top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber


1 Ruh sağlığımız bozuluyor: Türkiye’de antidepresan kullanımı 11 yılda yüzde 70 artmış Türkiye’nin ruh sağlığı mı bozuluyor? Durduk yerde böyle bir sorunun sorulmasını yadırgayabilirsiniz ama 10 Ekim yani dün Dünya Ruh Sağlığı Günü’ydü ve bu gün. nedeniyle yapılan açıklamalarda, yazılan haberlerde hep bu konu öne çıkıyordu. Örneğin Hürriyet gazetesi, “Ruh sağlığımız bozuldu” demişti haberinde ve salgın. döneminde depresyon ve kaygı bozukluğu nedeniyle doktorlara başvuranların oranının yüzde 25 arttığını söylüyordu. BBC Türkçe’nin derlediği habere göre ise Türkiye’de antidepresan ilaç kullanımı son 11 yılda ciddi bir artış geçirmişti. Yine BBC’nin haberine göre Türkiye’de psikiyatrist veya psikolog eşliğinde yapılan terapi seans ücretlerindeki artış da artık yaygın şikayet konuları arasına girmeye başlamıştı.


2 Rusya lideri Putin’in öfkesi Kiev’i yaktı, çocuk parkına füze düştü Rusya ile Ukrayna arasında şubattan beri devam eden savaş tekrar alevlendi. Moskova’nın 2014’te ilhak ettiğini açıkladığı Kırım ile Rusya toprakları arasındaki kara bağlantısını sağlayan Kerç Köprüsü’nün cumartesi günü meydana gelen patlama ile yıkılması tansiyonu yükseltti. Patlamadan Ukrayna’yı sorumlu tutan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ağır bir intikam operasyonuna girişti. Pazar günü Zaporijya kentini hedef alan Rus birlikleri dün de başkent Kiev’e aylar sonra yeniden füze yağdırdı. Gökyüzünü dumanların kapladığı kentin sakinleri sığınaklara kaçtı. Kiev, Lviv, Dnipro, Harkov, Ternopil, Jıtomır ve Zaporijya’ya en az 83 füze fırlatıldı. Bunların 43’ü havada etkisiz hale getirildi. Diğer füzeler ise sivil yerleşim yerlerine ve altyapı tesislerine de isabet etti. Ukraynalı yetkililer en az 11 kişinin öldüğünü, 60 kişinin yaralandığını duyurdu. Saldırıda Almanya Büyükelçiliği’nin vize bölümüne de füze isabet etti. Binada maddi hasar meydana geldi. Bir başka füze şehrin en işlek parklarından birindeki çocuk oyun alanına düştü. Kiev’deki saldırıların, başkentte savaşın ilk günlerinden beri en yoğun bombardıman olduğu belirtildi. Belediye Başkanı Vitaliy Klitçko halkı su ve yiyecek stoklamaya çağırdı. Ukrayna’yı vuran füzelerin Karadeniz’deki gemilerden atıldığı iddia edildi. Moldova hava sahasından üç füze geçtiğini duyurdu. Saldırılarda İran yapımı Şahid kamikaze İHA’larının da kullanıldığı öne sürüldü. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, saldırıya Kiev sokaklarında çektiği video ile tepki gösterdi. Zelenski “Bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya’da evlerinde uyuyanları, Kiev’de işe gidenleri öldürdüler” dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Ukraynalı mevkidaşı Dimitro Kuleba ile görüştü. Kuleba, “Çavuşoğlu’nun saldırıları kınadığını” aktardı. ABD Başkanı Biden da Ukrayna’ya destek mesajı verdi. 3 Gazeteci Erdal Sağlam’a göre asgari ücret 10 bin lirayı bulabilir Erdal Sağlam, Mesele Ekonomi kanalında yaptığı haftalık değerlendirmesinde ekonominin ülkenin en önemli gündemi olmaya devam ettiğini söyledi. Sağlam, seçimlere giderken AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın baz etkisiyle beraber enflasyonu yüzde 50’nin altına düşürmeyi amaçladığını ifade etti. Gazeteci Sağlam, Ankara kulislerinde asgari ücrete yapılacak artışla ilgili konuşulanları ise şöyle aktardı: “5 bin 500 lira olan asgari ücretin yıl başında 10 bin liraya bile çıkabileceği konuşuluyor. Zaten yüzde 70 olursa 9 bin lirayı geçen bir rakam ortaya çıkacak. Yüzde 70’lık artış geçmiş kayıpları kapatmak için yapması gereken bir zam.” Gazeteci Erdal Sağlam, ‘ikinci bir 128 milyar dolar nerede’ vakasının konuşulmaya başlanacağını belirtti. Sağlam, HSBC raporunda yılın ilk 9 ayında kurlara müdahale etmek için 107 milyar dolar harcandığının aktarıldığını söyledi.


4 Türkler’in bankadaki parasının yüzde 72’si ya dolar ya da dolara endeksli TCMB verilerine göre 2022 yılında yurt içi yerleşiklere ait yabancı para mevduat hacminde 26.7 milyar dolara ulaşan bir çözülme görülüyor. Ancak bu çözülmenin 12.4 milyar doları döviz ve altın fiyatlarındaki değişimden yani parite etkisinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla parite etkisinden arındırıldığında, yerlilerin döviz mevduat hacminde 2021 sonundan 30 Eylül’e kadar geçen 9 aylık sürede 14.2 milyar dolar düşüş hesaplanıyor. Bu düşüş döviz mevduatın toplam mevduat içindeki payına da yansıyor. Sene başında yüzde 60.43 olan dolarizasyon oranı 30 Eylül itibarıyla yüzde 51.86’ya gerilemiş durumda. Bu verilere dayanarak dolarizasyonunun durduğunu belirtmek mümkün görünüyor. Ancak bu süreçte KKM kapsamındaki mevduat büyüklüğünün 1.4 trilyon lirayı aştığı ve hesaplamalara göre kura endekslenen anapara miktarının 84 milyar doları bulduğu göz önüne alındığında ‘liralaşma’nın daha fazla dolarlaşma getirdiğini söylemek mümkün. Döviz ve dövize endeksli kur korumalı hesaplar dolarizasyon yüzde 72 ile tarihi zirve seviyelere ulaşmış durumda. Merkez Bankası verileri göre yerlilere ait toplam döviz mevduat hacmi 30 Eylül itibarıyla 210.3 milyar dolar oldu. Yılın 9 ayında hanehalkı yani gerçek kişilerin döviz mevduatları 19.2 milyar dolar azalarak 147 milyar dolardan 127.7 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış düşüş 12.1 milyar dolar olarak hesaplandı. Şirketlerin yani tüzel kişilerin döviz mevduatları ise dokuz ayda 90 milyar dolardan 82.6 milyar dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmış fark 2.1 milyar dolar oldu. Şirketlerin dolar hesapları 49.4 milyar dolardan 47.2 milyar dolara geriledi. Euro hesapları ise parite etkisi dışarda tutulduğunda 470 milyon Euro’luk sınırlı bir artışla 32.8 milyar Euro’ya ulaştı.


5 Tülay Kumaşçı: Adnan Oktar’ı sevmek suç mu? Hayranım, aşığım… Adnan Oktar silahlı suç örgütüne yönelik hükmün istinaf tarafından usulden bozulmasının ardından 72’si tutuklu 215 sanığın yeniden yargılandığı davada, sanıkların mütalaaya karşı beyanlarının alınmasına devam edildi. Sanıklardan Tülay Hatice Kumaşçı savunmasında , “Benim Adnan Oktar’ı sevmem suç mu? Adnan Bey’in gücü kuvveti yerinde, ben Adnan Bey’e hayranım, aşığım” dedi. 6 Kadıköy’de 6 bin TL’nin altında kiralık daire kalmadı! Geçinemiyoruz Platformu, eylül ayı konut raporunu açıkladı İstanbul Kadıköy’de raporun yayınlandığı Nisan ayında sahibinden.com sitesinde yer alan tüm kiralık daire ilanlarının fiyat ortalaması 17 bin 381 TL iken eylül ayı itibariyle yüzde 23 artışla bu oran 21 bin 394 TL’ye ulaştı. 6 bin TL altında kiralık daire ilanı kalmadı. Tam zamanlı çalışan bir asgari ücretli maaşının tamamını bir ev için vermeye hazır olsa da artık kiralık daire bulamıyor. 8 bin TL altındaki daire sayısı da hızla erimeye devam ediyor. Nisan ayından bugüne toplam kiralık daire sayısı neredeyse iki katına çıkmasına rağmen 8 bin TL altındaki kiralık daire sayısı 135’ten 24’e geriledi.


7 İstanbul’da müthiş bir sergi var, hala görmediyseniz kaçırmayın: Bedenin Mücadele Alanındır İstanbul Tepebaşı’nda Alexandre Vallaury binasında 9 Eylülden beri müthiş bir sergi devam ediyor: “Bedenin Mücadele Alanındır.” Sergiyi müthiş yapan şeylerden biri, sergideki bütün eserlerin iş insanı Agah Uğur’un koleksiyonundan gelmesi. Uğur, kendi koleksiyonerliğini ve sanat merakını Dünya gazetesinden Merve Yedekçi’ye anlatmış. O söyleşi burada. Ama sergiyi müthiş yapan yegane unsur Agah Uğur değil; serginin küratörü, yani sergilenecek eserleri seçip onları belli bir kavram altında yerleştiren kişi de Halil Altındere. Türk kavramsal sanatının en parlak isimlerinden biri olan Altındere, Uğur’un koleksiyonunda yer alan Adrian Melis, Ahmet Öğüt, Ali Kazma, Aslı Çavuşoğlu, Banu Cennetoğlu, Basim Magdy, Bouchra Khalili, Buğra Bilgen, Cengiz Çekil, Cevdet Erek, Claire Fontaine, Ege Berensel, Elena Kovylina, Elmas Deniz, Erdal Duman, Erinç Seymen, Extramücadele, Füsun Onur, Gözde Mimiko Türkkan, Gülsün Karamustafa, Hale Tenger, Halil Altındere, Hamra Abbas, Hasan Özgür Top, Hatice Güleryüz, Hera Büyüktaşçıyan, Hiwa K., Iman Issa, İnci Eviner, İpek Düben, Lawrance Abu Hamdan, Meriç Algün Ringborg, Mounir Fatmi, Murat Gök, Nasan Tur, Santiago Sierra, Sesil Beatris Kalaycıyan, Vahap Avşar, Yasemin Özcan, Zeren Göktan, Zhou Tao gibi isimlerin eserlerini bir araya getirmiş. Sergi 31 Ekime kadar açık kalacak. 8 Sosyal medyada rakılı fotoğraf paylaştı diye 3 ay 22 gün hapis cezası aldı Sosyal medya hesabı üzerinden Kadir Gecesi arkadaşlarıyla rakı içtiği masanın fotoğrafını “Rabbim kabul etsin” diye paylaşan O.T. isimli kişiye mahkeme “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan 3 ay 22 gün hapis cezası verdi. Cezanın açıklanması ertelendi, yani O. T. hapis yatmayacak. O.T. söz konusu paylaşım sonrası çalıştığı şirketten kovulmuş ve çok sayıda tehdit almıştı. 9 Anadolu leoparı bir kez daha görüntülendi Daha önce Türkiye’nin 4 bölgesinde varlığı kanıtlanan Anadolu leoparının görüntüsü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerleştirilen bir fotokapanla daha kaydedildi. Fotoğrafı sosyal medyadan paylaşan bakanlık “Neslin artsın çoğalsın, bu topraklarda hep var olasın. Anadolu leoparını izlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Görüntünün nerede çekildiği yine açıklanmadı. Ankara Beypazarı’nda 1974’te öldürülen Anadolu leoparının bu türe ait son birey olduğu ve Türkiye’de soyunun tükendiği düşünülüyordu. Ancak arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine, bunun aksi yönünde bulgulara ulaşılmasıyla arama çalışmaları başlatılmıştı. Leoparlar 36 kedi türü içinde en geniş yayılışa ve besin yelpazesine sahip olmalarına rağmen dünyada tüm dünyada kırmızı kategoride yer alıyor.


10 Trabzonspor evinde Kasımpaşa ile berabere kaldı, yuhlandı Maçın ilk yarısında isabetli tek şut çekemeyen Trabzonspor, ikinci yarıda üç santrafor birden sahaya sürdü. Kasımpaşa da maç boyunca tek isabetli şu çekebildi. Tatsız tutsuz maç golsüz bitti. Trabzon 17 puanla 7. sırada kaldı. 13 puanlı Kasımpaşa 9. sıraya yükseldi. Bordo mavililer haftaya Beşiktaş’a konuk olacak. Maç sonrası açıklama yapan Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı taraftara sitem etti, “Oyuncuları yuhlamayın, beni yuhlayın” dedi. 11 Cenaze arabasından 144 kilo esrar çıktı Adana Emniyet Müdürlüğü’nün Tarsus-Adana Gaziantep (TAG) Otoyolu İncirlik park alanında durdurduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait cenaze aracında yapılan aramada 120 kilo normal, 24 kilo 550 gram da toz olmak üzere 144 kilo 550 gram esrar ele geçirdi. Cenaze aracı sürücüsü ile Diyarbakır’da 2 kişi gözaltına alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi cenazelerini memleketlerine götürmek isteyen İstanbullular’a ücretsiz taşıma hizmeti sunulduğunu belirtilerek “Şehirlerarası taşıma için 2018 yılında ihale yapılmıştır. İhaleyi Platform Turizm Taşımacılık Şirketi kazanmıştır” dedi. 34 DMM 776 plakalı cenaze aracının Platform Turizm’e ait olduğu belirtilen açıklamada “Aracı kullanan B.S ve E.E adlı şoförler de aynı şirketin çalışanıdır. Her iki çalışan Mart 2017’de işe girmişlerdir” ifadesi kullanıldı. Platform Turizm, YeniŞafak Gazetesi’ni de bünyesinde bulunduran Albayrak Grubu çatısı altında 2002 yılında personel taşımacılığı ve filo kiralama alanlarında faaliyet göstermek üzere kuruldu. Yıllardır kamu kurumlarından araç kiralama ihaleleri alıyor. Sosyal medyadaki tepkiler üzerine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da açıklama yaptı. İmamoğlu “Yeni bir algı operasyonu, yeni bir itibar katli kampanyasıyla daha karşı karşıyayız. Bu kampanyalar ne İBB’yi ne de bizi yıldırır. Bir taşeron şirketin uhdesinde çalışan iki şoförün karıştığı iddia edilen suçla ilgili teftiş kurulumuz soruşturma başlattı” dedi. Sabah Gazetesi’nin olayı dün manşetten duyurmasının ardından sosyal medyada da İmamoğlu’na yönelik çok sayıda eleştiri paylaşıldı.

12 10 Ekim Ankara Gar katliamında ölenler üç şehirde anıldı Ankara’da 103 kişinin öldüğü 10 Ekim’in katliamının 7. yılında İstanbul, Ankara ve İzmir’de anma törenleri düzenlendi. DEAŞ’ın saldırısında yakınlarını kaybedenler Ankara Garı’na yürüdü. İzmir’deki anmanın merkezi Alsancak Tren Garı önündeki 10 Ekim Anıtı oldu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, DEVA lideri Ali Babacan ve Gelecek Partisi lideri Davutoğlu 10 Ekim mesajlarında “Barış ve huzur borcumuz var” dedi.

13 Ankara’da su krizi: Ak Parti Grubu vetoya rağmen suyun fiyatını yüzde 50 indirdi Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi’nde, AKP’li üyelerin su ücretlerine yüzde 50 indirim yapılması teklifi, alınan veto kararına rağmen yeniden kabul edildi. Yıllık 300 milyon metreküp su sağlanan Ankara’da ücretin 6 TL olması ile elde edilecek olan 1.8 milyar TL, ASKİ’nin 2.3 milyar TL olması beklenen yıllık elektrik giderini dahi karşılamayacak. 14 MİT, PKK’nın keskin nişancısını Türkiye’ye getirdi Milli İstihbarat Teşkilatı, terör örgütü PKK’nın keskin nişancısı ve lojistik sorumlularından ‘Çiyager Mamxuri’ kod adlı Çektar Kaya’yı Kuzey Irak’ın Sincar bölgesinde yakalayarak Türkiye’ye getirdi. 15 Boğaziçi Üniversitesi’nde harem selamlık tanışma iftarı Mezunlar Derneği’nin etkinliğine izin vermeyen Boğaziçi yönetimi, İslami Araştırmalar Kulübü’nün düzenlediği tanışma iftarına onay verdi. İftarda kadın ve erkek öğrenciler harem selamlık oturdu. “Müminler kardeştir” diye pankart açıldı.

16 Türkiye AİHM Büyük Dairesi’nde Kılıç davasını kaybetti Kamuoyunda ‘Büyükada Davası’ olarak bilinen 11 insan hakları savunucusunun yargılandığı davada Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç FETÖ üyeliğinden 2017’de gözaltına alındı ve 14.5 ay hapis yattı. Temmuz 2020’de ‘silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasından 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kılıç’ın cezaevinden yaptığı hak ihlali başvurusunda Türkiye aleyhine karar verdi. Ankara Büyük Daire’ye itirazda bulundu. Büyük Daire de Türkiye’nin itirazını reddetti. Böylece karar kesinleşti. Türkiye Kılıç’a 24 bin 500 Euro tazminat ödeyecek. 17 Sansür yasasının görüşülmesi devam edecek: Asılsız çıkacak mesajı yazana da, paylaşana da hapis cezası geliyor Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak adlandırılan düzenlemede kritik haftaya girildi. 14 maddesi kabul edilen 40 maddelik teklifin, bu hafta Genel Kurul’da görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Hapis cezası getiren kritik 29. madde konusunda uyaran CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “29. madde tam bir facia” dedi. Yasa bu haliyle kabul edilirse, sonradan asılsız olduğu ortaya çıkacak bir paylaşımı beğenen ya da retweet (yorumsuz paylaşan) eden bile 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılacak.

18 Kılıçdaroğlu ABD’de: Erdoğan eski dönemin sonucu CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ABD temaslarına Boston’da Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nü (MIT) ziyaret ederek başladı. Burada Prof. Canan Dağdeviren ve Prof. Kent Larson ile bir süre görüştü. Bilim dünyasının en parlak isimlerinden Dağdeviren ile biyomedikal çalışmaları hakkında konuştuklarını belirten CHP lideri “Türkiye’nin bilimde dünya ile rekabet edebilmesi Cumhuriyet’in ikinci yüzyılı vizyonumuzun kalbinde yer alacaktır” dedi. Kılıçdaroğlu Halk TV canlı yayınına da bağlanarak soruları yanıtladı. CHP lideri “İktidarı devraldığımızda ülkeyi krizden hızla çıkaracağız. Her şey kasım ayında belli olacak. Planımız hazır. Partizanca siyaseti bitirecek adımlar atacağız. Şu an siyasal ortamımız, yoksul ve vizyonsuz siyasetçi için oldukça elverişli. Bu siyasetçiler kolayca tarihsel fay hatlarını istismar ederek yükselebiliyor. Yükselince peşinden ihalecileri, varlıkçıları, beşli çeteleri, mafyaları getiriyor. Erdoğan bu eski dönemin sonucu. Darbeciler de geldi ve gitti” ifadelerini kullandı.

19 Babacan dış politikadaki yeni eylem planını açıkladı Deva lideri Ali Babacan, partisinin Dış Politika ve Güvenlik Eylem Planı’nı açıkladı. Babacan “Şu anda Türkiye’nin dış politikası yok. Bir kişinin dürtülerine bağlı şahsileştirilmiş dış ilişkiler seti var. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla yürütülüyor. Dış ilişkiler repertuarında neredeyse yalnızca silahlı gücümüz kaldı. Ülkemiz sözü dinlenmeyen bir duruma düştü. Neredeyse sıfır başarı dönemindeyiz. Çok yazık, içimiz sızlıyor” dedi. Eylem planında zorunlu askerliğin kaldırılması, meslek dışından büyükelçi atamalarına son verilmesi, Akdeniz’deki çok taraflı girişimlerin desteklenmesi, Ege adalarının askerden arındırılmış statüsünün aşındırılmaması, ABD ile diyaloğun güçlendirilmesi, Suriye’de kalıcı çözümün sağlanması gibi başlıklar ön plana çıktı.

20 Davutoğlu’ndan başörtüsü çağrısı: Tek başına Meclis’e getirin Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu istedi hem de başörtüsü düzenlemesini tek başına TBMM’ye getirmesini istedi. Davutoğlu “Başörtüsü özgürlüğünü Anayasal ve yasal teklifi tek başına ve kendi içinde tutarlı bir şekilde gündeme getiriniz ve en kısa sürede bütün partilerin tam bir mutabakatı içinde TBMM’den geçirmeyi hedefleyiniz. Hepimizin en büyük değeri olan aileyi koruma ile ilgili düzenlemeyi de ayrı ayrı TBMM’ye getirin. Alevi vatandaşlarımız hakkında teklifi de ayrı Meclis’e getiriniz. Hep birlikte destek verelim. Bu işin öncülüğünü yapma şerefi size ait olsun” dedi. Davutoğlu ayrıca “Nefsimi bir kez daha ayaklar altına alarak randevu talebinde bulunuyorum” ifadeleriyle Erdoğan’a çağrı yaptı.

Kaynak: www.10haber.net

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page