Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber
27 Ağustos 2021 Cuma
1 Müteahhiti, boş durarak para kazanan Zafer Havalimanını satıyor Yap işlet devret modeliyle yapılan ancak garanti edilen yolcu sayısı yüzde 1’e bile ulaşamayan Zafer Havalimanı’nda müteahhit de pes etti. İşletmeci IC İçtaş, devlet garantisine rağmen kazanç sağlayamadığı ve her yıl sermaye aktarmak zorunda kaldığı için havalimanını satacaklarını açıkladı. Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın nüfusu 1 milyon 678 bin kişi. Yani havalimanı için 3 ilin nüfusu kadar yıllık yolcu garantisi verildi. Havalimanında geçen yıl iç-dış 1 milyon 317 bin 733 bin yolcu garantisi verilmesine rağmen bu rakam yılın ilk 7 ayında 2 bin 937’de kaldı. Hata payı 99 oldu. 2012’den bu yana yıllık ortalama sapması yüzde 96 olan havalimanından uçmayan yolcular için bugüne kadar 46 milyon Euro garanti ödemesi yapıldı. Sözleşmeye göre IC İçtaş firmasına yolcu başına iç hatlarda 2 Euro, dış hatlarda 10 Euro ödeniyor. İşletme süresi 29 yıl 11 ay olan havalimanı için devlet kesesinden uçmayan yolcular nedeniyle 2044’e kadar para çıkacak.
2 Kılıçdaroğlu: Tüm adaletsizlikleri düzelteceğim, KHK’lıları görevine iade edeceğim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’dan sonra Çorum’da muhtarlar, kanaat önderleri ve STK temsilcileriyle buluştu. Ankara’da kanun hükmünde kararname (KHK) ile görevinden alınan bir özel harekatçının kendisine anlattıklarını aktardı. Kılıçdaroğlu polisin kendisine, “Savcılığa gittim takipsizlik verdi. Mahkemede yargılanmadım ve mahkum edilmedim. Beni görevime vermeleri lazım” dediğini söyledi. “Sözüm söz, bütün bu adaletsizlikleri düzelteceğim. O KHK’larla görevden alınan, işine son verilen, ekmeği elinden alınan herkesi görevine iade edeceğim. Yeter ki teröre bulaşmasın” diye konuştu. CHP lideri Twitter’dan yaptığı paylaşımda ise artan elektrik faturalarını eleştirdi. “Saray iktidarı ve elektrik şirketleri bu fatura işini konuşsunlar. Çocuklarımızın rızkını, 5’li çetelere peşkeş çektiğiniz elektrik şirketlerine kaptırmayacağız. Sonra uyarmadı demesinler” dedi.
3 Sosyal medya bir bütün gün olmayan bir konuyu tartıştı… Diyanet, deniz kabukluları için fetva verdi mi? Nereden çıktı bu tartışma Gün geçmiyor ki, Türkiye’nin sosyal medyasında yersiz, zamansız ve gerçeğe dayanmayan bir tartışma yaşanmasın. Dün de aynısı oldu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın midye, ıstakoz, karides gibi deniz kabuklularının yenmesinin İslama göre “yasak” olduğuna dair bir fetva verdiği haberleri yayıldı. Tabii hemen ardından onbinlerce sosyal medya “bilir kişisi” ortaya çıktı, gün boyu bu konu konuşuldu durdu. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın böyle bir fetvası yoktu; kaldı ki Türkiye’de gündelik hayatta da bu deniz ürünlerini “Günaha girerim” diyerek yemeyen tek kişiye bile rastlanmıyordu. Olan şuydu: Bundan uzun zaman önce birisi Diyanet İşleri Başkanlığı’na “Deniz kabukluları”nın yenmesine İslamda bir engel olup olmadığını sormuş, başkanlık da çeşitli mezhep ve hukuk okullarının deniz kabukluları ile ilgili bakışını ortaya koyan bir cevap yazmıştı, bu bir fetva değildi. Nitekim akşam üzeri saatlerinde Diyanet İşleri Başkanlığı da bir açıklama yaptı, bunun bir fetva değil “cevap” olduğunu bildirdi. Gerçekten de bazı mezhep ve hukuk okulları deniz kabuklularını “yüzleri yok” diyerek yemiyor ama Türkiye’de bu mezhep ve hukuk okulundan kimse bulunmuyor.
4 Okul servisleriyle ilgili yönetmelik başlamadan kaldırıldı İzmir’de 2017’de üç yaşındaki Alperen Sakin kreş servisinde unutulduktan sonra havasızlıktan boğularak hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine harekete geçen hükümet yeni yönetmelik hazırladı. Yönetmeliğe göre okul servislerinde güvenlik kamerası, sensörlü koltuklar, çocuklar için emniyet kemeri, şeffaf camlar zorunlu olacaktı. Şoförlerin de en az lise mezunu olması şartı getirilmişti. Yönetmelikte istenen şartların yerine getirilmesi için servis araçlarına 2019’a kadar süre verilmişti. Ancak bu süre önce 2020’ye, sonra da 3 Eylül 2021’ye kadar uzatıldı. Okulların açılacağı 6 Eylül öncesinde ise tümden rafa kaldırıldı.
5 Kabil’de çifte intihar saldırısı: 13 ABD askeri ile 60 Afgan öldü Afganistan’daki kaos büyüyor. ABD ve Batılı güçlerin çekilmeyi tamamlayacağı 31 Ağustos’a 5 gün kala Kabil Havalimanı yakınlarında iki intihar saldırısı ve silahlı saldırılar düzenlendi. Kabil Havalimanı’nın Abbey kapısı yakınlarında ve çok yakınındaki Baron Hotel’de eşzamanlı gerçekleşen iki saldırıdan sonra teröristler tarafından çevreye ateş açıldı. Saldırılarda 13 ABD askeri ile en az 60 Afgan sivil ve görevli hayatını kaybetti. Yaralı Afgan sayısı 140’ın üzerinde. Saldırıları Irak İslam Devleti’nin (DEAŞ) Afganistan ve Pakistan’da etkili Horasan Kolu üstlendi. ABD Savunma Bakanlığı saldırıları ‘karmaşık’ olarak nitelendirdi. Almanya Başbakanı Angele Merkel saldırı sonrası İsrail gezisini iptal etti, “Almanya sizleri unutmayacak” dedi. Türkiye, saldırılarda herhangi bir zayiat verilmediğini açıkladı. İşin ilginç yanı Taliban da saldırıları kınadı. ABD Başkanı Joe Biden “Bu saldırıları asla affetmeyeceğiz, asla unutmayacağız, peşini bırakmayacağız” dedi. Saldırıyı gerçekleştiren IŞİD’in Horasan Kolu’nun liderlerine saldırı emri verdiğini duyurdu. ABD’nin tahliyeleri sürdüreceğini açıkladı.
6 Afganistan’da müzik yasak, kadınlar yakın mesafeye tek başına gidebilir ama uzağa gideceklerse erkekle yolculuk yapacaklar Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın hedeflerinden biri de başkent Kabil’deki Afganistan Müzik Enstitüsü (ANIM) oldu. Enstitüye saldırı gerçekleştiren militanlar, tüm enstrümanları parçalayarak kapısına kilit vurdu. Taliban yönetimi, müziğe düşmanlığı ile biliniyor. Nitekim Taliban yönetiminin Enformasyon ve Kültür Bakanı olması beklenen Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, The New York Times’a (NYT), Taliban yönetimi altında hayatın nasıl olacağını ana hatlarıyla anlattı. Mücahid’in söylediğine göre “İslamda müzik yasak” o yüzden müzik olmayacak ama bunu “Katı yasaklarla değil insanları ikna ederek ve caydırarak” yapacaklar. Kadın özgürlükleri ise geçmişteki Taliban yönetiminden farklı olacak, kadınlar şeriata uygun giyinip davranmaları şartıyla evden okula veya işe gidebilecek, yani başı açık olmak yasak. Kadınlar üniversitede öğrenim görebilecek ama eğer uzak mesafeye (üç günlük yola) gideceklerse yanlarında bir erkek olması şart.
7 Papa, 2 bin yıl sonra yeniden Tevrat-İncil tartışması başlattı Katolik Hristiyanların Papa’sı Francis geçen pazarki vaazında dünyadaki Yahudiler açısından son derece tartışmalı bir konuya girdi. Papa, Tanrı’nın Yahudiler’e kutsal kitap Tevrat’ı verdiğini ama bunun Yahudiler’in “kurtulması”na yetmediğini, gerçek kurtuluşun İsa’nın gelmesiyle birlikte yaşandığını söyledi. Papa’nın bu Tevrat yorumu 2 bin yıllık Yahudi-Hristiyan kavgasının da temelinde yer alıyor. O yüzden bu yoruma İsrail Baş Hahamlığı sert tepki verdi. Hahambaşılık Dinlerarası İlişkiler Komisyonu Başkanı Arusi, Vatikan’a mektup yazıp “Bu aslında, Kilise tarafından tamamen reddedildiğini düşündüğümüz Yahudileri aşağılamanın bir parçası’’ dedi.
8
Çevreci kişiler, daha seksi olarak görülüyor
İngiltere’deki Worcester Üniversitesi ilginç bir araştırmaya imza attı. Üniversite, çevrecilikle seksapelite arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmanın sonuçlarına göre, hem kadınların hem de erkeklerin, çevreci kişileri daha seksi bulduğu anlaşıldı. Çevreye duyarlı kişilerin, potansiyel partnerler tarafından daha olumlu değerlendirildiği ifade edildi.
9 Helsinki deplasmanında Ekvadorlu yıldız Fenerbahçe’yi uçurdu UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Fenerbahçe, Kadıköy’de 1-0 yendiği Helsinki’yi deplasmanda da 5-2 devirerek tur atladı. Helsinki sahasında son 6 Avrupa maçını kaybetmemişti. Fenerbahçe’nin Ekvadorlu yıldızı Valencia maçta hat-trick yaptı. Sarı lacivertlilerin 4. golü 18 yaşındaki Fatih’ten geldi. Bu sonuçla Fenerbahçe Avrupa Ligi’nde adını gruplara yazdırdı. Sarı-lacivertlilerin rakipleri, bugün çekilecek kuranın ardından belli olacak. Fenerbahçe’nin kasasına 3.6 milyon Euro girecek. Bu rakamın 3’te 2’si harcama limitine eklenecek.
10 Anayasa Mahkemesi, 28 Şubat mahkumu 14 generalin infaz durdurma talebini reddetti 28 Şubat Davası’nda hüküm giyip hapse gönderilen ve yaşları 80-88 arasında değişen 14 general, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi’ne infaz durdurma başvurusu yapmıştı. Sanıklardan 82 yaşındaki emekli orgenaral Çevik Bir ise demans (bunama) rahatsızlığı nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmişti. Anayasa Mahkemesi ‘yaşamlarına yönelik ciddi tehlike yok’ diyerek generallerin başvurusunu reddetti. 14 generalin avukatları yine de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak infazın ertelenmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın af yetkisini kullanıp kullanmayacağı merak ediliyor.
Kaynak: www.10haber.net
Comments