top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 13 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğinizen önemli 10 Haber

27 Eylül 2021 Pazartesi



1 TL’ye yatırım yapanlar işte böyle kaybetti Türk ekonomisi çok çalkantılı bir dönemden geçiyor ve tasarruf sahipleri bu tasarruflarını korumanın derdinde. Dünya gazetesi, yılın dokuzuncu ayını bitirmekte olduğumuz bu günlerde bir hesap yapmış. Bu hesaba göre tasarruflarını Türk lirasında tutmaya devam edenler çok büyük kaybetmişler. Borsaya yıl başında konan 100 bin lira bugün 92 bin 730 liraya, devlet tahviline konan 100 bin lira 80 bin 950 liraya düşmüş durumda. Bankaların mevduat hesaplarına verdiği reel faiz ise eksi 8.29’a gelmiş durumda. Buna karşılık parasını dolarda tutanların 100 bin lirası 115 bin 930 lira, Euro’da tutanların parası 112 bin 250 lira ve altında tutanların 108 bin 490 lira olmuş. Ancak bu kazanç ve kayıp hesaplarında enflasyon hesaba katılmadı. Yani, en yüksek getiriyi sağlıyor gibi gözüken dolar bile aslında tasarrufları ancak resmi enflasyona karşı korumuş, geri kalanlar hep enflasyon da hesaba katılınca zarar ettirmiş.


2 İslamcı kesimde Ak Parti ve siyaset tartışması: “Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmalı mı, olmamalı mı?” Siyaset sahnesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Ak Parti’ye eleştiriler artarken bu partinin oylarının çekirdeğini oluşturan İslamcı kesimde de ilginç bir tartışma var. Tartışma, İskenderpaşa Cemaati adlı Nakşibendi grubun önemli isimlerinden Ahmet Taşgetiren’in Karar gazetesindeki köşesinde yazdığı bir yazıyla başladı. Taşgetiren yazısında isim vermeden bazı WhatsApp gruplarındaki yazışmalarda önde gelen bir fıkıh aliminin Ak Parti ve Erdoğan’a oy vermekten vaz geçmek isteyenlere “Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmayın” dediğini söyledi. Daha sonra Taşgetiren’in kastettiği ismin İslamcı kesimin ne dediğine baktığı fıkıh (İslam hukuku) profesörü Hayrettin Kahraman olduğu ortaya çıktı. Kahraman pazar günü Yeni Şafak’ta yayınlanan yazısında kendisine yönelik eleştirileri bir çeşit soru-cevap formunda yanıtladı. Kahraman, kendisine “Ya o bulgur kurtluysa” diye sormuş olan Ahmet Taşgetiren’e cevap olarak kurtlu bile olsa o bulguru yiyeceğini belirterek “Yemeyince açlıktan öleceksem daha temizini buluncaya kadar yerdim. Hayatta kalınca da temizlemek için elimden geleni yapardım” diye yazdı.


3 Erdoğan: Biden ‘otokrat’ tanımıyla neyi ifade etti, bilemem! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan CBS kanalına verdiği röportajın tamamı yayınlandı. Margaret Brennan’ın sorularını yanıtlayan Erdoğan’a; ABD Başkanı Joe Biden’ın daha önce kendisini ‘otokrat’ olarak nitelendirdiği hatırlatıldı. Erdoğan “Sayın Biden, otokrat tanımıyla neyi ifade etti bilemem. 40 yıllık siyasi geçmişimde demokrasiyi hazmederek yaşadım. Son 20 yılda girdiğim her seçimi kazanmış bir liderim. 1994’te İstanbul büyükşehir belediye başkanlığını kazandım. Ardından başbakanlığı kazandım. Sonra da cumhurbaşkanlığını kazandım. Halkıma hizmet etmeye devam ediyorum” dedi. Anadolu Ajansı röportajın neredeyse tam metnini yayınlandı ancak Erdoğan’a yönelik ‘otokratlık’ bölümünü sansürledi. Televizyonlarda bu röportajın haberi verildi ancak onlarda da bu bölüm yer almadı. Erdoğan söz konusu mülakatında Türkiye’nin Rusya’dan ikinci parti S-400’leri alacağını belirtiyordu. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, Türkiye’nin ikinci parti S-400’leri alması durumunda yeni yaptırımlarla karşılaşacağını söyledi.


4 Almanya’da iktidar Sosyal Demokratlar’a geçiyor gibi! Almanya’da Angela Merkel’in 16 yıllık başbakanlığının sona erdiği genel seçimler kıran kırana bir yarışa sahne oluyor. Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’nin sandık çıkış anketine göre Sosyal Demokrat Parti SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz oyların yüzde 25,5’ini alarak birinci sırada bulunuyor. SPD böylelikle 2017’de yapılan seçimlere göre oylarını 5 puan artırdı. Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU’nun başbakan adayı Armin Laschet ise yüzde 24,5’lik oy oranıyla ile ikinci sırada yer aldı. Merkel’in başında bulunduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ve Bavyera eyaletinde teşkilatlanmış kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisinden oluşan CDU/CSU’nun oy oranı 2017’deki seçimlere göre 8,5 puan azaldı. Böylece iki parti İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış oldu. Yeşiller Partisi ise 4 yıl önceki seçimlere göre oy oranını 4,9 puan yükselterek yüzde 13,8’e çıkardı.

5 Rusya, Putin-Erdoğan zirvesi öncesi Türkiye’nin kontrolündeki Afrin’e hava saldırısı düzenledi: 11 ölü Rusya Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki Afrin’e hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Türkiye’nin desteklediği Hamza Tümeni mensubu en az 11 Suriyeli savaşçı öldü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin bölgedeki aktivistlerden edindiği bilgilere dayanndırdığı habere göre Afrin bölgesindeki saldırıda 13 kişi de yaralandı. Üstelik saldırı Erdoğan ile Putin’in 29 Eylül’de yapacağı görüşme öncesinde gerçekleşti. Saldırıyla ilgili bir açıklama yapan Rus tarafı, Afrin’den Halep’teki Suriye hükümet güçlerinin mevzilerine ateş açıldığını öne sürdü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise iki gün sonra gerçekleşecek Erdoğan-Putin zirvesine ilişkin olarak, iki liderin Türkiye’nin İdlib’deki yükümlülüklerini konuşacağını açıkladı. Rus tarafı, Türkiye’nin İdlib’de yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve terörist kabul edilen cihatçı grupları silahsızlandırmadığını söylüyor. İki gün sonra yapılacak Putin-Erdoğan zirvesiyle ilgili yazan T24 yazarı Soli Özel’e göre bu zirve iki eşit arasında yapılmayacak.


6 Babacan: Fahiş fiyatların nedeni Erdoğan’ın ipe sapa gelmez ekonomi politikaları Deva Partisi lideri Ali Babacan’ın hedefinde de Erdoğan vardı. İstanbul Çekmeköy’deki kongrede konuşan Babacan, Erdoğan’ın talimatıyla zincir marketlere yönelik başlatılan soruşturmalara tepki gösterdi. “Sayın Erdoğan, kendi belirlediğiniz fahiş köprü ve otoyol fiyatlarıyla mücadele etmek için kimi görevlendireceksiniz” diye soran Babacan, ekonomideki kaosun tek sorumlusunun Erdoğan olduğunu vurguladı. Babacan ayrıca Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Ak Parti yönetimine ilk istifa mektubunu 2009’da, ikincisini 2011’de verdiğini söyledi. “Sonraki yıllarda sorunlar çok büyüdü ve kangren gibi her yeri sardı” dedi.


7 İstanbul Bağcılar’da 20 bin kişilik rap konseri Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen Gençlik Konserleri’nde rap müziğin güçlü isimleri Sagopa Kajmer, Canbay ve Wolker gençlerle buluştu. 20 bin kişinin katıldığı etkinlikte ünlü rapçiler, konser verdi.

8 Fenerbahçe zorlu Hatay deplasmanından üç puanla ve lider olarak döndü Sarı lacivertli takım, son 4 maçını kaybetmeyen Hatay önünde ilk yarıda Diego Rossi ve Novak’ın golleriyle 2-0 öne geçti. Çok sayıda pozisyonu da harcadı. İkinci yarıda Hatay farkı 1’e indirdi. Maç böyle bitti. Fenerbahçe 16 puanla liderlik koltuğuna oturdu. Hatayspor 13 puanla 4. sırada kaldı.


9 Toprak Razgatlıoğlu yine kazandı Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, İspanya’da Dünya Superbike Şampiyonası’nın 10. ayağında ikinci yarışta birinci oldu. Şampiyonada genel klasmanda liderliğini koruyan milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu 449 puanla ikinci sıradaki Jonathan Rea ile puan farkını 20’ye çıkardı. Rea 429 puanla genel klasmanda ikinci sırada, 375 puanla Scott Redding de üçüncü sırada yer alıyor.


Yurt problemlerinin çözümü için öğrencilerin ülke genelinde başlattığı ‘Barınamıyoruz’ eylemleri 20 ilde devam ediyor. Ankara, İzmir, Kocaeli, Diyarbakır, Çanakkale, Eskişehir ve Antalya’da gençler parklarda sabahladı. Eskişehir’de yapılan ‘Barınamıyoruz’ eylemlerinin 4’üncü ve 6’ncı günlerinde öğrenciler iki kez gözaltına alınmış ve karakolda sabahlamışlardı. Öğrenciler buna çare buldu. Son eylemde hem “Barınamıyoruz” pankartı açmadı hem de sosyal mesafelerini koruyarak oturdu. Polis müdahale etmedi. 11 Otobüste unutulan 111 bin TL iki gün sonra bulundu Bursa’da yaşayan Ahmet Dağ, çocuklarının eğitim masrafı için arabasını sattı. Arkadaşına olan 111 bin TL borcunu ödemek için İstanbul’a yola çıktı. Ancak Yalova’da bindiği minibüste poşet içindeki 111 bin TL’yi unuttu. Hemen polise koştu. Polis 100’den fazla MOBESE kamerasını inceledi. Yabancı uyruklu J.A.A’nın terminal bölgesinden elinde poşetle geçtiği belirlendi. J.A.A’nın evi basıldı, para dolu poşet bulundu.

12

Bekçi parkta sevgilisini üç kurşunla öldürdü İstanbul Kağıthane’de 5 yaşında bir kızı bulunan Nurgül Altıntaş (35) evlilik hazırlığında olduğu Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürlüğü’nde görevli ismi açıklanmayan bekçi ile buluştu. İkili tartışmaya başladı. Bekçi araç içinde Altıntaş’a 3 el ateş etti. Genç kadın olay yerinde can verdi. Zanlı gözaltına alındı. Altıntaş’ın akrabası Gülağa Sarı “Ne yaptı ki bu kız bu kadar kurşun yağdırdı. Daha 5 yaşında kız çocuğu var. Şeker hastasıydı, sürekli şeker komasına giriyordu. Devlet görevlisi, benim güvenliğimi korumakla mükellef olan birisi bunu nasıl yapabiliyor? Çocuğun ailesi, karşı çıkıyordu yaş meselesinden dolayı. Kadın cinayetleri dursun. Caniler cezasız kalmasın” dedi. 13

Alkolmetre cezası Yargıtay’dan döndü Trafik polislerinin uygulama noktasında durdurduğu kronik hastalığı bulunan sürücü, salgın sebebiyle alkolmetreyi üflemek istemeyince 3 bin 516 TL cezayı yedi. Sürücü belgesine de iki yıl süreyle el konulan sürücüye müjdeli haber Yargıtay’dan geldi. Yüksek Mahkeme, sürücünün cihazı üflemek yerine gerekirse kan tahlili yapılmasını talep etmesini kabul edilebilir gerekçe olduğuna hükmederek cezayı iptal etti. Sürücünün aynı gün yaptırdığı kan tahlili sonuçlarında da alkole rastlanmadığına dikkat çekildi.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page