüştürmüş bir kişi ve ailesi var. Bu şahsın ve ailesinin kişisel çıkarlarına hizmet etmeye zorlanmış bir kısım devlet memurları var. TÜGVA rezaletini hep beraber izliyoruz. Lağım kokusu yine her yeri sardı. İktidarın değişmesine az kaldı. Soruşturmalar başlayacak. Sarayın baskısına boyun eğerek kanun dışına çıkmış devlet memurlarına seslenmek istiyorum. Siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Kılıçdaroğlu abinizin, amcanızın bu size son çağrısıdır: 18 Ekim itibarıyla bu düzenin illegal isteklerine verdiğiniz tüm desteğin sorumluluğu size de ait olmaya başlayacaktır. ‘Emir almıştım’ diyerek bu kirli işlerden sıyrılamazsınız. Size kanun dışı ne yaptırılıyorsa pazartesi itibarıyla durun. Kurumları bir şahsın ve ailesinin ahırına dönüştürenler elbette hesap verecektir. Sizler hala bu pislikten sıyırma şansına sahipsiniz. Bu şansı kullanın. Siz de şahit olun halkım” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun videosu bu sabah itibarıyla 2 milyondan fazla kez izlenmişti.

2 İstanbul’un sembol binalarından biri bugün görenlerin içini acıtıyor İstanbul Fındıklı’da, bir zamanlar Akbank Genel Müdürlüğü olan, bu bankanın Sabancı Kuleleri’ne taşınması sonrası aynı holding bünyesinde Ak Sigorta Genel Müdürlüğü olarak kullanılan binayı herkes bilir. Bu bina, Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli mimarlardan biri olan, Ağa Han ödüllü Sedad Hakkı Eldem tarafından tasarlanmış bir bina. Ama bugün tam anlamıyla bir mezbelelik durumda; hırsızlar binanın içini yağmalıyor, camları kırık, boş ve çürümeye terk edilmiş. Gazeteci Nilay Örnek, Instagram’daki “Herumutortakarar” adlı hesabında ve aynı isimli web sitesinde İstanbul’un mimari mirasını anlatıyor; son olarak bu güzelim binanın içler acısı haline dikkat çekti. Nilay Örnek, bina ile ilgili olarak yazısını ve fotoğrafları T24’te de paylaştı.


3 Dolarda 9.2790 TL’lik yeni zirve görüldü, hükümetin 2022 beklentisi şimdiden aşıldı Hükümetin geçen ay açıkladığı Orta Vadeli Program’da 2022 için dolar kuru beklentisi 9.27 olarak yer almıştı. Söz konusu seviye aşıldı. Serbest piyasada dolar 9.2790 liralık yeni zirvesini gördü. Programda ortalama dolar kuru beklentileri 2021 için 8.30, 2022 için 9.27, 2023 için 9.77 ve 2024 için 10.27 olmuştu. Kurdaki mevcut yüksek seviyeler devam ederse, 2021 için belirlenen 8.30’luk beklentinin aşılması da muhtemel görünüyor.

4 Motorine bir zam daha geliyor Dolar kuru ve petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarını hızla artırıyor. 24 saat önce litre fiyatı 41 kuruş zamlanan motorine yarın geceyarısından sonra 23 kuruş daha zam kararı alındı. Motorinin litresinde pompa fiyatına 8 Ekimde de 23 kuruş zam gelmişti. Bu son zamla birlikte 11 günde motorin fiyatı 87 kuruş zam görmüş olacak. Benzine de bir zam daha yapılma olasılığı olduğu ancak net rakamın yarın belli olacağı öğrenildi. İstanbul’da benzinin güncel litre fiyatı 7.92 liraya, motorinin litre fiyatı 7.93 lira.


5 İmamoğlu Diyarbakır’da: İstanbul’da başardığımızı bütün Türkiye’de başarabiliriz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Elazığ’dan sonra diyarbakır’a geçti ve bu şehirde de sokakta büyük ilgi gördü. İmamoğlu son dönemde sık sık yurt içi gezilere çıkıyor. Son Elazığ gezisini de İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bu ile yapılacak okulun açılışı için gerçekleştirdi ama sokakta vatandaşla da buluştu, çeşitli vesilelerle konuşmalar yaptı, kendi cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili soruları ustalıkla geçiştirip Cumhurbaşkanlığı seçimi için zafer ve değişim vaat etti. İmamoğlu, Elazığ’ın ardından ressam Ahmet Güneştekin’in sergi açılışı için Diyarbakır’a geçti. Burada da sokakta dolaştı, büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanlığı adaylığına yönelik bir soruya şu karmaşık yanıtı verdi: “Bugün Türkiye’nin en üst seviyede ittifak ruhuyla, günün sonunda en doğru kararı vererek, bugün bana göre ülkenin en az yüzde 75’inin mutsuz olduğu bir topluma karşı siyasi anlamda muazzam bir ittifakla süreci başarıya eriştirmek ve bu düzenin değişmesini sağlamak ülkemiz için hayırlı olacaktır ve bütün o kötü gidişlere son verecek ve geleceğe dönük de muazzam bir başlangıç yapacaktır. Bence şu an motivasyon bu olmalı. Ben görevini iyi yapan bir belediye başkanı olduğum takdirde zaten İstanbul 80 ilin karma bir kentidir…” Sokaklarda ciddi ilgi gören İmamoğlu bir otelde düzenlenen yemekte de çarpıcı mesajlar verdi. “İstanbul’daki iki seçimde de gördük. İstanbul’da başardıklarımızı, Türkiye’de de hep birlikte başarabiliriz. Kırık kalpleri, zedelenmiş güvenleri telafi etmek yöneticilerin görevidir ve göreceksiniz telafi edeceğiz” diye konuştu.

6 En çok kullandığımız ilaç ağrı kesici Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yayımlanan Türkiye İlaç Pazarı Gözlem Raporu’na göre, 2020’de elden satılan, SGK ve özel sigortalar tarafından karşılanan ilk 20 ilaç arasında ilk sıraları ağrı kesiciler ve romatizma ilaçları aldı. Elden satılan ilaçlar arasında ağrı kesici özellikli olanların oranı yüzde 35’e ulaşırken bunu yüzde 30,2 ile romatizma tedavisinde kullanılanlar ile antiinflamatuvar ilaçlar izledi. Üçüncü sırada ise kanın pıhtılaşmasını engelleyen “antitrombotik” ilaçlar yer aldı.


7 Erdoğan ile Merkel arasında başkanlık sistemi diyaloğu: Hayat böyle! Almanya’da 16 yıldır oturduğu koltuğu bırakmaya hazırlanan Başbakan Angela Merkel, Türkiye’ye veda ziyareti yaptı. Merkel’i, Cumhurbaşkanı Rece* Tayyip Erdoğan İstanbul’daki Huber Köşkü’nde ağırladı. Erdoğan’ın “Almanya’da koalisyonlar olmasaydı ilişkiler çok farklı bir yere ulaşabilirdi. Koalisyonlar çalışmayı zorlaştırıyor. Başkanlık sistemi ile koalisyonlardan kurtulduk” sözleri üzerine Merkel “Koalisyonlar bizim yapımıza uygun. Başkanlık sistemi istemiyoruz” dedi. Erdoğan’ın “Zaman zaman şikayetlerinizi bana aktardınız” sözleri gülüşmelere neden oldu. Merkel “Doğrudur, hayat böyle fakat güzel” ifadelerini kullandı. Erdoğan “Benim torunum da bana diyor ki ‘Dede ne yapacaksın hayat böyle” yanıtı verdi. Merkel ortak açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında sık sık uyardığını da kayda geçirdi. Erdoğan ise buna cevaben “Türkiye’de yargı bağımsızdır” dedi.


8 Michael Caine oyunculuğu bıraktı İngiltere’nin en başarılı ve ünlü oyuncularının başında gelen Sir Michael Caine, emekliye ayrıldığını açıkladı. Oscar Ödülleri’ne 6 kez aday gösterilen Michael Caine, iki kez en iyi yardımcı oyuncu ödülünü evine götürmüştü. Best Sellers isimli film ile kariyerini noktaladığını BBC Radio’ya söyleyen Oscar Ödüllü 88 yaşındaki oyuncu, “Omurgamdaki ağrı ve bacaklarımın gücünü yitirmesi beni zorluyor” dedi. Fakat Caine, hikaye anlatımına farklı şekillerde devam edeceğini de duyurdu.


9 Lucy 12 yıl boyunca asteroid avlayacak Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 12 yıl sürecek olan Jüpiter projesi için düğmeye bastı. Jüpiter’in etrafındaki Truva asteroitlerini inceleyecek olan Lucy adlı uzay aracı Forida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan Atlas 5 roketiyle uzaya fırlatıldı. Enerjisini yakıt ve solar panellerden sağlayan 14 metreyi aşkın uzunluktaki uzay aracı, 6,5 milyar km’lik mesafe alacak. Lucy’nin asteroitlere ilk kez 2025’te yaklaşması, diğer yakın uçuşları ise 2027 ve 2033’te yapması bekleniyor.


10 Bugün Mevlid Kandili Bugün İslam’ın peygamberi Hazreti Muhammed’in doğum günü. Rebiülevvel ayının 12. günü, Mevlid Kandili olarak kutlanıyor.


11 Bayrampaşa’da bulunan TÜGVA binası bir gecede Lina Hotel oldu İstanbul Bayrampaşa’da bulunan ve aylık 44 bin TL olan kirası belediye tarafından ödenen Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) kullanımındaki binayla ilgili belediye meclisinde soru önergesi verilmişti. Önergede belediyenin kirasını ödediği binanın TÜGVA tarafından yurt olarak kullanılıp kullanılmadığı sorulmuştu. Bu önerge sonrası geceyarısı TÜGVA tarafından kız öğrenci yurdu olarak kullanılan binanın tabelası değiştirildi. Binaya Lina Hotel tabelası asıldı.

12 Sedat Peker’e ağırlaştırılmış müebbet istemiyle iddianame hazırlandı Organize suç örgütü lideri Sedat Peker hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede Peker’in yanısıra 26’sı tutuklu 92 şüphelinin isimleri var. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 2017’de İstanbul Çekmeköy’de öldürülen Cahit Çetin maktul olarak yer aldı. Peker için tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 19 ayrı eylem için de 360 yıla kadar hapis cezası istendi. Peker iddianameye Twitter üzerinden tepki gösterdi. “Bazı şahıslara 5-10 bin sene istenirken bu istenen ceza bana hiç yakışmadı. Ezik miyim lan ben. Size sözüm olsun. Sizin yaptığınız uyuşturucu kaçakçılığından, cinayetlerden, rüşvetten, vatana ihanetten ceza almanız için şerefle şahitlik yapacağım” dedi.

13 İBB’nin 3 yolsuzluk dosyasına başmüfettiş atandı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu, Ak Parti dönemine ait 50’ye yakın konuda yolsuzluk soruşturması başlatmıştı. Dosyaların tamamına İçişleri Bakanlığı el koymuştu. Ortada yaklaşık 13 milyar TL’lik bir kamu zararı vardı. Bu dosyalardan İBB’nin Ak Parti teşkilatları ile bağlantılı derneklere makam aracı tahsisi ve araç kiralama ihaleleriyle bağlantılı 3 dosyaya İçişleri Bakanlığı tarafından başmüfettiş atandığı ortaya çıktı.

14

ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği silahlar Hakkari’den yakalandı PKK/YPG’den kaçan teröristlerin itiraflarıyla, ABD’nin Suriye’de örgüte verdiği TIR dolusu silahların bazıları ele geçirildi. Hakkari kırsalında yapılan operasyonlarda, aralarında özel tasarlanmış hava aracı ile AT-4 Tanksavar Füzesi ve Zagros Keskin Nişancı Silahının da bulunduğu çok sayıda silah bulundu. Zırhlı araçlara karşı etkili olan füzenin bulunması, birçok kanlı saldırıyı önledi.


15 Bakan Kurum’un ‘Durdurulsun’ dediği projenin kurdelesini Ak Partililer kesti Elazığ 24 Ocak 2020’de 6.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. 41 kişi hayatını kaybetti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum depremden sonra bölgedeki çalışmaları gördü. Bu sırada bir inşaat dikkatini çekti. Elazığ İl Özel İdaresi ile Ak Parti Elazığ İl Yöneticisi Mustafa Tetik ortaklığında 2019 yılında kent merkezinde yapımına başlanan bina tam 26 katlıydı. Kurum inşaatı görünce durdurulması talimatı verdi. Ancak inşaat tüm hızıyla sürdü. 26 katlı Elysium Alışveriş ve Yaşam Kompleksi’nin AVM kısmı açıldı. Açılışa Ak Parti Elazığ milletvekilleri ve İl Başkanı da katıldı.


16 İTÜ rektörü, eski rektörün kampüse girişini yasakladı İstanbul Teknik Üniversitesi eski Rektörü Gülsün Sağlamer, aracıyla kampüse girmek istediği sırada özel güvenlik tarafından engellendi. Aracından inen Sağlamer “Ben yürüyorum” diyerek kampüse girdi. Yasak kararının rektör İsmail Koyuncu tarafından alındığı ortaya çıktı. Olay sosyal medyada büyük tepki çekti. Sağlamer “Rektörlük benim ve birkaç kişinin girişini yasaklamış. Değerlerimizi korumaktan vazgeçeceğimi sanıyorlar. Ne büyük yanılgı” diye tepki gösterdi.

17

Hakim-savcı ve siyasileri kaçıracaklarmış Terör örgütü DHKP/C’ye yönelik İstanbul merkezli 16 ilde düzenlenen ve 79 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonun detayları ortaya çıktı. Buna göre örgütün, bazı siyasiler başta olmak üzere, terör örgütünün davalarına bakan hâkim ve savcıları kaçırma planı yaptıkları ve polise yönelik, sansasyonel eylem planı hazırladıkları belirlendi. Zanlıların emniyetteki sorguları sürüyor.

18

Temizlik işçisi, içinde 500 bin TL olan çantayı sahibine iade etti İstanbul Güngören Belediyesi’nde çalışan temizlik işçisi olarak çalışan Adem Cevahir (38), yolun ortasında çanta buldu. Çantanın içerisinde para olduğunu gören Cevahir durumu önce amirine daha sonra polise bildirdi. İçinde 500 bin TL tutarında dolar bulunan çanta iş insanı Cihan Kankılınç’a (30) ait çıktı. Cevahir, polisler eşliğinde yola çıkarak çantayı sahibine teslim etti. Kankılınç temizlik işçisine bin dolar verdi.


19 Ünlü oyuncu Özçivit’e hakaret soruşturması İstanbul Beykoz’da 8 Aralık 2020’de ‘Kuruluş Osman’ dizisinin başrol oyuncusu Burak Özçivit’in set çalışanlarına küfür ve hakaret ettiği iddia edildi. 4 set çalışanı suç duyurusunda bulundu. A.Ö. “Burak Özçivit gözlerimize bakarak bize küfür etti. Sonra seti terk etti. Daha önce de benzer hareketleri oldu” dedi. Ünlü oyuncu iddiaları reddetti. Özçivit hakkında hakaret suçundan soruşturma açıldı.



20 3 gün işkence yapıp boğarak öldürmüşler İzmir’de üç yıl önce bir kadın cesedi bulundu. Boğularak öldürülen kadının cesedi daha sonra yakılmıştı. Ceset üzerinde ‘yeniden yüzlendirme’ yapılarak fotoğraf elde edildi. 796 kayıp dosyası incelendi. Cesedin Özler Yörük’e (33) ait olduğu saptandı. 13 şüpheli gözaltına alındı. Cezaevinde bulunan, Özler Yörük’ün eski sevgilisi olduğu ve kadına zorla fuhuş yaptırdığı iddia edilen Olcay A. (31) hakkında bu dosya kapsamında da tutuklama kararı çıkarıldı. Cinayeti itiraf eden şüphelilerin Özler Yörük’e 3 gün boyunca işkence yaptıkları ortaya çıktı.

Kaynak: www.10haber.net

35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page