top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 15 Haber



1 Erdoğan’ın büyük müjde olarak açıkladığı icra borçlarına af meğer yokmuş Türkiye’de mahkemelerde 25 milyonu aşkın icra dosyası var. Söylendiğine göre bunların dörtte birden fazlası, toplam miktarı 2 bin lira ve altında olan, telefon, elektrik ve doğal gaz faturası gibi borçlardan oluşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eylül ayı başında devletin bu borçları sileceğini, yaklaşık 6 milyon aileyi rahatlatacağını söyledi. Ama o sırada Meclis tatildeydi; bunun için yasa çıkarmak gerekiyordu. Meclis bu ayın başında çalışmaya başladı, önceki akşam Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi tamamlanan son torba yasa bu icra dosyalarına ilişkin bir madde de içeriyor. Ancak şimdi ortaya çıktı ki aslında bu icra borçlarına af gelmiyor, kanun maddesi, çoğunlukla varlık yönetim şirketlerinin elinde olan bu alacakları şirketlerin isterlerse affedebileceğini söylüyor. Oysa ilk açıklamada 2 bin liraya kadar olan borçların doğrudan devlet bütçesinden ödeneceği ve bu işin maliyetinin de 30 milyar lira kadar olacağı belirtilmişti. Kur korumalı mevduat için 10 ayda 84 milyar lirayı bütçeden ödeyen hükümetin 6 milyon kişiyi ilgilendiren böyle bir olayda neden bütçe kaynaklarını kullanmak istemediği bilinmiyor.


2 İbrahim Kalın, Türkiye’nin Rusya’dan doğal gaz borcu ertelemesi istediğini resmen doğruladı Türkiye, Rusya’ya doğal gaz borçlarını ödemeyi ertelemek istedi mi istemedi mi? Bundan birkaç hafta önce Bloomberg haber portalı Türkiye’nin borç ödemelerini 2024’e ötelemek için Rusya ile görüşmeler yaptığına dair bir haber yayınladı. Ancak Enerji Bakanlığı bu haberi daha sonra yalanladı, “Borç erteleme değil, fiyat pazarlığı yapıyoruz” dedi. Ancak dün bu konuda yeni bir gelişme yaşandı, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın BOTAŞ’ın Rus gazı ödemelerinin 2024’e ertelenmesini istediğine ilişkin bir soruya “Görüşüyorlar. Temaslar, görüşmeler devam ediyor. Bizim enerji noktasında sıkıntımız yok” yanıtını verdi. Türkiye, Rusya’ya satın aldığı doğal gazın ücretinin dörtte birini Ruble ile ödemek de istiyor ancak elde yeterli ruble olmayabilir. Botaş’ın gaz ödemeleri için sürekli piyasadan dolar almak zorunda kalması, Türkiye’de dolar kuru üzerinde baskı yaratıyor, hükümet kur üzerindeki bu baskının hafiflemesi için borçları ertelemek istiyor.


3 Araştırma: Pilotlar çok yorgun Havacılık Tıbbı Derneği ve Havacılık ve Uzay Tıbbı Platformu havayolu pilotlarının yorgunluk sorunuyla ilgili bir çalışma tamamladı. Havacılık ve Uzay Tıbbı Kongresi’nde sunulan raporda çarpıcı sonuçlar yer aldı. Pilotlar, yüzde 92 oranında “Görevimle ilgili son aylarda kendimi yorgun hissediyorum” dedi. “Görevinizle ilgili olarak son dönemdeki yorgunluğunuzu en yorgun düzeyden (7). en dinlenmiş düzey (1) olan aralıkta bir skor vererek değerlendiriniz” şeklindeki çalışmaya pilotların yüzde 80’i “Tamamen yorgun”, “Oldukça yorgun” ve “Orta Düzey Yorgunluk” olarak işaretledi. Sadece yüzde 20’si “Biraz yorgun ve daha aşağı düzeyleri işaretledi. Pilotlar, “Uçuşlarınızda yorgunluk nedeni ile uyukladığınız (mikro uyku) veya uykululuk hissettiğiniz oldu mu?” sorusuna çarpıcı bir şekilde yüzde 87 oranında evet dedi. Katılımcı pilotların neredeyse tamamı, “Görev sırasında birlikte çalıştığınız diğer pilotun yorgunluk belirtilerine hiç rastladınız mı?(Esneme, başın öne düşmesi, dikkat azalması, sorulara geç reaksiyon verme vs.)” sorusuna evet yanıtını verdi. Çalışmanın en can alıcı sorularından biri de şöyleydi: “Yorgunluk nedeniyle “Unfit” olduğunuzu şirketinize bildirip uçuşa gitmediğiniz zamanlar oldu mu?(Unfit-to-Fly)” Pilotların sadece yüzde 9’u buna evet cevabı verdi. Yüzde 57’si “Hayır” derken, yüzde 34’ü şirketinde böyle bir uygulamanın olmadığını kaydetti.


4 Abramoviç artık İstanbul’un yerlisi gibi Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte İngiltere’de yaşayamaz hale gelen ve yaptırım altında olan Rus oligark Roman Abramoviç, Türkiye ziyaretlerini artırdı. Bir süredir İstanbul’a gelip giden Rus milyarder, önceki gün Bebek’te görüntülendi. Bir dizi iş görüşmesi için İstanbul’da bulunan Abramoviç’e yakın korumaları eşlik etti. Abramoviç, Bebek sahilinde kaldırımda yürüyüş yaptı.


5 Yavaş: Su indirimi uygulanırsa maaşları ödeyemeyiz Polatlı’da basın toplantısı düzenleyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ASKİ’nin zaten maliyetinin yarısına ücretlendirdiği su tarifelerinde yüzde 50 daha indirim kararı alınmasının yasa dışı olduğunu ve mahkemeden döneceğine inandığını söyledi. Göreve geldikleri 2019 Nisan ayından bu yana elektriğin yüzde 206, mazotun yüzde 190 ve asgari ücretin yüzde 81 zamlandığını ifade eden Yavaş “Ankara Büyükşehir Belediyesi pahalı su satıyor denmesi için insanın vicdanını herhangi bir yere asması gerekir. Su gelirleri daha da azalsın yüzde 50 düşsün isteniyor ama personele 2 milyar ödememiz gerekecek. Elektriğe 5 milyar lira ödememiz gerekecek. Elektrik parasını ödeyemezseniz Ankara halkına su veremezsiniz. Bu indirim uygulandığı takdirde ASKİ’nin su geliriyle personel maaşlarını ödeyemeyeceğiz. Hiç yatırım yapamayacağız, elektrik giderini karşılayamayacağız. Vergi, SGK ve hukuk gibi zorunlu giderleri ödeyemeyeceğiz” diye konuştu.


6 3.6 trilyon vergi toplanacak, 74 milyar ceza kesilecek TBMM’ye sunulan 2023 yılı bütçe yasa teklifine göre, önümüzdeki yıl halktan tam 3 trilyon 673 milyar lira vergi toplanacak. Bu verginin 1.1 trilyon lirasını başta ücretliler olmak üzere Gelir Vergisi mükellefleri, 639 milyar lirasını Kurumlar Vergisi mükellefi olan şirketler ödeyecek. Ayrıca motorlu taşıt sahiplerinden 39 milyar lira yıllık vergi tahsilatı yapılacak. Bu vergiler yılda iki taksit halinde ödenecek. Değerli Konut Vergisi kapsamında 69 milyon lira gelir beklenirken, internet alışveriş ve reklamlarından 7.2 milyar lira Dijital Hizmet, otellerde konaklayanlardan 2.3 milyar lira Konaklama vergisi alınacak. Gelecek yıl petrol ve doğalgazdan elde edilen ÖTV gelirinin sadece yüzde 9.1 artacağı 79 milyardan 86 milyar liraya çıkacağı öngörüldü. Sıfır araç alımında tahsil edilen ÖTV gelirinin ise yüzde 45.6 artışla 204 milyara çıkması bekleniyor. Önümüzdeki yıl alkollü içkilerin ÖTV’sinden yüzde 37.6 artışla 55.5 milyar TL, sigarının ÖTV’sinden de yüzde 31.4 artışla 126 milyar lira gelir bekleniyor.

7 Freedom House: Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında Türkiye’de sansür yasası tartışmaları sürerken Washington merkezli uluslararası insan haları kuruluşu Freedom House 2022 yılı İnternette Özgürlük Raporu’nu yayınladı. 70 ülkenin değerlendirildiği raporda bu yıl internetin 17 ülkede özgür, 32 ülkede kısmen özgür ve 21 ülkede özgür olmadığı kaydedildi. Geçen yıl 100 üzerinden 34 puana sahip olan Türkiye’nin bu yıl puanı 32’ye düştü. 1 Haziran 2021 ile 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılan incelemeler sonucunda Türkiye internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı. Raporda “Sözde dezenformasyon yasasının eleştirel medyayı susturma hususunda iktidara yardımcı olması bekleniyor” denildi.

8 Afrin’de ateşkes bozuldu, TSK bölgeye konuşlandı Suriye’nin kuzeyinde, Türkiye sınırında yer alan Afrin bölgesi durulmuyor. Suriye Milli Ordusu ile Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) örgütü arasında 10 gündür süren çatışmalarda önceki gün ateşkes sağlandığı açıklanmıştı. Dün yeniden başlayan çatışmalarda 60 kişinin öldüğü öne sürüldü. Rus uçaklarının da iki örgüte de bombardıman düzenlediği ve 100’e yakın kişinin öldüğü iddia edildi. Reuters Türk ordusunun sınırı geçerek ara bölgeye konuşlandığını duyurdu.


09 Fenerbahçe Beko EuroLeague’de 3’te 3 yaptı THY EuroLeague’de 3. haftasında Fenerbahçe Beko evinde ASVEL ile karşılaştı. Sarı lacivertli takım ilk yarısı 42-36 biten maçı 84-63 kazandı. Edwards 19 sayıyla, Wilbekin ise 15 sayıyla oynadı. Fenerbahçe böylece üçüncü maçında üçüncü galibiyetini aldı. Sarı-lacivertliler ilk maçında Bayern Münih’i deplasmanda 74-62, ikinci maçında ise Maccabi Playtika’yı sahasında 86-71 mağlup etti.

10 Bakan Dönmez “Madendeki son denetimde bir sorun görülmedi” dedi, Meclis karıştı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez dün Bartın’da 41 işçinin öldüğü maden kazasıyla ilgili Meclis’i bilgilendirdi. Sayıştay raporlarını görmezden gelen Dönmez “21-27 Ağustos tarihlerinde Amasra’da yapılan denetimlerde teknik ve idari düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmedi” dedi. Tüm maden ocaklarının yılda ortalama 4 kez denetlendiğini savundu. Sayıştay raporlarının çarpıtıldığını iddia eden Dönmez “Soma ve Ermenek’ten sonra iyileştirmeler yapıldı. Yeraltında metan, oksijen, karbonmonoksit, sıcaklık, hava hızını ölçen sensörlerin bulundurulma zorunluluğu getirildi. 50 kalemde iyileşme sağlandı” diye konuştu. Madende gaz ölçen sensörlerin bulunduğunu da öne süren Dönmez “En ufak bir ihmal varsa gereği yapılacak” dedi. Muhalefet tepki gösterdi. CHP’li Özgür Özel “41 can öldü, bir tane gözaltı, tutuklama yok. Yazıklar olsun. Gelip burada pişkin pişkin konuşuyorsun. Şu kadar onurun varsa istifa et” dedi. 11 İletişim Başkanlığı: Bartın haberleri dezenformasyon Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Birimi son bülteninde Bartın’daki kazayla ilgili pek çok haberi dezenformasyon olarak niteledi. Bültende, Sayıştay raporları doğrultusunda uyarıların yerine getirildiği, mevzuatın gerektirdiğinden daha fazla tedbir alındığı savunuldu. Bakan Fatih Dönmez’in Meclis’te yaptığı konuşmadan örnekler içeren bültende, Soma ve Ermenek’ten sonra maden ocaklarında önlemlerin artırıldığına vurgu yapıldı.

12 30 yıl önce sağ kurtuldu, şimdi oğlunu toprağa verdi Bartın’daki patlamada yaşamını yitiren 41 işçiden biri de 13 yıllık madenci, 2 çocuk babası Öner Yıldız’dı. Emekli madenci İsmail Yıldız, 24 Ekim’de 39 yaşına girecek olan oğlunun Türk bayrağına sarılı tabutu başında gözyaşı döktü. 1992’deki yaşanan grizu faciasından sağ kurtulan baba Yıldız “30 yıl önce ben yaşadım, şimdi oğlum yaşadı ama gitti. Bu acı çok zor” dedi. 13 FETÖ’ye 59 ilde büyük operasyon: 543 gözaltı Emniyet Genel Müdürlüğü FETÖ’nün güncel yapılanması, yeni eleman temini ve finans kaynaklarının deşifresine yönelik çalışma başlattı. 8 ay süren çalışmalar sonucunda, örgütün yurt dışına firar eden üst düzey mahrem sorumlularının verdiği talimatlar doğrultusunda; örgütten kopmaları engelleme, örgütü canlı tutma, mahrem birimlerin ve finansal faaliyetlerin yeniden yapılandırılması faaliyetlerinin örgütün yurt içindeki üyeleri tarafından uygulamaya konulduğu tespit edildi. 704 şüpheliye yönelik 59 ilde eş zamanlı ‘Gazi Turgut Aslan Operasyonu’ başlatıldı. 543 şüpheli gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu para transferlerinin tamamının yurtdışı kaynaklı olduğunu açıkladı. 14 DEAŞ’ın kadısına 3 ağırlaştırılmış müebbet Terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’de 2016 yılında er Sefter Taş ve Fethi Şahin’i yakarak öldürmesine ilişkin fetvayı verdiği iddia edilen örgütün kadısı Jamal Abdurrahman Alwi dün Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 3 kez ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı. Gaziantep’te kuşçuluk yaparak geçinen Alwi, DEAŞ üyesi olmaktan yargılanırken 9 ay tutuklu kaldıktan sonra 2 Mart 2021’de serbest bırakılmıştı. İddianamede iki Türk askerinin infaz kararına imza attığı belirtildiği halde bu suçtan yargılanmıyordu. Alwi bunun gündeme getirilmesiyle 18 Eylül 2021’de tekrar tutuklandı. 2 Türk askerini yakma emrini verdiği gerekçesiyle dava açıldı.

15 Suruç katliamı tek sanığa verilen cezayla kapandı Şanlıurfa Suruç’ta 33 kişinin hayatını kaybettiği 2015’teki terör saldırısında dosyanın tek tutuklu sanığı Yakub Şahin’e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, 70 kez 27 yıl hapis ve 10 yıl hapis ile 40 bin lira adli para cezası verilmişti. Mahkeme firari durumdaki DEAŞ emiri İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti. Avukatların, dosyanın tek kişinin cezalandırılarak kapatılmak istendiği itirazlarına rağmen dava bu şekilde sonuçlandı. Yargıtay Başsavcılığı kararla ilgili incelemesini tamamladı. Savcılık tebliğnamesinde eylemin ‘insanlığa karşı suç’ sayılması gerektiğine yönelik itirazı kabul etmedi. Ayrıca olayla ilgili diğer kişiler hakkında açılan davaların da bu dosyayla birleştirilmesi, kovuşturmanın genişletilmesi gerektiği yönündeki itirazların da reddetti.

Kaynak: www.10haber.net

14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page