top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Belediye Başkanı Çalık: 'Yarının öncüsü Beylikdüzü olacak'





İSTANBUL/BEYLİKDÜZÜ - Dünkü haberimizde İstanbul'un 1990'lı yıllarda kurulmuş ve yeni planlamasıyla hızla gelişmiş ilçesi Beylikdüzü'nün Belediye Başkanı, Kent Plancısı Mehmet Murat Çalık ile bir süre önce yaptığımız görüşmedeki izlenimlerimizi aktarmıştık. Dar zamana sıkıştırdığımız görüşmede Çalık'ın belediyenin bültenindeki yeni söyleşini okuyucularımıza aktarma yolunda anlaşmış ve bu söyleşinin birinci bölümünü dün yayımlamıştık.

O söyleşide Çalık, ikinci kez seçildiği belediye başkanlığının birinci döneminde hangi projelere imza attığını aktarmıştı. Projelerini 'insan için mottosuyla hayata geçirdiklerini" vurgulayan Çalık, Beylikdüzü'nün kaynaklarını yine bu kentin insanlarına harcadık. Herhangi bir kişi, aile ya da grubu hiçbir zaman ayrıcalıklı duruma getirmedik. Bizim çılgın projelerimiz; halkın faydasına olan, çözümler üreten projeler oldu. Önümüzdeki 5 yılda bu anlayışla birlikte kenti yönetmeye devam edeceğiz." demişti. Çalık, "çocukları, gençleri ve kadınları önceleyen" uygulamalarından Beslenme Saati projesiyle ilgili olarak açıklamalarını "Bir sosyal adalet projesi olan "Beslenme Saati" projesini devlet politikası olana kadar uygulamaya devam edeceğiz. Aksamasına asla tahammülüm olmayan tek proje Beslenme Saati projemiz diyebilirim. Diğer çalışmalarımız aksayabilir ama bu projemiz asla aksamayacak. O çocuklara her gün bu gıdaları gidecek. O çocuklar arkadaşlarının yanında asla mahcup olmayacak. Arkadaşları teneffüste yemek yerken onlar hüzün dolu gözlerle bakmayacak. Bugüne kadar 470 bin paketi çocuklara ulaştırdık ve yaklaşık 45 milyon TLIik bir sosyal destek sağladık. Okulların açılmasıyla birlikte uygulamamız kaldığı yerden devam edecek." diyerek tamamlamıştı. 

Belediye adına Çalık'ın imtiyaz sahipliği, Onur Tireng'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğü yaptığı Beylikdüzü Bülteni'nin Yayın Koordinatörü Tutku Talınlı'nın gerçekleştirdiği bu söyleşinin ikinci bölümünü sunuyoruz okuyucularımıza:

"Öte yandan hem aile hayatına destek olmak hem de çocuklarımıza fırsat eşitliği sağlamak için 10 yeni kreş ve 2 yeni anne ve çocuk merkezini bu 5 yıllık süreçte hayata geçirdik. Yine benim en önem verdiğim projelerden biri olan Beylikdüzü Engelsiz Yaşam Merkezi'ni hizmete açtık. Engelli bireylerin sanattan spora, eğitimden eğlenceye kadar her türlü sosyal ihtiyaçları burada karşılanıyor. Yine kültür, sanat, spor, bilim ve yaşam tesislerini bu kente kazandırdık. Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi, Sivas Kongre Binası ve 4 Eylül 1919 Gençlik Merkezi, SMART-B Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, BGSO Etkinlik Merkezi ve Müzik Akademisi, Öğretmen Pedal Altın Kapalı Spor Tesisi, Koral Berkin Kutlu Spor Tesisi ve Yüzme Havuzu bunlardan sadece bazıları. Açtığımız her bir tesisle bu kentte yaşayan insanlara destek olmayı amaçlıyoruz.



Şehir plancısı bir belediye başkanı olarak Beylikdüzü'nü her açıdan her türlü olumsuz duruma karşı hazır, dayanıklı ve esnek bir kent haline getirmek için Beylikdüzü Afet Yönetim Modelini hayata geçirdik. İlk olarak, Beylikdüzü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'ni hizmete açtık. Tüm eğitimlerimiz. seminerlerimiz, arama-kurtarma tatbikatlarımız, afet öncesi hazırlık çalışmalarımız ve idari yönetimimizi bu merkezde yürütmekteyiz. Sonra, "Afet Anı Koordinasyon ve Lojistik Merkezi". "Beylikdüzü Mutfak'ı" sonra da "Afet Sonrası Lojistik Destek Merkezi ve Geçici Barınma Alanı" tesisini hizmete açtık. 10 mahallemize "Beylikdüzü Afet ve Acil Durum Müdahale İstasyonu" yerleştirdik. Ayrıca olası bir afet durumunda; kentlerimizi emanet edebileceğimiz, kentlerimizde yardım ve destek koordinasyonunu üstelenecek Afet Anı Nefes Birliği'ni oluşturduk. Yeni afet ve acil durum müdahale araçlarını ilçemize kazandırdık.


"Beylikdüzü'nde 5 yıldır birlik ve beraberliği koruyarak ortak çabayla, partiler üstü ve katılımcı bir yaklaşımla tüm komşularımızın yanında olduk."

Beş yıldır olduğu gibi önümüzdeki dönemde de; bilimde, teknolojide, yeşil alanda, eğitimde, afetlere hazırlıkta, sporda, dayanışmada, kültür ve sanatta Yarının Öncüsü Beylikdüzü olacak. Komşularımın içi rahat olsun.



-Peki "Beylikdüzü sadece burada yaşayanlara değil İstanbul'da yaşayanlara da nefes olacak" demiştiniz. Görülen o ki hayata geçirdiğiniz 252 projeyle sözünüzü tutmuşsunuz. Beylikdüzü'ndeki yeşil alan yatırımlarınız nelerdir?

-Beylikdüzü, bulunduğu her yerde, yaptığı her işte farkını ortaya koymayı başarmıştır. "Buraya park yapılır mı?" denilen her yere park yaptık. Geçtiğimiz 5 yılda tam 74 park kazandırdık. Güzel ve yeşil Beylikdüzü'ne bir milyon metrekareden fazla yeşil alan kazandırdık. Kişi başı yeşil alan miktarını 11 metrekareye çıkardık. İnsan eliyle yapılmış en büyük yeşil alan olan Yaşam Vadisi'ni tamamladık. Türkiye'ye örnek olan proje 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda 7 kilometre yürüyüş parkurunun yanı sıra 16 buçuk kilometre bisiklet yoluna sahip. Yaşam Vadisi'ni denizle buluşturarak E-5'ten sahil yoluna kadar kesintisiz bir alan oluşturmuş olduk. Yıllardır atıl ve metruk durumda olan bir alanı Gürpınar 100. Yıl Kent Ormanı olarak hizmete açtık. 26 bin metrekarelik bu alanı içerisinde tematik parklar, sosyal tesis, piknik ve oturma alanları, çocuk oyun alanları, açık spor alanları, tenis kortu, seyir terası, sanat merdiveni ve yürüyüş yollarının olduğu yemyeşil bir yaşam alanına dönüştürdük. İBB iş birliği ile Beylikdüzü'nde yaklaşık 53 dönümlük alan içerisinde otopark alanı, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı, festival alanı gibi daha birçok aktivite alanı ile ziyaretçilerimize kaliteli vakit geçirebilecekleri bir ortam sunan Yakuplu Kent Ormanını açtık. Yine Türkiye'de bir rekor olan 47 saate tamamladığımız 9 Eylül 100.Yıl Parkı'nı komşularımızın hizmetine sunduk.


"Rantın ve sermayenin değil halkın belediyesi olduk. Bu kentin kaynaklarını yine bu kentin insanlarına harcadık. Herhangi bir kişi, aile ya da grubu hiçbir zaman ayrıcalıklı duruma getirmedik. Bizim çılgın projelerimiz; halkın faydasına olan, çözümler üreten projeler oldu. Önümüzdeki 5 yılda bu anlayışla birlikte kenti yönetmeye devam edeceğiz."


Bu kadar yeşil alan bize yeter demedik. Biz bu yeşil alanları çocuklarımız oynasın, emeklimiz rahatça vakit geçirsin, ailelerimiz evlerine sıkışız kalmasın diye yapıyoruz. Biz bu yes alanları insanlar rahat nefes alsın yapıyoruz. Kimse betona, karanlic mutsuzluğa mahkum değil. Bu şehirlerinde mutlu yaşamayı ha, ediyor. Biz bu millete hakkını verme, için mücadele ediyoruz.

-Başkanım alt yapının önemine de her fırsatta vurgu yapıyorsunuz. İSKİ iş birliği ile kentte bir altyapı hamlesi başlattınız. Sanırız ki uzunca bir süre Beylikdüzü halkı burada bir alt yapı problemi yaşamayacak.

-Evet, sanıyorum uzun yıllar bu kent altyapı sorunu yaşamayacak. Bir kentin altyapısı eğer kuvvetli ve güçlü olmazsa, yeterli olmazsa o kente yapacağınız şeylerin bir kıymeti kalmaz düşüncesindeyim. Aksi halde yapboza döner kentin her noktası.



Biz göreve gelir gelmez İBB ile koordineli bir şekilde çalışarak bu kentin 30 yıllık altyapı sorunlarını çözdük. 57 km yeni yol açıp mevcut yollarımızı iyileştirdik. 160 kilometre yağmur suyu, atıksu ve içme suyu hattını tamamladık. Ana caddelerimizi yeniden düzenleyerek ilçemize yeni prestij caddeleri kazandırdık. Ambarlı Caddesi ile Vira Kavşağı'nı yeniden düzenleyerek bölgedeki trafik sorununu büyük ölçüde çözdük. Ayrıca ilçemizdeki başta okullarımız olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının bakım, onarım ve tadilatlarını da düzenli olarak yapıyoruz. 2019 yılının öncesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından ötelenen, yok sayılan bir kentti Beylikdüzü. Kıyı kenar kasabası olarak nitelendiriliyordu adeta. btanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nun önderliğinde İSKİ iş birliği ile çok yönlü bir çalışmaya imza attık.

-Her ne kadar şehir plancısı bir belediye başkanı olsanız da hayata geçirdiğiniz mimari projelerin yanı sıra özellikle kadınlar, çocuklar ve gençler için bir pozitif ayrımcılık gözettiğinizi biliyoruz. İlçede bulunan 11 gündüz çocuk bakımevi, 2 anne çocuk merkezi ile kültür sanat ve spor merkezleri adeta bunun bir ispatı niteliğinde.

-Sohbetimizin başında da söylediğim gibi bir ailede çocuk ve kadın mutluysa toplum da mutlu olur. Biz eğitimde fırsat eşitliğini gözeten bir anlayışla bir tanesi İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu döneminde olmak üzere ilçemize toplamda 11 gündüz çocuk bakımevi kazandırdık. Böylelikle hem kadınların çalışma hayatına katılabilmelerine katkı sunarak ekonomik anlamda aile hayatına destek oluyoruz hem de uzman eğitmen kadromuzla çocuklarımızın nitelikli bir eğitim alabilmelerini sağlıyoruz.



Anne ve çocuk merkezlerimiz ise Beylikdüzü'nde ilk kez hayata geçirdiğimiz bambaşka bir model. Biri Adnan Kahveci Mahallemizde bulunan 100. Yıl Anne ve Çocuk Merkezi, diğeri ise Kavaklı Mahallemizde bulunan Ayten İlgün Harman Anne ve Çocuk Merkezi. İlçemizde şimdilik iki tane bulunan bu merkezlerimizde çocuklar; hem akranlarıyla, hem de ebeveynleriyle, uzmanlar eşliğinde etkinliklere katılma imkânı buluyor. ilerleyen zamanlarda bu merkezlerimizin de sayısını artırmayı planlıyoruz.

-Yakın zaman önce Çin'in Beijing-Daxing Havalimanı Kenti ile Beylikdüzü arasında bir kardeş şehir protokolü imzaladınız. Bu iş birliği protokolünü bir de sizin ağzınızdan dinlemek isteriz. Sanıyorum ki bir ilçe belediyesi ilk kez bu şekilde uluslararası düzeyde bir iş birliğine imza atıyor.

-Evet sizin de söylediğiniz gibi ilk kez bir ilçe belediyesi böylesine global ölçekte bir iş birliğine imza attı. Yakın zaman önce "Beylikdüzü'nün Yeni Geleceği" isimli bir lansmanımız oldu. Burada ben Beylikdüzü halkına bir söz verdim. "Beylikdüzü artık dünya ile konuşan bir kent olacak" dedim. Aslına bakarsanız şu anda verdiğim o sözleri yerine getiriyorum. Beylikdüzü ve Beijing-Daxing Havalimanı Kenti arasındaki Kardeş Şehir Protokolu ile ekonomik, teknolojik ve kültürel alanda uluslararası iş birlikleri yapılacak. Bu sayede Beylikdüzü'nü ve Türkiye'yi uluslararası arenada geleceğe taşıyacak önemli adımlar atılacak. Bu imza töreni ile dünyada bir ilki birlikte gerçekleştireceğiz. hsanlık için, ortak geleceğimiz için birlikte çözümler üreteceğiz. İş birliğimizin yeni dünya düzeni için, insanlığın varoluşu için çok önemli ve çok özel bir yeri olduğuna inanıyorum. Yakın zamanda bu iş birliklerini hayata geçirmek için yeniden bir Çin ziyaretim olacak. Komşularımız ve ülkemiz için en iyisini yapma gayretimiz devam edecek.



-Son olarak yoğun iş temponuzdan özel hayatınıza ve ailenize pek zaman ayıramadığınızı düşünüyorum. En son ne zaman bir sinemaya gittiniz? Kitap okumaya fırsat bulabiliyor musunuz mesela? Ya da ailece yemek yemeğe zaman ayırabiliyor musunuz?

-Ben kendisini işine, ülkesine adayan bir-yerel yöneticiyim. Her bir komşumun sorununu kendi sorunum görüyorum. Böylesine yoğun bir iş temposunun içinde elbette zaman zaman ailemi yeterli oranda göremediğim oluyor ama fırsat bulduğum, bizim için anlamlı her anda onların yanında olmaya çalışıyorum. Eşim ve çocuklarımla geçirdiğim güzel zamanlar beni daha da motive ediyor. Artık tüm filmleri dijital platformlar üzerinden izlediğimiz için sinemaya gitmesek de ailecek güzel filmler seçip izliyoruz. Kitap okumak benim için vazgeçilmez bir tutku. ehsanın ne okuduğu inanın önemli değil, yeter ki elinin altında sürekli okuyacağı bir kitap olsun. Atatürk'ün hayatının, onun siyasi ve askeri dehasının anlatıldığı her kitap çok ilgimi çekiyor.


   

Söyleşi : Tutku Talınlı / Beylikdüzü Bülteni 2024

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page