top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 20 Haber






1 Konya’daki doktor cinayeti sağlıkçıları ayağa kaldırdı, Koca’ya tepki büyük Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya’nın (47) bir hasta yakını tarafından öldürülmesi üzerine sağlık çalışanları iki gün iş bırakma kararı almıştı. Ülke genelinde tepkiye neden olan cinayet sonrası sağlık çalışanları dün sokaklardaydı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Diyarbakır, Antalya, Samsun, Trabzon, Çorum, Hatay, Mersin ve Van’da kalabalık gösteriler düzenlendi. İstanbul Tabip Odası ve İstanbul Aile Hekimleri Derneği, Çapa Tıp Fakültesi’nde ‘Öldük biz’ sloganıyla toplandı. Sağlık çalışanları, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Polis biber gazıyla müdahale etti. Sıkılan biber gazından etkilen bir polis alanda bayıldı. Polis memuruna ilk müdahaleyi eylemdeki doktorlar yaptı. Doktor Karakaya (47) için memleketi Kayseri Develi’de düzenlenen cenaze törenine katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca protesto edildi, istifa sesleri yükseldi. Ankara’da binlerce sağlık çalışanları da Sağlık Bakanlığı’na yürüdü.


2 CHP lideri Şiddetle Mücadele Yasası için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdı Konya’da Doktor Ekrem Karakaya, İstanbul’da ise Avukat Servet Bakırtaş’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Meclis’e çağrı geldi. CHP lideri sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Şiddetle mücadele kanununu çıkarmak üzere Yüce Meclisimizi olağanüstü toplantıya davet ediyorum. “Üzgün görünmek” yerine eğer gerçekten üzgünseniz, gelin bu meseleyi derhal halledelim. Bakırtaş-Karakaya Şiddeti Önleme Kanunu’nu çıkartalım. Hemen” dedi.


3 Hurda denen uçaklar yangın söndürme provasında Muğla’da orman yangınlarına karşı hazır bekletilen Türk Hava Kurumuna (THK) ait iki CL-215 amfibik yangın söndürme uçağı, Bodrum açıklarında test uçuşu yaptı. THK’ye ait bu uçaklar geçen yıla kadar hangarlarda çürümeye terk edilmişti, geçen yılki büyük orman yangınları sırasında Tarım ve Orman Bakanı uçaklar için “Hurda” demişti. Uçaklar, THK ile TUSAŞ arasında yapılan bir anlaşma sonrası TUSAŞ tarafından bakımdan geçirilip yenilendi ve yeniden çalışmaya başladı.

4 Pençe-Kilit Operasyonu’nda üç şehit daha TSK’nın Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya karşı yürüttüğü Pençe-Kilit Harekatı’ndan bir acı haber daha geldi. TSK’nın üs bölgesine dün sabah açılan ateşte 3 asker şehit düştü. Şehitlerden Piyade Uzman Çavuş Ömür Ertuğrul Sarı’nın (27) naaşı memleketi Kocaeli’de toprağa verildi. Şehit Piyade Uzman Çavuş Muhammed Mustafa Koca ise Konya’nın Çumra İlçesi’nde defnedildi. Şehit Koca’nın nişanlı olduğu ve yıl sonu için düğün hazırlığı yaptığı belirtildi. Şehit Uzman Çavuş Murat Yıldırım (36) bugün memleketi K.Maraş’ın Göksun İlçesi’nde toprağa verilecek.


5 İngiltere medyası: Başbakanlıktan da istifa et! Boris Johnson’ın Muhafazakar Parti liderliğini bırakması ama henüz başbakanlıktan istifa etmemesi, Büyük Britanya medyasında tepkiyle karşılandı. Bugünkü gazeteler, Johnson’ın hala gitmemek için direndiğine dair manşetlerle dolu. Örneğin The Guardian “(Hemen hemen) Bitti” demiş; Daily Mirror, “Son bir parti daha yapmak için direniyor” manşetini atmış; Metro, “Ayrılmak, ayrılmaktır” diyerek Johnson’a Brexit’le ilgili kendi sözüyle hatırlatmada bulunmuş. Bu arada Amerikan The New York Times gazetesi de, Johnson’un gidişinden sonra Muhafazakar Parti’nin kendisini yenilemesi gerektiğini yazmış. Aynı gazetedeki bir başka haberde Johnson’ın yerine kimin gelebileceği tartışılıyor.


6 Türk profesörün büyük başarısı ABD’nin ilk 10 üniversitesi arasında yer alan Stanford Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Turgut M. Gür, alanında dünyanın en köklü ve saygın bilimsel derneklerinden Electrochemical Society’nin (ECS / Elektrokimya Topluluğu) başkanlığına seçilen ilk Türk oldu. 1902’de kurulan dernek, 120 yılı aşkın tarihinde büyük mucit Thomas Edison’un yanı sıra 16 Nobel ödüllü üyeyi barındıran saygın bir kuruluş. 80 ülkede 8 binden fazla üyesi olan derneğin başkanlığına ilk kez bir Türk bilim insanının geçmesi Türk bilim camiasını gururlandırdı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu olan Prof. Dr. Gür, enerji dönüşüm-depolama malzemeleri ve süreçleri ile temiz enerji yöntemleri üzerine yaptığı araştırmalarla tanınıyor. Prof. Gür alanında makalelerine en çok atıfta bulunulan bilim insanları arasında yer alıyor. Prof. Gür, sadece ABD’de değil Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi ile Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde de eğitimler veriyor.


7 Miçotakis: Türkiye’nin F-16 almasını engelleyemeyiz Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, “Her kim Yunanistan’ın ABD’nin Türkiye’ye silah satışını sonsuza dek engelleyebileceğini düşünüyorsa, bence gerçek güçler dengesini tamamen anlamamaktadır” dedi. 8 650 Euro’ya gümüş dondurma külahı, üstelik Fendi İtalyan moda markası Fendi’nin yaratıcısı ailenin, mücevher tasarımcısı kızı Delfina Delettrez Fendi gümüş dondurma külahı tasarladı. Ayrıcalıklı ailelerde doğan çocuklar için kullanılan ‘ağzında gümüş kaşıkla doğmak’ deyimine gönderme yapan ‘Cono 925’ adlı obje, Fendi’nin web sitesinde 650 avroya (11,500 lira) satılıyor. 4’üncü kuşak bir Fendi olan tasarımcı 2007’den beri kendi adını taşıyan tasarım markası için çalışıyor.


9 Almanya, aylık 2 bin 550 Euro maaşla Türkiye’den 7 bin 200 havaalanı çalışanı istiyor Yaklaşık 2 milyon işçi ve hemen her sektörde uzman açığı bulunan Almanya, acil olarak havaalanlarındaki personel sıkıntısını gidermek için Türk işçi getirilmesini onayladı. Gelecek Türk işçilerin evini işveren ayarlayacak. Saat başı en az 14 Euro 25 Cent ödenecek ve bayram, tatil, mesailer ayrıca hesaplanacak. Türk işçiler aylık ortalama net 2.550 Euro (yaklaşık 44 bin TL) alacak. Mesailerle bu ücret artabilecek. İlk etapta 7 bin 200 Türk işçi alınması planlanıyor ve bunların vizeleri üç haftada tamamlanacak. Alman Çalışma Ajansı (Bundes Agentur), işçi getirmesi için başvuran havaalanlarına ‘özel izin’ verildiğini duyurdu. Geçici olacak bu düzenleme ile Türk işçiler 6 Kasım’a kadar çalışacak. Özellikle, havaalanı yer hizmetleri, check-in, bavul yükleme, güvenlik kontrolleri, uçak doldurma- boşaltma, apronda araç sürücüleri ve VIP yolculara hizmet alanlarında Türkiye’den personel alınacak. Avrupa’nın ve Almanya’nın hemen hemen bütün havaalanlarında ciddi bir personel açığı var salgın bittiğinden beri ve bu açık yüzünden her hafta binlerce uçak gecikiyor, yolcular bagajlarını almakta büyük zorluk çekiyor.

10 Tatilciler nedeniyle Bodrum’da trafik durma noktasına geldi Bodrum’da Kurban Bayramı tatili öncesi trafik durma noktasına geldi, kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Trafiğin bugün çok daha yoğunlaşması bekleniyor. 11 İmamoğlu ve Ak Partili başkan açılışta tartıştı İstanbul Büyükşehir Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ’nin yapımını tamamladığı Bakırköy ve Zeytinburnu ilçelerine hizmet verecek binayı Ak Partili Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ile birlikte açtı. İki başkan açılış sonrası binayı gezerken, yıkılan Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yerine yapılan yeni spor salonu inşaatı nedeniyle kameralar önünde tartıştı. Arazide hisse sahibi olan ve planlamada devre dışı bırakılan İBB, inşaatı mühürleyip 150 milyon TL para cezası kesmişti. Arısoy “Yeşil alana zarar verildi iddiası ile inşaatın durdurulmasını kabul etmemiz mümkün değil” dedi. İmamoğlu ise “Gerekçesi yeşil alan değil. Haddinden fazla ticari alan gerekçesi var, projenin başka noktaları var” diye konuştu.

12 Kadir Şeker’e 2.5 yıl sonra tahliye kararı çıktı Konya’da sevgilisi Ayşe Dırla’yı (35) dövdüğü öne sürülen Özgür Duran’ı (32) engel olmak isterken kalbinden bıçaklayıp öldürdüğü gerekçesiyle 12.5 yıl hapse çarptırılan ve kararı Yargıtay tarafından bozulan Kadir Şeker’in, yeniden yargılandığı davada cezası 10 yıl 10 aya düşürülmüştü. Şeker’in tutukluluk halinin devamına hükmedilmesine avukatları itirazda bulundu. İtiraz 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirken, Şeker hakkında tahliye kararı verildi.

13 Avukatlar öfkeli: Bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık İstanbul Barosu avukatlarından Servet Bakırtaş’ın bürosunda uğradığı silahlı saldırıda vurularak öldürülmesi üzerine 2 gün boykot kararı alan avukatlar dün Türkiye’nin dört bir yanında eylem yaptı. Bakırköy Adliyesi’nde toplanan İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu “Avukatın rolünü ve yaptığı işi kavramaktan uzak bir zihin yapısının, giderek onu taraf konumuna sürüklemesi kelimenin tam anlamıyla ilkelliktir” dedi. Bir mesleğin ölümü göze alarak sürdürülmesinin utanç olduğunu ifade eden Durakoğlu “Sürdürenler için ne denli onur vesilesi olsa da bu toplumun bir kesimi için utançtır. Bildiriler yazmak, yaslar tutmaktan bıktık” diye konuştu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise “Maalesef ki, bu şiddet son dönemlerde artarak diplomalı profesyonellere yöneliyor. Bunun sebeplerini iyi düşünmeliyiz ve iyi sorgulamalıyız. Dün bir meslektaşımızı sadece ve sadece işini yaptığı için katlettiler” diye konuştu.

14 Peker’i tahliye eden savcı, Mehmet Ağar’ı cezaevinde ziyaret etmiş Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in, eski başbakan Mesut Yılmaz’a kumar görüntüleriyle şantaj yapmasının ardından ‘beni tahliye eden savcı’ dediği dönemin Temiz Eller operasyonu savcısı Engin Baltacı’ya ilişkin dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Baltacı emekli olduktan sonra Susurluk Davası’nda hapse giren Mehmet Ağar’ı cezaevinde ziyaret etmiş. Ağar’ı ziyaret eden isimler arasında işadamı Mehmet Cengiz de varmış.

15 İki belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı İçişleri Bakanlığı, yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınan ve adli kontrolle serbest bırakılan İzmir’in CHP’li Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ile haksız kazanç elde ettiği ve kamuyu zarara uğrattığı ileri sürülen Aksaray’ın bağımsız Yenikent Belediye Başkanı Mehmet Emin Yumuşak’ı görevlerinden uzaklaştırdı. Mülkiye Teftiş Kurulu’nun talebi üzerine bu karar alındı. Kurul, Kayalar’ın delillerin değiştirilme ihtimaline karşı, yapılacak ön inceleme ve soruşturmanın selameti için görevden uzaklaştırılmasını talep etti.

16 Emniyetin bahçesinde Sarallar silah sergisi Sarallar suç örgütüne yönelik operasyonun İstanbul ayağında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 31 şüpheliden 6’sı tutuklandı. 25’i ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. İstanbul polisi 11 ilde düzenlenen baskınlarda ele geçirilen suç aletlerini İl Emniyet Müdürlüğü’nün bahçesinde sergiledi. Ele geçirilenler arasında çok sayıda tabanca ve tüfek ile kalem şeklinde suikast silahı, hançer ve çelik yelek de bulunduğu görüldü.

17 ODTÜ’deki mezuniyet töreni protesto korkusuyla iptal edildi ODTÜ Rektörlüğü Devrim Stadyumu’nda yapılacak mezuniyet törenini güvenlik nedeniyle iptal etti. Rektörlüğün güvenlikten kastı, öğrencilerin yapacağı protesto gösterileri. ODTÜ her yıl iktidara yönelik protesto gösterileriyle gündeme geliyordu.

18 Sivas Vali yardımcısı akrabasını vurdu, açığa alındı Sivas Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin Koçak, Sultanşehir Sitesi’nde tartıştığı akrabası Ahmet Turan Güneş’i silahıyla yaraladı. İfadesi alınıp bırakılan Koçak, İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alındı.

19 ABD’nin iade ettiği katliam sanığı tutuklandı Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde belediye binası yanı ile PTT binası önünde 2013’te meydana gelen iki ayrı patlamada 53 kişi yaşamını yitirmişti. Saldırının planlayıcısı olarak aranan ve uyuşturucu ticaretinden ABD’de olduğu ortaya çıkan Gezer 1 Temmuz’da Türkiye’ye iade edilmişti. Gezer dün tutuklandı.

20 Kılıçdaroğlu, 28 Şubat mağduru öğretmeni ziyaret etti CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile 28 Şubat sürecinde başörtüsü gerekçesiyle meslekten ihraç edilen öğretmen Sultan Kara ve ailesini evinde ziyaret etti. Kılıçdaroğlu “Gergin bir toplumdan birbirini anlayan, kucaklayan topluma dönüşmek gerekiyor. Geçmişteki yaraları bir şekliyle tedavi etmek gerekiyor’’ dedi. CHP lideri “Öğretmenimiz 28 Şubat mağduru. 16 ay öğretmenlik yapabilmiş. 7 müfettişin kendisini sorguladığını ve görevine son verildiğini, çantasını alarak sınıftan ayrıldığı zaman çocuklara kendisine yapılanı hissettirmemek için özel çaba harcadığını söyledi. Devletin, haksızlığa uğrayanlarla helalleşmesi lazım. Sıradan bir hata değil insanların hayatlarıyla, gelecekleriyle oynuyorsunuz. Bunun telafisi için toplumun, herkesin, medyanın öncülük etmesi lazım. Geçmişte yaşananların tekrarlanmaması için hepimizin bir şekliyle mücadele etmesi, güncel politikalarla değil, kalıcı olarak çözmemiz gerekiyor. Sorunu kalıcı olarak çözdüğünüz andan itibaren zaten devlet olarak o insanlarla helalleşmiş olursunuz” diye konuştu.

16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page