top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber

Güncelleme tarihi: 5 Ağu 2023



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber

24 Ekim 2021 Pazar



1 Erdoğan: Talimat verdim, 10 elçi de ‘istenmeyen adam’ olacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eskişehir’de konuştu. Gezi davası nedeniyle 1454 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısında bulunan büyükelçilere çok sert sözlerle yüklendi. ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda elçileri için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na talimat verdiğini söyledi. “10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam (Persona Non Grata) ilan edilmelerini halledeceksiniz dedim. Zira bunlar Türkiye’yi tanıyacaklar, anlayacaklar, bilecekler. Türkiye’yi bilmedikleri, anlamadıkları gün terk edecekler” diye konuştu. Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesi’ni ihlal kapsamında bulundukları devletin içişlerine karışan büyükelçiler persona non grata (istenmeyen adam) ilan edilebiliyor. Bu durumda elçi ülkesine geri gönderiliyor. Cumhurbaşkanı’nın bu talimatının Dışişleri Bakanlığı’nda rahatsızlık yarattığı, büyükelçileri sınır dışı etmeden bir çözüm arandığı ama Erdoğan’ın buna ikna edilemediği öne sürülüyor.

2 Muhalefetten Erdoğan’a tepki yağdı: Ülkeyi hızla uçuruma sürüklüyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aralarında ABD, Almanya ve Fransa büyükelçilerinin de bulunduğu 10 büyükelçinin sınır dışı edileceğine yönelik açıklamasına muhalefetten büyük tepki geldi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “Ülkeyi hızla uçuruma sürükleyen şahıs, 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi emrini vermiş. Bu hareketlerinin sebebi milli çıkarları korumak değil, mahvettiği ekonomiye suni gerekçeler yaratma çabasıdır” diye konuştu. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu “Hukuku ayaklar altına alarak, dış politikayı at pazarlığına çeviren bu iktidar, ülkemizin itibarını yok etmiştir. Kavala’ya her vatandaşımızın hak ettiği bağımsız ve adil yargılanma hakkını verdiğinizde başka başkentleri de susturursunuz! En fazla ihracat yaptığımız ülkelerle tarihimizin en büyük diplomatik krizini çıkarmak için bu telaş ve istek nedendir” dedi.

3 Dolar arttı, benzine 44 kuruş zam daha geliyor Dolar kurundaki sert yükseliş, akaryakıtta zam yağmuruna neden olmaya devam ediyor. Akaryakıt sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, benzinin litresinde 44 kuruşluk zam kararı alındı. Zam 25 Ekim Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan geceden itibaren geçerli olacak. Bu zamla birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul’da 8.40 TL’ye, Ankara’da ve İzmir’de 8.50 TL’ye yükselmiş olacak. Benzine en son bir hafta önce, 16 Ekimde zam gelmişti. Motorin ve LPG için henüz yeni bir zam kararı bulunmuyor. LPG ve motorinde olduğu gibi benzinde de özel tüketim vergisi (ÖTV) sıfırlandığı için zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyor. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş düzenleme yapılmadığı taktirde, benzinin 11 lira olabileceğini, motorine 2 lira, LPG’ye de 1 lira zam gelebileceğini söyledi.


4 Kılıçdaroğlu: 3Y ile geldiler, 3 Z ile gidecekler! CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kadın kolları tarafından Kuşadası’nda düzenlenen etkinlikte konuştu. Kılıçdaroğlu “Türkiye tüm sorunlarını çözer. Sorunları ve dertleri biliyoruz, az kaldı diyeceğiz sandık geliyor diyeceğiz. 6 ayda Türkiye nefes alacak, oh be diyecek” dedi. CHP lideri “3Y ile iktidara geldiler. Yoksullukla mücadele edeceğiz dediler. Ülke yoksullaştı. Binlerce aile pazar artığı ile besleniyor. Hani yoksullukla mücadele? Yasaklarla mücadele edeceğiz dediler. Gençler tweet atmaktan korkuyor. Yolsuzlukla mücadele edeceğiz dediler. Devleti soymanın fetvasını bile verdiler. Padişahın da yüzde 10 götürme hakkı varmış. Böyle bir rezalet olabilir mi? 3Y ile geldiler, 3 Z ile gidecekler. Zorbalık yaptılar, zulüm yaptılar ve zam yağmuru ile bu milleti mahvettiler. Kara kış geliyor. Daha zamlar gelecek. Daha yeni faturalar fişlenecek. 3Y ile geldiler 3Z ile göndereceğiz. Geliyor gelmekte olan. Uyumasın geleceğiz” diye konuştu.


5 MSCI Türkiye’yi gelişen ülkeler grubundan çıkarmaya hazırlanıyor TL’de bir türlü önüne geçilemeyen değer kaybı nedeniyle Türkiye’yi uluslararası piyasalarda da darbeler bekliyor. Hisse senedi piyasaları için uluslararası yatırımcıların endeks sağlayıcısı olan Morgan Stanley Capital International’ın (MSCI) Türkiye’yi kasım ayında gelişmekte olan ülkeler grubundan çıkarıp Togo, Sri Lanka gibi ülkelerin yer aldığı sınır ülkeler kategorisine almayı değerlendirdiği belirtiliyor. 2013 yılında yüzde 2.2 ağırlıkla endekste 12’nci sırada yer alan Türkiye, şu anda binde 2 ağırlıkla 20’nci sıraya düşmüş durumda.

6 ABD, sınırımız yakınında El Kaide liderini öldürdü ABD ordusu Akçakale’nin karşısında yer alan Suriye’nin Tel Abyad kentine bağlı Suluk kasabasında silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile operasyon düzenledi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, operasyonda terör örgütü El Kaide’nin önde gelen isimlerinden Abdülhamid El Matar’ın öldürüldüğünü duyurdu. Komutanlığın sözcüsü, ilk bilgiye göre, saldırıda sivil kayıp olmadığını kaydetti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı sözcüsü, El Matar’ın öldürülmesiyle El Kaide’nin dünya çapında yeni saldırılar düzenleme kabiliyetinin azaldığını da iddia etti. Sözcü, Suriye’yi, El Kaide’nin “güç toplamak ve yeni saldırılar planlamak için geri çekildiği bir sığınak” olarak da niteledi.


7 İçişleri Bakanı şimdi de Diyarbakır’daki sergiye kızdı: Terörist sergi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır’da sanatçı Ahmet Güneştekin’in geçtiğimiz hafta açılan “Hafıza Odası” sergisine ilişkin “Terör örgütüyle ve onun siyasi uzantısı ile iş tutan bir anlayışı gerçekleştirmişler” dedi. Soylu’nun sergiyle ilgili sözleri şöyle: “Geçenlerde Diyarbakır’da bir manzarayla karşılaştım. Bir Hafıza Odası oluşturmuşlar, çerçevesini de sanat diye sunmuşlar. Hafıza odasında maalesef özellikle terör örgütüyle ve onun siyasi uzantısı ile iş tutan bir anlayışı gerçekleştirmişler. Hendek, barikat, Kobani olayları da dahil olmak üzere terör örgütü mensuplarını bir noktaya alıp sanatı istismar etmişler. Ticaretin, siyasetin sanatı çok kullandığını gördüm. Gezi olaylarında sanatın nasıl, vandalizm ve bu ülkenin huzurunu bozmak için kullanıldığını gördüm ama terörün sanatı kullandığına ilk kez şahit oldum. Sanat ötekileştirmek ve teröre kendisini alet etmez. Diyarbakır annelerini görmeden, Bedirhan bebeği Hafıza Odası’na koymadan teröre meşruiyet kazandırmaya çalışanlara sadece acıyorum. Kendisini sanatçı kisvesi altında, terör örgütüne kullandıranlara da acıyorum.” Bakanın bu sözlerine Ahmet Güneştekin’den cevap da gecikmedi. Güneştekin, “İçişleri Bakanlığı’nın görevi ülkenin huzurunu sağlamak. Olabilecek herhangi bir provokasyonu önlemek. Birinci görevi budur. Görmediği sergide bir sürü isimler sayıp bunlar hafıza odasında var mı? Cevap veriyorum. Var. Saydığı isimler var. Çıkın 5 nolu koridorun dibinde bellek videosu var ki benim için bu serginin aslında en önemli eserlerinden biridir. 1909’la başlıyor sorgulamaya. 2021’inde şu anda. Çünkü yaşadığım sürece devam edecek bir videodur. Bitmeyen bir eserdir. Orada. Aybüke öğretmen de var. Yasin Börü de var. Eren Bülbül de var. Onlar bizim evlatlarımız değil mi?” dedi.


8 Claudia Schiffer’in 90’lı yıllar anıları: Süper Model olmak… Claudia Schiffer, 90’lı yılların adı en çok bilinen süper modellerinden biri olarak, bugün iki ayrı vesileyle yeniden gündemde. 1987 yılında, 17 yaşındayken Düsseldorf’ta bir gece kulübünde dans ederken keşfedilen Schiffer, hem bir kitap derledi hem de bir büyük serginin küratörlüğünü yaptı. Kitabın da serginin de konusu 90’lı yıllarda model olmak.


9 Lider Trabzon, Göztepe’yi tek golle geçti. Yenilmezlik serisini 22 maça çıkardı Süper Lig’in 10. haftasında Bordo Mavili ekip, 56. dakikada Fildişili yıldızı Gervinho’nun golüyle İzmir ekibini mağlup etti. Trabzon puanını 24’e çıkardı. Göztepe 8 puanda kaldı.



10 Belçim Bilgin: Sadeleştikçe kendimi daha çok sevdim ve kabul ettim Yönetmen Umut Evirgen’in yeni filmi ‘Kimya’nın prömiyeri geçen hafta Varşova Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Hürriyet Pazar’dan Hakan Gence, filmin başrol oyuncusu Belçin Bilgin ve yönetmeni Umut Evirgen’le bir söyleşi yapmış. Belçin Bilgin söyleşinin bir yerinde, “Sadeleşme yolculuğu bana iyi geldi. Sanırım kendimi daha çok sevmeye ve kabul etmeye başladım” diyor ve ekliyor: “Hayat gerçekten de kırıyor insanı ama sevgiyi rehberim yapmaktan vazgeçmiyorum. Sevgi, anlayış ve empatiye aralanan en değerli kapı. Sevginin olduğu yerde nefret, kin, öfke barınamıyor.”

11 10 ülkeden ilk tepki Norveç’ten: Sınır dışı edilecek bir şey yapmadı Reuters’ın haberine göre Norveç hükümetinin iletişimden sorumlu direktörü Trude Maseide “Büyükelçimiz sınır dışı edilmeyi gerektirecek hiçbir şey yapmadı” dedi. Mesajda, Türkiye’nin, Norveç’in bu davaya bakışını çok iyi bildiği belirtildi. “Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taahhüt ettiği demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne uymaya çağırmaya devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı diğer 9 ülkeyle yoğun görüş alışverişi içinde olduğunu açıklarken Danimarka Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı, “İlkelerimiz ve ortak değerlerimiz konusunda hassas olmaya devam edeceğiz” dedi.

12 Abdullah Gül, Erdoğan’ın hedefindeki 10 isimden Finlandiya’nın Büyükelçisi ile görüştü Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kavala’nın bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçi arasında yer alan Finlandiya’nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki’yle görüştü. Büyükelçi Mari, Gül’le yaptığı görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaştı. “Gül ile Türkiye üzerine iyi bir konuşma gerçekleştirdik” dedi.


13 Emekli büyükelçiler krizi değerlendirdi: Türkiye için sonuçları ağır olur Türkiye’nin 10 Batılı ülkenin büyükelçisini birden sınır dışı etmeye hazırlanmasını değerlendiren emekli büyükelçiler Ünal Çeviköz, Osman Korutürk ve Oğuz Demiralp, bu kararın Türkiye için ağır sonuçlar doğurabileceğini söylüyor. CHP Genel Başkan Yardımıcısı da olan Ünal Çeviköz, “O ülkelerdeki büyükelçilerimiz de persona non grata ilan edilirler” diye hatırlatıyor. Bir dönem CHP yönetiminde bulunan Osman Korutürk de, “Hem ittifak ilişkileri içinde bulunduğumuz hem Avrupa kurumları içerisinde ilişkide bulunduğumuz hem ticaretimizin çok büyük bir kısmını gerçekleştirdiğimiz ülkelerle büyükelçilik düzeyinde ilişkileri kesmeye yönelik bir adım atılmak isteniyor” diyor. Oğuz Demiralp ise “Sert önlemlere doğru yönelme olacaktır. Bu söz konusu on ülke arasında büyük ülkeler var; Fransa, Almanya gibi dolayısıyla batı dünyasındaki izolasyonumuzun dozu artacaktır ve bu ekonomimizi de etkileyecek” diye konuşuyor.

14

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemlerde iki öğrenciye tutuklama istendi Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kampüs içerisinde rektörlük binası önüne kurmak istedikleri ‘direniş çadırı’na özel güvenlik birimleri izin vermemiş, polisin sert müdahalesiyle 45 öğrenci gözaltına alınmıştı. Öğrencilerden 42’si ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 3 öğrenci savcılığa sevk edildi. 3 öğrenciden birisi savcılıktaki ifadesinin ardınan serbest bırakıldı. 2 öğrenci ise tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü yarın yapmayı planladıkları ‘Can Candan ile Belgesel Macerası’ isimli yönetmen söyleşisi etkinliğinin son anda Öğrenci İşleri Dekanı Fazıl Önder Sönmez tarafından, Can Candan’ın kampüse girmesinin yasak olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu. Karara tepki gösteren öğrenciler “Okulun sinema kulübü olarak okulla bağlantılarına bağımlı veya onlardan bağımsız, alanında yetkin bir belgesel yönetmeni ile söyleşi etkinliği bile yapamıyorsak ne yapmamız bekleniyor” diye sordu.

15

İstanbul surlarına Millet Bahçesi yapılıyor TOKİ, İstanbul’un simge yapılarından Bizans Surları’nın siluetini bozacak projeye start verdi. Proje kapsamında, Tarihi Yarımada’nın Topkapı girişinde yer alan, tarihi surların önüne bisiklet ve yaya köprüsü yapılacak. “Millet Bahçesi” projesi yaklaşık 34 milyon TL’ye ihale edildi. İhaleyi, Öztaşoğlu Hafriyat Nakliyat Taahhüt San. Tic. Ltd. Şirketi aldı. Proje, sözleşmeye göre, 27 Ekim 2022 tarihine kadar tamamlanacak.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page