top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber



Güne başlarken bilmek isteyeceğiniz en önemli 10 Haber

04 Mart 2023 Cumartesi



1 Depremin ortasında siyasi kriz: Meral Akşener muhalefet masasından kalktı, ortalık karıştı Türkiye 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya uğraşırken, muhalefette bir Cumhurbaşkanı adayı krizi çıktı ve bu kriz bugüne kadar “Altılı masa” diye bilinen muhalefetten İyi Parti’nin ayrılmasına, masanın da “beşli masa”ya dönüşmesine neden oldu. Altılı Masa son olarak önceki gün 6 saati aşan bir toplantı yaptı; bu toplantıdan sonra Meral Akşener dahil 6 lider “anlayış birliğine” vardıklarına dair bir kağıdı imzalayıp duyurdu. Ama toplantıda aslında kriz çıkmış, 5 lider Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı olmasını isterken Meral Akşener buna karşı çıkmıştı. Akşener liderlerle yaptığı bu zirve sonrası önce dün sabahın erken saatlerine kadar süren bir toplantıda partisinin milletvekilleriyle toplandı. Bu toplantıda masadan kalkılması görüşü ağırlık kazandı. Ardından dün öğlen saatlerinde partisinin Genel İdare Kurulu’nu topladı Akşener ve bu toplantının ardından da bir basın toplantısıyla muhalefet masasından kalktıklarını duyurdu. Akşener, Ekrem İmamoğlu veya Mansur Yavaş’tan birinin Cumhurbaşkanı adayı olmasını istiyor, bu iki isme de çağrı yaptı. Akşener’in masadan kalkması muhalefet cephesinde ciddi bir şoka neden oldu, ardı ardına tepki açıklamaları geldi.


2 Kılıçdaroğlu: Erdoğan üslubuna masada yer yok, biz soframızı büyüteceğiz Meral Akşener’in Millet İttifakı’ndan ayrıldıklarını duyurması geri kalan 5 parti tarafından tepkiyle karşılandı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir video mesajıyla doğrudan halka seslendi, ismini vermeden Meral Akşener’i eleştirdi, “Masamızda Erdoğanizme ve Erdoğan üslubuna yer yok, biz soframızı büyüteceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu’nun videosu yukarıda. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, “Yola devam” mesajı verirken, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “Dayatma değil istişare var, yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu. Deva Partisinden yazılı açıklama yapıldı, “Hiçbir parti kendi tabanlarının kabul etmeyeceği bir tutuma zorlanmadı” dendi. Demokrat Parti Genel Başkanı Güntekin Uysal da, “Millet İttifakı olarak çalışmalarımıza devam edeceğimizi beyan ve taahhüt ediyoruz” dedi. Akşam saatlerinde İyi Parti sözcüsü Kürşad Zorlu, CHP liderinin videosuna cevap verdi, “İyi Parti milletin kazanacağı nihai sofranın mimarı olma kararlılığındadır” dedi.


3 İmamoğlu ve Yavaş: Kılıçdaroğlu’nun arkasındayız Meral Akşener’in muhalefet masasından ayrılırken Cumhurbaşkanlığına aday olması için çağrı yaptığı iki belediye başkanı, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş dün birbirleriyle koordineli biçimde açıklamalar yaparak Kemal Kılıçdaroğlu’na olan desteklerini açıkladı. Bu arada CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan 10’u da dün akşam itibarıyla Ankara’da toplandı, başkanlar bugün Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek ve ona desteklerini toplu halde de sunacak. T24’ten Murat Sabuncu’nun kulis yazısı çok ilginç, belediye başkanları dün bir bildiri yayınlamak istemiş ama “dili sert bulunmuş” o yüzden yayınlanamamış.


4 Siyaset karıştı, medya kendi meşrebine göre yorumladı Meral Akşener’in altılı muhalefet masasından kalkması siyasetle yatıp kalkan medyayı da hareketlendirdi. Dün ve bugün izleyiciler ve okuyucular adeta bir “yorum bombardımanı” altında kaldı. Yorumcuların neredeyse tamamı, kendi destekledikleri siyasi anlayıştan hareketle yaşananı değerlendirdi. Örneğin muhalif gazetelerden Cumhuriyet’te bu konuda bir başyazı yayınlandı; Emre Kongar, Akşener’in yaptığını “ihanet” diye yorumladı; Orhan Bursalı’ya göre ‘Saray zil takıp oynuyor’; Mustafa Balbay ve Oktay Ekşi de bu konuyu yazan yazarlardan. Bir başka muhalif gazete Sözcü’de Rahmi Turan’a göre Akşener kendi ayağına sıktı; Deniz Zeyrek’e göre ise Akşener eskide kalmayı tercih etti. Muhlif haber sitesi T24’te Hasan Cemal, Akşener’e “Bu yaptığın demokrasiye ihanet, siyasi ahlaksızlıktır” diye seslenmiş. Mehmet Yılmaz’a göre Akşener kaybedecek; Yalçın Doğan, “Akşener yüzyılın çarkını yaptı” demiş. Karar’da Akif Beki bir kayıp kazanç hesabına girişmiş. Mustafa Karaalioğlu muhalefete geleceğe bakmasını öğütlemiş; Ali Bayramoğlu Akşener için “Kuran değil bozan oyuncu” demiş. Hükümet yanlısı gazetelerden Sabah’ta Okan Müderrisoğlu, “Cumhurbaşkanlığı seçimi artık belli, Erdoğan kazandı” demiş. Burhanettin Duran, Akşener’in anahtar konum alabileceğini söylemiş. Hasan Basri Yalçın, “Masa, koltuklarıyla beraber çöktü” diye yazmış. Mehmet Barlas’a göre Akşener İmamoğlu ve Yavaş’ı da bitirdi. Hürriyet’te Ahmet Hakan, muhalefetin darbe aldığı kanısında; Abdülkadir Selvi görüşlerini 11 maddede özetlemiş; Hande Fırat’a göre beklenen oldu. YeniŞafak’ta Ersin Çelik, Akşener’in masadan kalkıp HDP’ye yer açtığı iddiasında. HaberTürk’te Oray Eğin, Akşener’in aklında bir oyun planı olduğu iddiasında ama bu planı yazmamış.


5 İyi Parti’de ciddi bir istifa dalgası var Meral Akşener’in Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz edip muhalefet masasından kalkması partisi içinden de tepki almış durumda. Haberin duyulmasının ardından çok sayıda İyi Partili, e-devlet üzerinden partilerinden ayrılmaya başladı, bunların. bir bölümü bu durumu Twitter üzerinden ilan da etti. Parti yönetiminden de istifalar var, milletvekillerinden de ayrılanlar olabileceği konuşuluyor. İddiaya göre dün İyi Parti’den 60 bine yakın üye istifa etti.


6 Ak Parti sevinçli: Masa devrildi İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 6’lı masaya yönelik sözleri sonrası AK Parti’den açıklamalar geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “12 ayda, 12 toplantıda en yakın ortağını, kendi belediye başkanlarını ikna edememiş; milletimizi mi ikna edecek?” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise “1 yıldır toplanıp, her toplantıdan sonra adaylarını açıklayamadılar” diyerek “Herkesin kafasında bir tilki dolaşıyormuş, birbirine değmiyormuş. Tilkiler ortaya çıkınca masa devrildi” şeklinde konuştu. Cumhur İttifakı’nın küçük ortağı BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise Meral Akşener’i Cumhur İttifakına davet etti.




7 Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan İstanbul depremi yorumu: Bazı yerlerde 10 şiddeti bile görülecek Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından beklenen büyük Marmara depremi tekrar gündeme geldi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen depremde Asya yakasının zeminin daha güçlü olması sebebiyle göreceli olarak Avrupa yakasına nazaran daha az etkileneceğini söyledi. FOX TV’ye konuk olan Prof Dr. Görür, “Kıyıya yakın, kıyıdan 10 kilometre içeriye doğru gittiği yerlerde çoğunlukla depremin şiddeti 9 olacak. Kuzeye doğru çıkınca bu düşecek. Aynı şekilde Anadolu Yakası’nda da kıyıya paralel kesimlerde 9 şiddeti ve kuzeye doğru azalacak. Kimi yerlerde 10 şiddeti bile görülecek. Bu ciddi bir deprem şiddetidir.” dedi.

8

e-devlet çökünce emekli olmak isteyenler SGK'ye koştu... Milyonlarca vatandaşın beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun nihayet dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete normal şartlarda her gün saat 00.00’da yayınlanırken, EYT düzenlemesini içeren sayı gecikti. Milyonlarca EYT’li önceki gün TBMM’de yasalaşan düzenlemenin yürürlüğe girmesi için şart olan Resmi Gazete yayımını sabırsızlıkla bekledi. Resmi Gazete 02.00 sıralarında yayınlandı. EYT’liler aynı anda e-Devlet’e girmeye başlayınca da beklenen oldu, e-Devlet’in ilgili sayfası kilitlendi. Başvuru yapmaya çalışanların karşısına, “Sistemde yaşanan bir teknik aksaklık nedeni ile işleminiz tamamlanamadı” uyarısı çıktı. e-Devlet’in kilitlenmesi üzerine binlerce EYT’li Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) şubelerine akın etti. SGK önünde oluşan uzun kuyruklar kameralara yansıdı.

9 Cezalar tribünlerdeki ‘Hükümet istifa!” sloganlarına engelleyemiyor İstanbul’da Fenerbahçe Beko’nun Virtus Segafredo Bologna takımıyla yaptığı EuroLig basketbol maçında Ülker Spor Arena’yı dolduran Fenerbahçe taraftarları bir kez daha “Hükümet istifa” diye slogan attı. İzmir’de ise Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nda oynanan Göztepe-Boluspor maçı başlamadan önce tribünler “Hükümet istifa!” sloganı attı. Tribünlerin tezahüratları sosyal medyada yayınlanan videolar ile gündem oldu. Başlama düdüğü öncesinde de tribünler “Mustafa Kemal’in Askerleriyiz” sloganı attı.


10 Asrın felaketi mi, asrın ihmali mi? AFAD’ın hazırladığı plan depremi öngörmüş

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşların sayısı en az 45 bin. Bu sayı her geçen gün artıyor. En az 115 bin vatandaş da yıkımdan yaralı olarak kurtuldu. Özellikle depremin ilk 48 saatinde başta AFAD ve Kızılay olmak üzere kamu kurumlarının müdahalede yetersiz kaldığı, koordinasyonu sağlayamayarak eldeki imkanları gerektiği şekilde kullanamadığı sıkça dile getiriliyor. AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı’na (TAMP) ilişkin önemli detaylar ortaya çıktı. 2014 yılında hazırlanan raporda ana çözüm ortağı ve destek çözüm ortağı gibi başlıklarla her bakanlık, kurum ve kuruluşun afette nasıl rol alacağı tablolar halinde belirlenerek görev ve sorumlulukları tek tek sıralanıyor. Hazırlanan raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da imzası bulunuyor.


3 MART 2022'DE GÜNDEMİMİZDE NELER VARDI...


1 Bomba iddia: SBK’nın dağıttığı ses kaydına göre Veyis Ateş 10 milyon Euro’yu Süleyman Soylu için istemiş Avusturya’da tutuklun olan ve kara para aklama iddiasıyla ABD’ye veya Türkiye’ye iadesi hakkında karar verilmesi beklenen Sezgin Baran Korkmaz’dan bomba bir iddia geldi. Gazeteci ve TKP milletvekili Ahmet Şık dün sosyal medya üzerinden Sezgin Baran Korkmaz’dan geldiğini söylediği bir ses kaydı paylaştı. SBK’nın Türkiye’ye iade edilip bir hakim tarafından tutuklanması halinde avukatları aracılığıyla bir suç duyurusunda bulunacağına ilişkin tehditleri de içeren ses kaydında, Sezgin Baran Korkmaz, bir Ak Partili olduğunu söylediği karşısındaki kişiye, gazeteci Veyis Ateş’le arasında geçen konuşmaya ilişkin detaylar anlatıyor. Veyis Ateş’in kendisinden telefonda iki şey istediğini söylüyor, “Bir Süleyman Beye vermiş olduğun sözü tut, borcu sil” diyor. Burada kastedilen borç, büyük olasılıkla SBK’nın iş insanı İnan Kıraç aleyhine açtığı alacak davası. Yine SBK’nın söylediğine göre Veyis Ateş’e “İkincisi ne olacak” diye soruyor, Ateş de ona “İkincisi 10 milyon Euro” diyor. SBK’ya göre bu para İçişleri Bakanı Süleyman Soylu adına isteniyor.


2 Enflasyon patladı, yüzde 55’e dayandı Türkiye’de hem üretici hem de tüketici enflasyonu şubatta hızlı yükselişini sürdürdü. Tüketici enflasyonu beklentilerin üzerinde aylık yüzde 4,81 artarken, yıllık tüketici enflasyonu yüzde 54,44 ile Mart 2002’den beri görülen en yüksek seviyelere geldi. Üretici enflasyonu ise aylık yüzde 7,22 artarak 28 yılın ardından yüzde 105,01 ile üç haneli rakama fırladı. Tüketici enflasyonunda en büyük artış gıda maddelerinde yaşanıyor. Taze meyve ve sebzede şubat ayında fiyatlar yüzde 32 arttı, ocak-şubat toplamı yüzde 60’ı buldu, son 12 aylık artış ise yüzde 80. Çoğu uzmana göre tüketici enflasyonu mart ayında yüzde 60’ı da aşacak. Üretici enflasyonunun yüzde 105’e gelmesi de büyük bir endişe kaynağı. Bu da enflasyonda artışın devam edeceğinin önemli bir sinyali.


3 Kılıçdaroğlu çok sert: Beşli Çete, Putin’in oligarklarının Türkiye’deki kopyası Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün gece sosyal medyadan yayınladığı bir video ile çok sert mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu, “Beşli çete” diye adlandırdığı müteahhitlerin Rusya’da Vladimnir Putin’in etrafındaki oligarklardan farkı olmadığını söyledi, “Gitttiniz İngiltere’de mahalleler satın aldınız, villalar satın aldınız. Bankalar kurdunuz, paralarınızı oralara taşıyorsunuz, taşımaya da devam ediyorsunuz. Oralarda paranızın güvende olacağını mı düşünüyorsunuz? Bakın Putin’in oligarklarına… Ne oldu? Rusya’dan kaçırdıkları paraları söke söke alıyorlar. Bütün mal varlıklarına, parayı kaçırdıkları ülkeler el koydu. Batı Rus oligarklarını hedef alan özel birim kurdu. Teker teker hedef avlıyorlar. Aslında kimin parası o? Rus halkının parası sevgili halkım, Rus halkının parası” dedi.

4 Benzin ve motorine bir büyük zam daha geldi Benzine 53 kuruş, motorine 1 lira 33 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) aktardığına göre Ankara’da ortalama 17,55 liradan satılan benzinin litre fiyatı 18,08 lira oldu. Benzinin litresi İstanbul’da 17,46 liradan 17,99 liraya, İzmir’de 17,58 liradan 18,11 liraya çıktı. Ankara’da ortalama 17,68 liradan satılan motorinin litre fiyatı 19,01 lira oldu. Motorinin litresi İstanbul’da 17,60 liradan 18,93 liraya, İzmir’de 17,69 liradan 19,02 liraya çıktı.

5 Korkunç olay: Zihinsel engelli kıza iki gün boyunca tecavüz ettiler İstanbul’daki evinden kaçan 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğu, iddiaya göre Kocaeli’de 3 şüpheli tarafından 2 gün boyunca TIR içerisinde cinsel istismara maruz kaldı. Duruşmadaki savunmasında suçlamaları kabul etmeyen TIR şoförü, mağdurun zihinsel engelli olduğunu bilmediğini ve onun da rızasıyla cinsel birliktelik yaşadığını iddia etti.


6 Washington endişeli: Acaba Putin’i çok mu köşeye sıkıştırdık Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlaması sonrası alınan yaptırım kararlarının hızlı uygulanması ve hızla yaygınlaşması Washington’da yeni bir endişenin doğmasına neden olmuş gibi duruyor. The New York Times gazetesinin konuştuğu Beyaz Saray yetkilileri, Putin’i köşe sıkıştırmanın tam tersi bir etkiye neden olmasından çekiniyor. Gazetenin yazdığına göre Beyaz Saray, çatışmaların Ukrayna’nın ötesine taşınması ve Putin’in savaşı genişletmeye kalkışması olasılığına karşı çare arayışları içinde.


7 Rusya’ya ilginç bir destek ekibi gitmiş: Perinçek ile Sancak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi devam ederken Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ekibinin iş insanı Ethem Sancak’ın da içinde bulunduğu bir heyetle Rusya’ya gittiği ortaya çıktı. Türkiye’nin Rusya’nın işgal girişimini desteklemediğini ifade ettiği bir ortamda yapılan ziyaret sonrası Perinçek, canlı yayında yaptığı açıklamada ‘Rusya’nın Türkiye’nin tutumunu onaylamadığını’ bildirdi. “Rusya’nın Sayın Tayyip Erdoğan’ın tutumlarını vefalı bulmadığını söyleyebilirim” dedi.


8 Suudi prensi ilk kez konuştu: Kaşıkçı öldürülecek kadar önemli biri değildi Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD’nin önde gelen dergilerinden Atlantic’le yaptığı röportajda Cemal Kaşıkçı cinayeti ve ABD’yle ilişkiler konusunda ilginç açıklamalar yaptı. Riyad’da düzenlenen röportajda Atlantic muhabirlerinin, İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda 2018’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini verip vermediği sorusuna “Bu olay beni çok yaraladı. Beni ve Suudi Arabistan’ı. Özellikle gazeteciler arasındaki öfkeyi anlıyorum. Onların hislerine saygı duyuyorum. Ama biz de burada acı hissettik” yanıtını verdi. Prens, Washington Post yazarı olan Cemal Kaçıkçı’nın hiçbir yazısını okumadığını belirtti. Kaşıkçı’nın kendisi için öldürmeye değecek kadar önemli biri olmadığını söyleyen Selman, “Bizi eleştiren kişileri öldürseydik bile Kaşıkçı listedeki ilk 1000 isim arasında olmazdı” diye konuştu.


9 Rusya’ya “Yok artık” dedirten boykot, Moskova kara kara düşünecek! Fransa merkezli kuruluş Uluslararası Kedi Federasyonu (Fédération Internationale Féline FIFe), Rusya’da büyütülmüş ya da Rusya’da sahiplendirilmiş kedilere yaptırım getirdi. FIFe’den yapılan açıklamada “Rusya’da yetiştirilmiş hiçbir kedi ithal edilemeyecek ve Rusya dışında FIFe’nin hiçbir soykütüğü kitabına kaydedilemeyecek” denildi. Federasyon ayrıca “Rusya’da yaşayan katılımcılara ait hiçbir kedinin Rusya dışındaki hiçbir FIFe fuarına giremeyeceğini” duyurdu.





10

Güneşteki dev leke Hawaii’deki yer tabanlı yeni nesil Inouye Teleskobu, Güneş’i incelemek için mutlaka uzayda olmak gerekmediğini gösteriyor. Son derece güçlü teleskobun dev bir Güneş lekesine odaklanan yeni görüntüsü araştırmacıları hayrete düşürdü. Güneş lekeleri, yıldızın fotosfer diye de bilinen ve genellikle ışık küre diye anılan en dış katmanında oluşuyor. Independent Türkçe’nin çevirisine göre: Bu lekelerin sıcaklığı, çevresiyle karşılaştırıldığında daha düşük olduğu için teleskop gözlemlerinde karanlık lekeler halinde görünüyor. ABD Ulusal Güneş Gözlemevi, teleskobun kaydettiği yeni görüntüyü bu hafta Twitter adresinden paylaştı. Görüntüye eşlik eden açıklamada, Güneş lekesinin Dünya’yı çevreleyecek kadar büyük olduğu vurgulandı.

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page