top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber
08 Haziran 2022 Çarşamba


1 TÜSİAD ilk kez Erdoğan’a doğrudan karşı çıktı: Enflasyona karşı gerekirse büyümeden vaz geçilebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi akşamı kabine toplantısı sonrası iktidarının uyguladığı yeni ekonomi politikasını anlatırken, “2018 yılında bir tercih yaptık, biz büyümeyi ve istihdamı seçtik” dedi. Erdoğan bu politika tercihinin enflasyona neden olduğunu zımmen kabul etti, “Yaşadığımız enflasyon değil hayat pahalılığı” dedi, dar gelirlerin gelirlerini arttırdıklarını anlattı. Erdoğan’ın bu politikasına ilk önemli karşı çıkış Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Orhan Turan’dan geldi. Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından düzenlenen ESİAD Yatırım Zirvesi’nin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Turan, enflasyonla mücadelenin gerekirse büyümeden taviz verilerek yapılması gerektiğini kaydetti. Turan, “Enerji sorunu, arz zincirindeki bozulma ve gıda arzı sıkıntısı her geçen gün büyüyor. Tedarik zincirindeki değişim ve kopma, pandemi öncesinde başlamıştı. Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin’deki radikal tedbirler ile önemli bir kırılma yaşandı. Bir de buna ek olarak 2008 krizinden sonra şahit olduğumuz rekor parasal genişleme ve düşük faiz politikası sona eriyor. Enflasyonla mücadele artık temel öncelik ve bunun için gerekirse büyümeden taviz verileceği bir döneme giriyoruz. Son 2 yılda Türkiye’de girişimcilik ekosistemi önemli bir ivme kazandı. Ama bizim gelecek için umutlarımızı taze tutabilmek adına yol haritasına ihtiyacımız var. Kalkınmanın ana unsurları insan, bilim ve kurumlardır. İnsanı temel alan konular hayata geçirilmeli. Nitelikli eleman yetiştirip bilim, teknoloji ve inovasyona yatırım yapmalıyız. Ekonomiden demokrasiye kadar tüm alanlarda kapsayıcı kuralları hayata geçirmeliyiz” dedi. Orhan Turan benzer eleştirileri Eskişehir’de katıldığı Sanayi Odası toplantısında da dile getirdi, Türkiye’nin hali hazırdaki kur ve para politikasının, ekonomideki pek çok parametreyi olumsuz etkilediğini, enflasyon baskısının, şirketlerin her kalemde maliyetlerini yükseltirken, ücretli kesim dahil olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde yaşam standartlarını olumsuz etkilediğini savundu. “Çalkantılı bir döneme yüksek kur, yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı sarmalında giriyoruz” diyen Turan, şu ifadeleri kullandı: “Eylülden bu yana uygulamakta olduğumuz iktisadi politikalar çerçevesinde, enflasyonun öngörülebilirliği son derece zorlaşmış durumda. Tüm bu göstergeler, politikalarımızı gözden geçirmemizi, kapsamlı değişiklikleri gündemimize almamızı gerektiriyor. Politika adımları, sanayide, tarımda ve bir bütün olarak ekonomimizde sürdürülebilir kalkınmanın ve büyümenin temel taşlarını döşeyebilir. İş dünyasının temsilcileri olarak bizler de politika adımlarını cesaretlendirebilecek adımları atabilmeliyiz.”


2 Her 10 kişiden 9’u geçim sıkıntısı çekiyor

Ipsos’un yaptığı son global araştırma Türkiye’de halkın enflasyon altında nasıl ezildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye’de halkın yüzde 37 gibi çok önemli bir kısmı geçinemiyor. Ciddi bir geçim sıkıntısı geçiren bu kesimin yanında geçinmekte zorluk yaşadığını söyleyenlerin oranı da yüzde 33. Ucu ucuna geçinebildiğini söyleyenler de eklenince Türkiye’de geçim sıkıntısı yaşayanların oranının yüzde 90’a ulaştığı görülüyor. Rahat bir yaşam sürdüğünü söyleyenlerin oranı sadece yüzde 3. İdare ettiğini söyleyen yüzde 7 de eklenince geliri ile tüm giderlerini rahatça karşılayabilenlerin oranının yüzde 10’da kaldığı görülüyor. Araştırmaya göre Türkiye’de insanlar kısa vadede ekonomide işlerin daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 81’i önümüzdeki dönemde akaryakıt zamlarının artarak devam edeceğini düşündüğünü belirtti. Halkın yüzde 75’i önümüzdeki 6 içinde faturalarını ödemekte zorlanacağından endişe ettiğini belirtiyor. Türkiye bu oranla araştırmanın kapsadığı 11 ülke içinde en halkı en kaygılı ülke olarak dikkat çekiyor. Türkiye’de geçinebildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 10’da kalırken ABD’de bu oran yüzde 57. Almanya’da ise rekor enflasyona rağmen halkın yüzde 54’ü geçinebildiğini söyledi. İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından 5-11 Mayıs’ta 12 ilde 1500 kişi ile yapılan anketin sonuçları da geçim krizini teyit ediyor. Ankette katılımcıların yüzde 61’i geçen ay gelirinin giderini karşılamadığını, yüzde 24’ü de gelirinin giderlerini ucu ucuna karşıladığını ifade etti. İstanbul Ekonomi Araştırma Genel Müdürü Can Selçuki “Bu iki ifadeye verilen yanıtları ele aldığımızda katılımcılarının yüzde 85’inin geçim sıkıntısı yaşadığını söylemek mümkün” dedi.


3 Bir zam daha geldi, motorin 28 TL’ye dayandı

Motorine dün geceden itibaren geçerli olmak üzere büyük zam geldi, litre fiyatı 1 lira 92 kuruş zamlandı ve böylece motorin fiyatı benzin fiyatını geçti. Motorinin litre fiyatı İstanbul’da 27.81 TL’ye, Ankara’da 27.92 TL’ye, İzmir’de 27.93 TL’ye yükseldi. Brent petrol fiyatları ve döviz kurundaki artış akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Son zamla motorinin litresi 28 TL sınırına dayandı. Benzine ise bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 20 kuruş zam geleceği bildirildi. Benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 26.23 TL’ye, Ankara’da 26.34 TL’ye, İzmir’de 26.35 TL’ye satılıyor. Bu gece gelecek zamla benzin fiyatı da 28 TL sınırına gelmiş olacak. Peş peşe gelen zamlarla son 7 ayda benzine yapılan zam oranın yüzde 200’ü geçti.


4 Mideye kelepçe ameliyatının beklenmedik bir faydası: Kanser ihtimali de çok azalıyor

Amerika’da yeni yayınlanan kapsamlı bir araştırmanın sonucuna göre, kilo kaybı için midesine kelepçe taktıran, yani “bariyatrik ameliyat” olanların daha sonraki dönemde kansere yakalanma ihtimali dramatik bir biçimde azalıyor. Vücut kitle endeksi 35’in üzerinde olan ve başka yolla kilo kaybedemeyenlere uygulanan bariyatrik ameliyat geçiren 30 bin yetişkin üzerinde yapılan araştırmaya göre bu kişilerde kanser oluşma riski yüzde 32 oranında azaldı, kanserden ölme ihtimali ise yüzde 48 düştü. Araştırmada 25 kilonun üzerinde kilo kaybedenler özellikle incelendi. Araştırmanın dolaylı sonuçlarından biri, obezitenin kansere yol açma ihtimalini çok arttırması.


5 Reuters: Suriye ve Rusya sınır bölgesinde güçlerini artırıyor

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine operasyon sinyali vermesinin ardından Rusya ve Suriye’nin bölgedeki askeri takviyeleri artırdığı yönünde haber yayınladı. Türkiye destekli gruplar ise Rusya ve Suriye’nin ABD destekli Suriye Demokrat Güçleri’ne (SDG) destek verdiğini iddia ederken SDG’den Suriye yönetimine destek çağrıları yapıldı. Ajansa konuşan üst düzey bir Türk yetkili ise “Türkiye bu operasyonu öyle veya böyle yapacak” dedi. Bugün Ankara’ya gelecek olan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la hem Suriye krizi hem de Ukrayna savaşı ve tahıl sorunu masaya yatırılacak. Lavrov’un Ankara’ya indiği saatlerde Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Konuk Dışişleri Bakanı Lavrov’un; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile tahıl krizi, Suriye ve devam eden Rusya’nın Ukrayna’yı işgali konularını içeren ikili görüşme gerçekleştireceği belirtildi.


6 Çavuşoğlu: Atina adam gibi yanıt versin, ihlaller bitmezse adaların egemenliği tartışılır

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu son dönemde ilişkilerin gerildiği Yunanistan’a sert mesaj verdi. Çavuşoğlu “Bu kadar yoğun şekilde Türkiye karşıtlığına girişmelerinin bir sebebi olmalı. Hem İstanbul’da ‘ilişkilerimizi geliştirelim’ diyeceksin hem de gidip ABD’de ‘Türkiye’ye F-16’ları vermeyin’ diye lobi yapacaksın. Bu NATO müttefikliğine sığmayan bir şey. Her gün Türkiye’ye saldırmaları aşağılık kompleksinin bir yansıması. Ağlamada çok başarılılar. Yunanistan BM’ye yazdığımız iki mektuba adam gibi cevap versin. Silahlandırmama koşulu ile kendisine verilen adalardaki ihlalleri sonlandırmazsa adaların egemenliği tartışılır” dedi.


7 Kılıçdaroğlu: Bu ülkenin kadınlarına hakaret edildi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun parti grup toplantısında yanında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da vardı. Muhafazakar kadınlara seslenen Kılıçdaroğlu “Gezi olayları dolayısıyla bu ülkenin kadınlarına nasıl hakaret edildiğini biliyorsunuz, yarın döner bunlar size de hakaret ederler. CHP eski CHP değil, siz de eski siz değilsiniz. Aynı değerleri savunuyoruz; aynı değerleri savunmaya devam edeceğiz” dedi. Cumhuriyet tarihinin en büyük kaynak transferinin yaşandığını anlatan CHP lideri “Büyük ihaleleri veriyorlar. İkincisi, bu oligarklara Hazine’yi garanti ediyorlar. Üçüncüsü, gelir garantisi veriyorlar. Dördüncüsü ABD’deki dolar enflasyonunu, Avrupa’daki Euro enflasyonunu vatandaşa yıkıyorlar. Beşincisi, ‘Ya iktidar değişirse’ diyorlar ve sözleşmeye yetkili İngiliz mahkemeleri olsun diyorlar. Nereyi yetkili kılarsanız kılın burnunuzdan fitil fitil getireceğim ve hakkı millete teslim edeceğim. Altıncısı, ek gelir garantisi veriyorlar. İstanbul Havalimanı’nı yaptırdılar, Atatürk Havalimanı’nı çalıştırmama sözü almışlar” diye konuştu. Erdoğan’ı da eleştiren Kılıçdaroğlu “Benim tek yüzüğüm var diyenler Manhattan’da gökdelen yapıyor” diye konuştu.


8 Türkiye Uzay Ajansı Başkanı: Uzaya Türk mutfağı neden gitmesin?

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin başlattığı uzay programının büyük ilgi çektiğini, şimdiden 460 kişinin “Uzay Adamı” olmak için başvurusunu tamamladığını söyledi, uzaya gidecek kişi için “Uzay yolcumuzun bize has unsurları oraya götürmesini arzuluyoruz, mesela Türk yemekleri gönderilebilir” dedi. Yıldırım’ın Sabah gazetesine ayrıntılı açıklamaları hayli ilginç.


9 Türkiye ikinci maçında Litvanya’yı 6-0 yendi

UEFA Uluslar C Ligi 1. Grubu ilk maçında Faroe Adaları’nı İstanbul’da 4-0 yenen A Milli Takım, deplasmanda Litvanya ile oynadı. Ve maçı 6-0 kazandı. Goller Doğukan Sinik, Serdar Dursun Yunus Akgün ve Halil Dervişoğlu’ndan geldi. Türkiye cumartesi günü Lüksemburg ile oynayacak.


10 Fenerbahçe Beko ilk maçta Anadolu Efes’i 85-76 yendi

ING Basketbol Süper Ligi Play-Off finali ilk maçında Fenerbahçe Beko, sahasında Anadolu Efes’i 85-76 mağlup ederek seride 1-0 öne geçti. Sarı-lacivertli ekipte Jan Vesely 17 sayıyla mücadele ederken, Anadolu Efes’te Rodrigue Beaubois kaydettiği 20 sayıyla karşılaşmanın en skorer ismi oldu. Final serisinde ikinci karşılaşma yarın saat 20.30’da Fenerbahçe’nin ev sahipliğinde Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda oynanacak.

11 Kayseri’de üniversiteliler İzmir Marşı’nı söyledi, sosyal medya ve siyaset onları konuştu

Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen 21. Öğrenci Bahar Şenlikleri’nde kaydedilen görüntü sosyal medyada gündem oldu. Binlerce öğrenci DJ performansı eşliğinde İzmir Marşı’nı söyledi. “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa” diyerek marşa eşlik etti. O onları kaydeden video ise kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu grup toplantısında “O şenliğe katılıp İzmir Marşı’nı okuyan bütün Kayserili gençlerin tek tek alınlarından öpüyorum. İyi varsınız. Onlar emin olun Türkiye Cumhuriyeti’ni büyütecek olanlardır” dedi. Ak Parti’den hemen tepki geldi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki “Bu ortamda isteyen herkes marş da söyler, türkü de söyler. Kimse buralardan kendine ekmek çıkarmaya çalışmasın” diye konuştu.


12 İstanbul Sözleşmesi Danıştay’da: Savcı kararın iptalini istedi

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan davalardan 15’i dün Danıştay 10. Daire’de görüldü. Mahkeme heyeti her davacı için 3 kişiye söz hakkı verdi. İlk savunmayı Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Müjde Tozbey Erden yaptı. Mahkeme heyetine “Görmeniz, anlamanız için bugün buraya öldürülen 20 kadının ailesi ile geldik” diyen Erden “Bu aileler ve bizim için o kadınlar önce insandı” dedi. Kırklareli Barosu adına savunma yapan Oylum Yaman dava konusu işlemin fonksiyon gaspı sonucu ortaya çıktığını ve ‘yok hükmünde’ olduğunu savundu. HDP eş genel Başkanı Pervin Buldan ise sözleşmenin kadınların kırmızı çizgisi olduğunu vurguladı. Buldan “Danıştay’dan olumlu bir kararın çıkması sadece bizim değil, bu ülkede yaşayan milyonlarca kadının talebidir” diye konuştu. Danıştaıy Savcısı Cumhurbaşkanlığı kararının iptali yönünde talebini yeniledi.


13 Gezi Davası’nda 28 Şubat gerekçesi: Tankların yürümesinden beter

Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden’in yargılandığı Gezi Davası’nın gerekçeli kararı açıklandı. Kararda Kavala’nın, George Soros’un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü’nün ülkedeki temsilciliği olan Açık Toplum Vakfı üzerinden Gezi eylemlerini organize ettiği öne sürüldü. Kavala’nın Taksim Platformu ve Taksim Dayanışması’nda üyeliği bulunmamasına rağmen tüm kararların ona danışılarak alındığı belirtildi. Kararda eylemlerin hükümeti devirmeye çalışmaya yönelik olduğunu ve bu amaçla şiddet ve cebir kullanıldığını kanıtlamak için Yargıtay’ın “28 Şubat postmodern darbe” kararı gerekçe gösterildi. Bu davada Yargıtay’ın doğrudan hükümeti hedef almayan, tankların Sincan’dan yürütülmesini bile cebir ve şiddet saydığına işaret eden mahkeme, İstanbul’da Başbakanlık Çalışma Ofisi’ndeki güvenlik güçlerine taş ve sopalarla saldırılmasının bundan daha ağır bir eylem olduğunu vurguladı. “28 Şubat’ta tankların yürümesinden beter” denildi.

14 Ankara Garı’nın imara açılmasına mahkeme izin vermedi

Cumhuriyet’in simgelerinden tarihi Ankara Garı yerleşkesini ikiye ayırarak bir bölümünü Medipol Üniversite’ne tahsis eden karar iptal edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucu olduğu vakıfa ait Ankara Medipol Üniversitesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ve 1/1000 yapılan plan değişikliğini Mimarlar Odası Ankara Şubesi yargıya taşındı ve Ankara 9.İdare Mahkemesi davayı reddetti. Mimarlar Odası, mahkemenin verdiği ret kararını Ankara Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı. İdare Mahkemesi ise 9.İdare Mahkemesi’nin ret kararını kaldırdı ve davayı esastan görüşerek planları iptal etti.

15 Bağcılar’da Suriyeli işçilerin evini basan grup birini tabancayla öldürdü

İstanbul Bağcılar’da Suriyeli 3 işçinin kaldığı eve saldıran 3 kişi camları kırdıktan sonra dağıldı. Bir süre sonra eve tekrar giden grup küfür ederek tacizlerini sürdürdü. Bu sırada dışarı çıkan işçilerden 22 yaşındaki Sherifi El Ahmed’e saldıran grup, Suriyeli genci başından tek kurşunla vurarak öldürdü. Kimlikleri tespit edilen gruptakilerden M.B.Ö, Y.A. ve A.Y. gözaltına alındı.

16

Yağışlı ve serin hava İstanbul’da 10 gün etkili olacak

İstanbul, Balkanlar üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın etkisi altına girdi. AKOM’un tahminlerine göre serin hava 16 Haziran’a kadar sürecek. Sıcaklıklar yarın ve cuma dışında mevsim normallerinin 1-3 derece altında, 22-25 derece civarında seyredecek. Sabah saatlerinde görülen yerel yağmurların, yer yer gök gürültülü sağanak geçişleri şeklinde devam edeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: www.10haber.net

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page