top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 16 Haber

05 Ekim 2021 Salı



1 2016-19 arası Türkiye’den yurt dışına 10 bin dolar milyoneri göç etmiş Türkiye, son yıllarda artan sayıda milyoner göçü veriyor. Dünyanın zenginlerinin harcama alışkanlıklarını izleyen New World Wealth’in araştırmasına göre, 2016-2019 yılları arasında Türkiye’den İngiltere, Portekiz ve Malta gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurtdışına giden milyoner sayısı ise 10 bine ulaştı. Dünya’dan Kerim Ülker’in aktardığına göre milyonerin yanı sıra 13 bin girişimci ve iş insanı da oturma izni alabilmek için çeşitli milyonlarca dolar para transfer etti. Türkiye bu sayılarla, Çin ve Hindistan’ın ardından dünyada en çok milyoner göçü veren 3’üncü ülke oldu.


2 6 muhalefet partisi yeni Anayasa için Meclis’te bir araya geliyor Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne karşı Millet İttifakı’nın başını çektiği muhalefet partileri ilk ciddi adımlarını bu hafta atıyor. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin yanı sıra Ak Parti’den kopan Gelecek ve DEVA Partisi kurmayları, kendi içlerinde geliştirdikleri güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerini ortak bir metin haline getirmek için Meclis çatısı altında buluşacak. Bu bir anlamda Millet İttifakı’nın da genişlemesi demek. 6 partinin yeni sistem hedeflerinde ortak fikirler çok fazla. Cumhurbaşkanı’nın tarafsız ve sembolik olması, Meclis’in güçlendirilmesi, kuvvetler ayrılığı, bakanların Meclis içinden seçilmesi, AYM üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi gibi ortak paydalar var. Bu 6 partiye HDP’nin de destek vermesi bekleniyor. HDP kısa süre önce açıkladığı tutum belgesinde benzer görüşlere yer vermişti. DEVA Partisi lideri Babacan da dün güçlendirilmiş parlamenter sistem önerilerini paylaştı.


3 Eylül enflasyonu yüzde 19.58’le 30 ayın zirvesine çıktı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, eylülde enflasyon yıllık yüzde 19.58 oldu, aylık artış ise yüzde 1.25. Gıda enflasyonunun yıllık yüzde 28.79 ile zirveye yerleştiği eylül ayında, yoksul vatandaşların temel yakacak gideri olan kömür ücretleri yüzde 33.72, okul servis ücretleri yüzde 29.52, yurt ücretleri ise yüzde 28.30’luk artış göstererek zam şampiyonu oldu. DİSK-AR tarafından yapılan araştırma ise toplumun yoksul kesiminin gıda enflasyonunun yüzde 40’la dayandığını ortaya koydu. Merkez Bankası’nın yeni odak olarak belirlediği çekirdek enflasyon ise eylülde yüzde 16.98’e yükseldi. Yıllık bazda yüzde 28.79 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 23.27 ile ev eşyası ve yüzde 23.27 ile lokanta ve oteller en yüksek artış görülen ana gruplar olurken, eğitimde yüzde 16.53’lük artış var. Aylıkta ise eğitim yüzde 5.3 ile zam şampiyonu olurken, konut fiyatları yüzde 2.34 arttı. TÜİK’in açıkladığı üretici enflasyonu da ayrı bir rekor kırdı, aylık artış yüzde 1,55 oldu, yıllık artış ise yüzde 43,96’yı buldu. TÜİK’in tüketici ve üretici enflasyonuyla ilgili resmi açıklamaları burada.


4 Pandora Papers belgeleri: FETÖ tutuklusu eski vekilin eşi yurtdışına 110 milyon dolar kaçırmış Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) paylaştığı ve 117 ülkeden 600’den fazla gazetecinin incelediği 12 milyon belgede 35 ülke lideri ve 336 politikacı ve yüksek kamu görevlisinin offshore hesaplarla vergi cennetlerine nasıl servet aktardığı ortaya çıkmıştı. Belgelerde Türkiye’den 220 ismin adının geçtiği öne sürülüyordu. İlk olarak Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak’ın annesi Ayşe Ilıcak adına açılan hesaplara 210 milyon dolar aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Yeni belgeye göre FETÖ soruşturmasında tutuklanan eski Ak Parti Milletvekili İlhan İşbilen’in eşi Nebahat Evyap İşbilen’in hesaplarına tedbir konulmadan Nisan 2017’de 35 milyon doları nakit, 75 milyon doları bono ve senetlerden oluşan toplam 110 milyon doların yurt dışındaki off-shore şirketlere aktarıldığı görülüyor. Bu arada Rönesans Holding, yurt dışına para transfer edildiği haberlerini yalanlamadı, “Yapılan bütün işlemler usulüne uygun” diye açıklama yaptı.


5 Pandora Belgeleri için 8 ülkede soruşturma açıldı, Türkiye’den ses yok Belgelerde Brezilya’dan Rusya’ya, Çek Cumhuriyeti’nden Pakistan başbakanına kadar 35 liderin vergi kaçırdığına yönelik önemli ipuçları vardı. En az sekiz ülkede hükümet yetkilileri soruşturma vaadinde bulundu. Pakistan, Meksika, İspanya, Brezilya, Sri Lanka, Avustralya ve Panama’da siyasetçilerin, politikacıların ve suçluların off-shore şirketler üzerinden vergiden kaçındığı iddiaları hakkında soruşturma başlatılacağı açıklandı. Türkiye’de ise tek kelime konuşulmadı. Hangi liderin ne kadarlık gizli serveti olduğu tek tek sıralandı. İşte o liste.

6 Facebook, Instagram ve WhatsApp tüm dünyada çöktü, Facebook duyuruyu Twitter’dan yaptı! Dünya çapında 3.5 milyar kişinin kullandığı Facebook ve ona bağlı başta Instagram, WhatsApp, Messenger gibi uygulamalar dün gece 5 saatten fazla süreyle çöktü. Çöküş o kadar etkiliydi ki, Facebook’un şirket merkezinde bazı otomasyon sistemleri de bundan etkilendi, örneğin bazı çalışanlar ofis kapılarını açıp kapatamadı. Kesinti, dün Türkiye saatiyle 18.40 sıralarında başladı. En son 2019’da böyle bir utanç verici kesin ti yaşayan Facebook’ta şirket sözcüsü Andy Stone Twitter üzerinden açıklama yapmak zorunda kaldı. “Bazı insanların uygulama ve ürünlerimize erişimde sorun yaşadığının farkındayız” dedi. Ancak sorunun kaynağı konusunda açıklama yapmadı. Bu kesinti yüzünden dün Facebook hisseleri yüzde 5 oranından değer kaybetti. Ne kadar tesadüftür blinmez Facebook’u vuran arıza, eski bir çalışanının, şirkete karını her fırsatta nefret söylemi ve dezenformasyonla mücadelenin önüne koyduğu suçlamasını yapmasından bir gün sonra geldi. Bir hacker forumunda 1,5 milyar Facebook kullanıcısının verilerinin ele geçirildiği iddia edildikten kısa süre sonra bu veriler satılığa çıktı.


7 Erdoğan marketten bin liralık atıştırmalık almış Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu eşi ve kızıyla evinin yanıbaşında açılan Tarım Kredi Kooperatifi Marketi’ne gitti. Markette yarım saat kaldı. İki alışveriş arabasını doldurdu. Kurutulmuş meyveler, mantı, gevrek, kuruyemiş, şalgam ve meyve suları, çikolata, bisküvi, kurabiye, gofret ve cips aldı. 1002 TL 47 kuruş tutan alışverişin ödemesini cüzdanından çıkardığı nakit para ile ödedi. Kasiyer Erdoğan’a 7.5 lira para üstü verdi. Market çıkışında konuşan Erdoğan “Buradaki market gerçekten çeşitli ürünler, kalite, fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun fiyatların uygulandığı bir yer. Türkiye genelinde ilk etapta 1000 kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik” dedi. Ancak Erdoğan yaptığı alışverişte hiçbir temel tüketim ürünü olmaması dikkat çekti. Sosyal medya gün boyu bu alışverişi konuştu. Erdoğan’ın alışveriş yaptığı Tarım Kredi Kooperatifi’nin yıllık zararının 12.2 milyon TL olduğu da ortaya çıktı.

8 Erdoğan’ın marketi o kadar da ucuz değil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın suçladığı zincir marketlerdeki fiyatlar, yine Erdoğan’ın alışveriş yaparak “fiyatlar burada gayet uygun” dediği Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri’nden birçok üründe daha düşük. serbestiyet.com üç zincir marketle Tarım Kredi’nin marketindeki fiyatları karşılaştırmış, sonuçlar çarpıcı. Benzer bir kıyaslamayı Gülşah İnce adlı bir Twitter kullanıcısı da yapmış, onu da Cumhuriyet gazetesi aktarmış.


9 Orhan Pamuk, “Neden ‘Yetmez ama evet’ dediniz” sorusunu cevaplamadı: Cevaplamıyorum, çünkü çok fazla cezalandırıldım, işkence gördüm Türkiye’de belli siyasi kesimler 2010 yılında yapılan Anayasa referandumunda “Yetmez ama evet” diyerek destek açıklayan liberal kesimleri aradan 11 yıl geçse de sorgulamaya devam ediyor. İşte bu sorgulamalardan biri de, geçen gün Paris’te yapılan ve konusu “Batı Karşısında Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye” olan bir panelde bile soruldu. Panele Nobelli yazar Orhan Pamuk ABD’den canlı video ile katıldı, salonda ise sosyolog Nilüfer Göle, tarihçi Ethem Eldem, ekonomist Seyfettin Gürsel ve siyaset bilimci Ahmet İnsel vardı. Panelin bir izleyicisi, “2010 yılında anayasa referandumuna ‘Yetmez ama evet!’ deyip oy vererek, Türkiye’nin bu günlere gelmesine katkı yaptınız. Pişman mısınız?” diye sorunca bütün panelistler tek tek ve bazen de uzun uzun gerekçelerini, o zamanki duygularını anlattılar, Orhan Pamuk ise, “Ben bu soruyu yanıtlamaktan kaçınıyorum. Çünkü milliyetçi laik çevre ve kurumlar tarafından çok fazla cezalandırıldım ve işkence gördüm” dedi. Pamuk, Türkiye’de sorunun “İslam”da olmadığını ifade ederek “Sorun İslam değil. Erdoğan sadece bunu başarılı bir şekilde kullanan bir politikacı oldu. Sorunların merkezinde İslam yok, sorun otoriterliktir. İslam bu tartışmada hiç yok demiyorum. Erdoğan İslam’ı muhafazakâr Hıristiyan demokratların kullandığı gibi kullanıyor. Başlarda AB hakkında çok pozitifti. Eğer bir müdahale olursa onu cezaevine koyarlardı çünkü. Şimdi Türkiye’de sandığa gitmek dışında bir demokratik eylem kalmadı. Demokrasi neredeyse tümüyle sona erdi. Lütfen unutmayın, Türkiye’den yeni döndüm. Şimdi popülaritesi düşüyor. Herkes, taksi şoförleri bile, yerine kimin geleceğini konuşuyor. Eğer İslamcı elit seçime saygı duyulmasına izin verirse, gidiyorlar, ben bundan eminim” diye konuştu.

10 Geçen haftanın en çok gişe yapan filmi ne Bond ne Venom… Sinema seyircisi, salgın sonrasında gerçekten ilk kez salonlara bu kadar yoğun döndü. Bu yoğunlukta en çok rol oynayan film, kuşkusuz son Bond filmi olan “Ölmeye Vakit Yok.” Öte yandan geçen hafta sonu gösterime giren Venom’un ikinci filmi de gişe rekorları kırıyor. Ama bu iki çok başarılı filmi de geride bırakan bir başka yapım var; Çin filmi “Changjin Gölünde Savaş” adlı film, başka bütün rekorları geride bıraktı ve hafta sonu 200 milyon dolardan fazla gişe yaptı.


11 Peker: Adımı uyuşturucu dosyasına eklemeye çalışıyorlar Organize suç örgütü lideri Sedat Peker Twitter hesabından 10 maddelik açıklama yaptı. İsminin uyuşturucuyla ilgili bir dosyaya eklenmeye çalışıldığını öne öne sürdü. “Ankara adliyesindeki bazı savcılar operasyon günü, yani 4 – 5 gün önce, Sedat Peker’in ismini bu dosyadan çıkarın adliyemiz komik duruma düşer dediler” ifadesini kullandı. Kendisine bazı bürokratların bilgi verdiğini söyleyen Peker “İstediğiniz kadar benim adımı uyuşturucu, tecavüz ve bunlar gibi kötü suçlarla yan yana getirmeye çalışın, başaramayacaksınız. Tweet atma problemim hallolsun göreceksiniz. Sizi tüm dünyaya rezil edeceğim” paylaşımında bulundu.


12 İmamoğlu: Din istismarcılığı dünya barışının önünde engel İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarihinde ilk kez 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında etkinlik düzenledi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Florya’daki İBB Tesisleri’nde 700 din görevlisini ağırladı. Buluşmada kaside ve ilahiler okundu. İmamoğlu, “Toplumların talepleri yeterince karşılanamıyor. İnsan ilişkileri daha gergin, toplumsal hayat daha çatışmalı bir hal alıyor. Bu durumun sebepleri arasında dinin insana dair özünü, temel amaç ve hedeflerini geri plana itip, dini siyasi ve sosyal iktidar için bir mücadele aracı, adeta bir silah gibi görmek de bulunuyor. Din istismarcılığı maalesef dünya barışının, toplumsal güvenliğin ve bireylerin iç huzurunun önünde önemli bir engel oluşturuyor” dedi.

13

İstanbul’a Trakya’dan su sağlayan barajlar kurudu Trakya’nın Istranca Dağları’ndan İstanbul’a su taşıyan Kırklareli’nin Vize İlçesi’ne bağlı Aksicim Köyü yakınlarındaki Kazandere ile Pabuçdere barajları kurudu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) resmi internet sitesi verilerine göre, bu yılın nisan ayında doluluk oranı yüzde 72.53’e ulaşan Kazandere’nin doluluk oranı yüzde 8.02’ye, 71.41 olan Pabuçdere’nin ise yüzde 3.19’a düştü. İstanbul´a su sağlayan Trakya´daki Istrancalar Barajı´nın doluluk oranı ise 22.34 olarak ölçüldü.


14 Dökülen Ortaköy Viyadüğü’ne fileli önlem İstanbul’da her gün yüzbinlerce aracın geçtiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün Avrupa yakasında bulunan Ortaköy Viyadüğü’nden koparak düşen parçalar vatandaşların korkulu rüyası oldu. Üzerlerine her an taş parçası geleceği korkusuyla viyadük altından geçmek zorunda kalan mahallelilerin şikayeti üzerine yetkililer harekete geçti. Karayolları Genel Müdürlüğü ekipleri viyadüğün altına file çekerek geçici önlem aldı. Filelerle kopan parçaların yere düşmesi engellenirken, viyadükte tadilat çalışması başlatılacak. Viyadükte 1999 Marmara Depremi sonrasında güçlendirme çalışması yapılmıştı.


15 Demirtaş: Güçlü bir sol blok oluşturmak gerekiyor Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 yıldır tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, internet sitesi Diken’de yazdı. Demirtaş yazısında kişisel ve partisel çıkarlar gözetilmeden güçlü bir sol blok inşasına gidilmesi gerektiğini ifade etti. PKK’nın Bingöl’de iki işçiyi şehit ettiği bombalı saldırıyı eleştirdi ve “Bu tür cinayetlerin tek bir haklı ve meşru gerekçesi yoktur, olamaz” dedi.


16 Kılıçdaroğlu’ndan kedili paylaşım: Gelmekte olan güzel günlere bakıyoruzdur! CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından Dünya Evcil Hayvanlar Günü vesilesiyle makam odasındaki çalışma masasının üzerine yatan bir kediyle birlikte çekilmiş fotoğrafını paylaştı. “Gelmekte olan güzel günlere bakıyoruzdur” mesajını paylaştı.

Kaynak: www.10haber.net

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page