top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber


Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

12 Mart 2023 Pazar



1 Ali Sunal’ın deprem isyanı: Faciadan sonra kimsenin istifa etmemesi normal mi? Show TV’de yayımlanan komedi programı Güldür Güldür’ün sunucusu Ali Sunal, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle ara veren programın yeni bölümünde iktidarın deprem yönetimini açık ve sert sözlerle eleştirdi. “Depremlerin üzerinden bir ay geçti ve herkes artık normalleşmenin peşinde. Peki nedir bu normal?” diye soran Sunal; fay hattına binalar yapılmasının, depremden sonra yardımların gecikmesinin, çürük binalara imar affı verilmesinin, afet döneminde çadır satılmasının ve kimsenin sorumluluk hissedip istifa etmemesinin normalliğini sorgulayarak, “Hayır efendim. Böyle bir normal yok. Bu normal değil. Artık biz bu ‘normal’e dönmeyeceğiz” dedi. Sunal, normal olanın vatandaş olarak yaşananlardan hesap sormak olduğunu, “Artık normal olan, her felaketi kadere bağlayanı değil o felaket olmadan nasıl önleyeceğimizi anlatan bilimi dinlemektir” sözleriyle vurguladı.


2 “Küçük Ev”lere büyük hücum başladı Salgın döneminde kalabalıklardan kaçış için güvenli liman görünen ‘tiny house’ tipi evlere ilgi, salgının gündemden düşmesiyle azalmıştı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle İstanbul’da beklenen büyük deprem nedeniyle yeniden ‘küçük ev’ konseptine ilgi arttı. Satış firmalarının showroom’ları dolup taşıyor. Talebin 10 kat arttığı belirtiliyor. Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz, bu küçük evleri alırken dikkat etmeniz gereken şeyleri derlemiş.


3 Merkez, bankaların vatandaşa doları en ucuz 19,15’ten satmasını istiyor Döviz talebini azaltmak isteyen Merkez Bankası, bankalardan döviz işlemlerinde alım satım fiyatı arasındaki farkın daha da açılmasını istedi. Benzer bir talebi şubat ortasında da ileten Merkez Bankası, 19,15 liradan ucuza dolar satılmasını istemiyor. Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Merkez Bankası, ülkede faaliyet gösteren tüm bankalara lira üzerindeki baskıyı hafifletmek amacıyla perakende dolar alımlarındaki marjları genişletmeye çağırdı. Merkez Bankası, cuma günü spot piyasada 18,96’ya satılan doları bankalardan bireysel yatırımcılara 19,15 liranın altında satmamalarını istedi. Daha önce Merkez Bankası, bankalardan fiyatı dolar başına minimum 19,05 olarak belirlemelerini istemişti. Depremden sonra Türk Lirası’ndaki yatay seyre rağmen Merkez Bankası rezervlerinde milyarlarca dolarlık düşüş, ‘stabil kur politikası’nın zorlandığını gösteriyor.


4 Deprem enkazı, çok sayıda cenazeyi de geri vermiyor Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok sayıda kişiye ulaşılamadı. Bunlardan biri de Büyükelçi Devrim Öztürk. 34 gündür Büyükelçi’nin izine rastlanmadı. Büyükelçi Öztürk’ün hayatını kaybettiği Antakya’daki Rönesans Rezidansta 60’dan fazla cenaze kayıp. Enkaz da tümüyle kaldırıldı ve bu cenazelere ulaşılamadığı kesinleşti.


5 Erdoğan, CHP’li Suzan Şahin’e kızdı, Şahin ona cevap verdi: Hatay’da hâlâ çadır yok CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in üç gün önce Meclis’te yaptığı konuşmanın videoları milyonlarca kez paylaşıldı, milyonlarca kez izlendi. Deprem sırasında Hatay’da evinde olan, hemen komşularına. yardıma koşan Suzan Şahin’in duygulu ve öfkeli konuşmasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün “Parlamentoda ana muhalefetin bazı temsilcilerinin garip garip konuşmalarını dinliyorum. Bu zavallılar… Daha bizim ilk gün bakan arkadaşlarımız deprem bölgelerindeydi. Biz yaralıyız, dertliyiz. Hanımefendi konuşuyor; öyle senin konuştuğun gibi değil. Hatay milletvekiliymiş. Biz sadece Hatay değil 11 ilin 11’inde de çalışmaları sürdürdük” sözleriyle tepki verdi. Cumhuriyet gazetesi Suzan Şahin’le yeniden konuşmuş, o da Erdoğan’a cevap vermiş ve “Hatay’da hâlâ çadır yok” demiş. 6 ‘Hükümet istifa!’ protestosuna Galatasaray da katıldı Kahramanmaraş merkezli depremlerin öncesi ve sonrasındaki ihmallerde iktidara duyulan tepki büyümeye devam ediyor. Kadıköy’de yankı bulan bu tepki, daha sonrasında Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları aracılığıyla “Hükümet istifa!” sloganlarıyla tribünlere taşındı. Süper Lig’in 25. haftasında takımlarının Kasımpaşa ile oynayacağı maç için Nef Stadyumu’na gelen sarı kırmızılı taraftarlar da sessizliğini bozarak, “Yalan yalan yalan, dolan dolan dolan, 20 sene oldu istifa ulan” tezahüratıyla hükümeti istifaya çağırdı.

7 The Wall Street Journal muhabirleri Hatay’a gitti, karşılarında sadece İstanbul Belediyesini gördü Depremin birinci gününden beri merkezi hükümetin ve devlet kurumlarının depreme müdahalesi konusu tartışılıyor, genel kanı depreme müdahalede de, deprem yardımlarında da hükümetin yetersiz kaldığı. İşte tam da bu konu, Amerikan muhafazakar çevrelerinin önemli gazetesi The Wall Street Journal’ın dün yayınlandığı bir haberin odağındaydı. Gazetenin muhabirleri Jared Malsin ve Elvan Kıvılcım Hatay’a gitmişler ve burada karşılarına her yerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri çıkmış. Şehirdeki ekipleri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin itfaiye müdürü Remzi Albayrak yönetiyormuş. Gazete, Remzi Albayrak için “Şehrin gölge valisi ve belediye başkanı gibi” diye yazmış. Gazetenin haberinin başlığı şöyle: “Türkiye’de deprem yardımını Erdoğan’ın rakipleri yapıyor.”

8 Depremde enkazdan çıkan kasalar Hatay’da, enkazdan çıkarılan çelik kasa ile değerli eşyalar, Eşya Teslim Merkezi’nde muhafaza ediliyor. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından yıkılan binaların enkazları kaldırılırken bulunan çok sayıda çelik kasa, para, altın, değerli eşyayla tapu, çek ve senet gibi önemli evraklar, ekiplerce tutanakla kayıtlara geçiriliyor. Depremlerin yaşandığı günden itibaren merkeze getirilen çelik kasa sayısı 300’ü bulurken, diğer özel eşyaların hepsi ise numaralanarak koruma altına alınıyor.

9 Depremde hasar almadan yan yatan binanın yıkımına başlandı 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle çok sayıda evin yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü Gölbaşı’nda enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yavuz Selim Mahallesi’nde bulunan Kaya Apartmanı ise yapıda hasar gözükmemesine rağmen temelden koparak arkasındaki binaların üstüne devrilmesiyle depremin ilk haftalarında dikkat çekmişti. Tek parça halinde yan yatan ve camları dahi kırılmayan yapının Tokat Valiliği İl Özel İdaresi ekiplerince yıkımına başlandı.

10 110 yıllık Antakya Lisesi de yıkıldı Hatay’ın Antakya ilçesindeki 110 yıllık Antakya Lisesinin büyük bir bölümü, depremlerde yıkıldı. Daha önce birçok kez restore edilen, afetin yaşandığı güne kadar eğitimin devam ettiği binanın büyük bir bölümü artık yok. 2005- 2009 yılları arasında Antakya Lisesinde eğitim gördüğünü belirten Cemil Parlak, depremde annesini, babasını, dayısını, yengesini ve kayınvalidesini kaybettiğini söyledi. Antakya halkı olarak tarif edilemez acılar yaşadıklarını söyleyen Parlak, “Annem de bu liseden 1986da mezun olmuş. Anılarımız, yaşantılarımız, her şeyimiz mahvoldu. Okulumu böyle görünce içim yanıyor. Okul arkadaşlarımdan da ölenler oldu. Müdür yardımcımızı da depremde kaybettik. Acımız büyük” dedi.

Kaynak: www.10haber.net




GEÇEN YIL BU GÜN GÜNDEMİMİZDE NELER VARDI, BİLMEK İSTER MİSİNİZ?


Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

12 Mart 2022 Cumartesi



1 Albayrak’ın kitabında Erdoğan’ın adı sadece önsözde tek cümlede geçiyor Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden 16 ay önce istifa eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın “Burası Çok Önemli-Enerjiden Ekonomiye Tam Bağımsız Türkiye” kitabı çıktı. Erdoğan’ın adı sadece kitabından önsözünde bir kez geçiyor. “Bahsi geçen bu zaman zarfında tüm bu hizmetleri hayata geçirmemize vesile olduğu için Cumhurbaşkanımıza teşekkürü bir borç biliyorum” deniliyor. Kitapta 128 milyar doların hangi koşullarda kime satıldığı sorusu ve istifa kararına götüren süreç yok. En ilginç bölümlerden biri ABD ile Türkiye arasında yaşanan Rahip Brunson krizinin anlatıldığı kısım. ABD Başkanı Trump’ın attığı Türkiye ekonomisini hedef alan Tweet’in ardından yaşananlar. Albayrak’ın aktardığına göre o günlerde ekonomik vizyon toplantısı yapacakken ABD’den gelecek yaptırım kararından önceden haberdar olunuyor. Toplantı erteleniyor. ‘Toplantı ertelendikçe ABD’nin açıklaması da’ erteleniyordu. Nihayet Albayrak biz beklemeyelim yapalım dediğinde Trump’ın tweet’i geliyordu. Albayrak’a göre zamanlama manidardı. T24 yazarı Murat Sabuncu kitabı anlattı.


2 Kılıçdaroğlu: Demirtaş, ‘Seni başkan yaptırmayacağız’ dediği için hapiste CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da gençlerle basına kapalı bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, öğrencilerden gelen 50 soruyu tek tek cevapladı. Edirne Cezaevi’nde 5 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili soruya “Selahattin Demirtaş’ı da, Osman Kavala’yı da, askeri öğrencileri de, gazetecileri de, ne kadar haksızlığa uğramış onlara göre düşünce mahkumları varsa, tamamını serbest bırakacağız” dedi. Bir gencin ‘PKK terör örgütü müdür’ sorusunu cevaplayan CHP lideri “Partimizin düşüncesine göre PKK terör örgütüdür. Bir arkadaşımız ‘HDP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı, neden CHP’li vekiller el kaldırdı’ dedi. Bir milletvekilinin elinde uzun namlulu silahlarla fotoğraf çektirmesi doğru değil. Ben de yapsam suçtur. Siz de yapsanız suçtur. Dolayısıyla böyle bir tablo hukukun üstünlüğünün tartışıldığı bir yerde kabul edilemez” diye konuştu. HDP’nin üçüncü ittifakı kurmasını istediğini söyledi.


3 Ukrayna’da Bayraktar SİHA’lara şarkılar yazılıyor Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, dünyanın dört bir yanında savunma uzmanlarının merakla izlediği bir savaş. Batılı uzmanlar, Rus silahlı kuvvetlerinin yavaşlığına, başarısızlığına ve koordinasyonsuzluğuna şaşırmak için her gün yeni şeyler görüyorlar. Şaşırtıcı şeylerden biri de, Rusya’nın Ukrayna semalarında hava üstünlüğünü hala tam olarak sağlayamamış olması. Gerek Ukrayna hava savunma sistemi, gerek Ukrayna hava kuvvetleri ve son olarak da Ukrayna’nın Türkiye’den satın aldığı Bayraktar SİHA’lar, Rus güçlere karşı oldukça etkili olmaya devam ediyorlar. The New York Times’ın savunma uzmanı muhabirlerinin yazdığına göre, Bayraktar SİHA’lar Ukrayna halkının da gururu, Bunlar için şarkılar yazılıyor, Ukrayna’daki kaynaklar sürekli SİHA’ların Rus tanklarını ve başka askeri güçlerini imha etmesine dair görüntüleri paylaşıyor. Hatta son olarak Kiev hayvanat bahçesinde doğan bir lemura “Bayraktar” adı verildi.


4 Dolar bir haftada yüzde 5 yükseldi, 15 liradan döndü Yıl başından bu yana 13.50 lira düzeyinde dengelenen ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle yönünü yukarı çeviren dolar 15 lira seviyesine ulaştı. İçeride kamunun TL’ye verdiği desteğe rağmen ağır ağır yükselen döviz kurları yeniden dikkat çekmeye başladı. Dolar dün 14.9932 lirayı, Euro 16.5185 lirayı test etti. Böylece haftaya 14.20 lira seviyelerinde başlayan dolar yüzde 5.6 primle 15 lira seviyelerine ulaştı. Türk Lirası’nın haftalık değer kaybı ise yüzde 9.3’ü buldu. Rusya lideri Putin’in Ukrayna ile yapılan görüşmelerde ‘pozitif’ değişimler olduğunu açıklaması piyasalarda hareketlilik yarattı. Dolar endeksi 98’e doğru gerilemeye başlarken, altının ons fiyatı da yüzde 1’in üzerinde düşüşle 1.969 dolar seviyesini gördü. Yurtiçinde 15 lira seviyesine dayanan dolar, Putin’in açıklamalarının ardından 14.70 TL seviyelerine geriledi. Euro ise 16.25 liraya kadar indi. Kremlin’de Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşen Putin, “Bizim tarafımızdaki müzakerecilerin bana bildirdiğine göre bazı olumlu değişimler var” dedi.


5 Ertuğrul Özkök, Poyrazköy kumpası mağduru Kireçtepe’yi yazdı Poyrazköy Davası’nda üç yıl hapis yatan Ercan Kireçtepe, darbe girişiminden sonra göreve geri dönmüş ve SAT Komutanı olmuştu. Ertuğrul Özkök, Kireçtepe’nin diploma töreninde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la olan fotoğrafını paylaştı. Kireçtepe’nin Kardak operasyonundaki rolünü anlatan Özkök “Hain kimdir bilmek istiyorsanız İstanbul’da çekilen bu fotoğrafa yakından bakın” diye yazdı.




6 Amerika, Putin’in süper yatını bulduğu kanısında İtalya’da küçük bir sahil kasabası, Marina di Carrara’nın marinasında dev bir yat demirli. 140 metrelik bu süper yatın adı Şehrazat. Ve Amerikan otoriteleri bu yatın Rusya lideri Vladimir Putin’e ait olduğunu düşünüyor. Böyle düşünmelerinin başlıca sebebi, teknede eskiden çalışan birinin verdiği ifade. Yat resmi olarak başka bir isme kayıtlı ama salgın sırasında Karadeniz kıyısındaki Sochi kentinde bol bol vakit geçiren Putin’in yine o dönemde bu yatı da Sochi’ye getirttiği ve orada bindiği konuşuluyor. Yatın değerinin 700 milyon dolar olduğunu hesaplayan Amerikan Hazine Bakanlığı yetkilileri, yata el koyma hazırlığında.


7 İsrail’e jest: “Türkiye 2 bin 700 yıllık Siloam Yazıtı’nı İsrail’e iade ediyor” iddiası Bu iddia İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye ziyaretinden hemen sonra The Times of Israel’den geldi. 1891 yılında Kudüs’ten İstanbul’a getirilen ve halen Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Siloam Yazıtı, Kral Hezekiya’nın Kudüs’te inşa ettiği tünelin kanıtı olarak gösteriliyor. İsrailli bir yetkili yazıtın İsrail’e iade edileceğini öne sürdü. Aynı yetkili, bu jestin karşılığında İsrail’in de elinde bulunan tarihi ve dini açıdan önemli bir eseri Türkiye’ye göndermeyi teklif ettiğini söyledi. İsrail daha önce de hem Şimon Peres döneminde hem de Binyamin Netahyahu döneminde yazıtın iadesini, en azından ödünç olarak sergilenmesini istemiş ancak bu gerçekleşmemişti.



8 Elvira Kamaloğlu altın madalyayı aldı Milli sporcu Elvira Kamaloğlu, Bulgaristan’da düzenlenen 23 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 57 kiloda altın madalya kazandı.




9 Ali Koç, MHK’nın da acil istifasını istedi: Görevi bıraksınlar Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda basın toplantısı düzenledi. MHK’nın 8 Mart’ta 13 hakeme sezonun kalanında maç verilmeyeceğini açıklamasını eleştiren Koç, MHK Başkanı’na tepki göstererek “TFF yetkilisinin elinde oyuncak olan futbolda kaosa, kargaşaya, rezilliğin ortaya döküldüğü yerdeyiz. Garip ilişkiler ağı saklanamaz hale geldi” dedi. Koç “MHK’nin acilen istifa etmesi gerekir. İstifa etmemesi halinde kalan haftalarda Futbol Federasyonu ve MHK şaibe altında kalacaktır. Yüreğiniz varsa bizim hakkımızda, Fenerbahçe hakkında savcılığa gidin ve suç duyurusunda bulunun hadi bakalım” diye konuştu.


10 Sedef Kabaş 49 gün sonra tahliye edildi ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve iki bakana karşı ‘kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret’ iddiasıyla 22 Ocak’ta tutuklanan ve 12 yıl 10 ay hapsi istenen Gazeteci Sedef Kabaş ilk kez hakim önüne çıktı. Kabaş “Atasözünden hakaret çıkarıp cezalandırılmamı istiyorlar. Ben bugün DEAŞ üyesi olup, emniyetin canlı bomba listesinde olsaydım serbest olacaktım. Uyuşturucu ticareti yapsaydım rahat rahat dolaşacaktım. Öcalan ile görüşüp mektubunu okusaydım görüşleri referans alınan bir akademisyen olacaktım. Fethullah Gülen ile fotoğraf çektirseydim gözde bir bakan olacaktım. Otele çöküp, devlet ihalelerine çöküp millete ana avrat küfretseydim suçlu olmayacaktım. Cumhurbaşkanına hakaret etmedim, etmem, edilmesini de onaylamam” dedi. Savcı Kabaş’ın en üst sınırdan cezalandırılmasını istedi. Ancak mahkeme 2 yıl 4 ay hapis cezası vererek tahliye etti. Cezaevinden tahliye edilen Kabaş “İktidar tüm imkanlarını kullanarak kadın bir gazetecinin üzerine çullandı. Biri kaçacaksa o Sedef Kabaş olmayacak” dedi.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page