top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Başkan Kaya: Ortahisar Belediyesi'nin Çok Amaçlı Salonu'nu halkın etkinliklerine açıyoruz



Başkan Kaya: “Belediyemizin Çok Amaçlı Salonu, artık halkımızın emrindedir”


TRABZON - Trabzon'un en yoğun nüfusa sahip merkez ilçesi Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, daha önce halka kapalı olan Belediye Çok Amaçlı Salonu’nun yeni dönemde açık olacağını müjdelerken, “Bu salon da, tıpkı belediyemizin kapıları gibi halkımıza sonuna kadar açıktır” dedi.


Cumhuriyet Halk Partisi Ortahisar İlçe Başkanlığı tarafından Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda 15-21 Mayıs Gençlik Haftası dolayısıyla Siyaset Bilimci ve Halk TV yorumcusu Doç. Dr. Can Kakışım’ın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi.



Başkan Kaya burada yaptığı konuşmada, Trabzon’daki etkinlik salonu sıkıntısına dikkat çekerek, yeni dönemde Ortahisar Belediyesi’nin Çok Amaçlı Salonu’nun halka açık olacağını müjdeledi.


“TRABZON’DA YILLARDIR ETKİNLİK YAPILACAK SALON SIKINTISI YAŞANIYORDU”


Yıllardır sivil toplum kuruluşlarının içinde mücadele verdiğini ve bu süreçte etkinlik yapılacak salon sıkıntısı yaşadıklarını hatırlatan Başkan Kaya, şöyle konuştu:



“Cumhuriyet Halk Partisi Ortahisar İlçe Başkanlığı’mızın organizasyonunda yapılan söyleşiyi, Belediyemizin salonunda yapmanın mutluluğu içerisindeyim. Sivil toplum mücadelesinde, siyasetin içinde bulunmuş bir insan olarak; Trabzon’da nasıl bir salon sıkıntısı olduğunu biliyorum, sizler de biliyorsunuz. Bir etkinlik yapacağımız zaman “Nerede yapalım, nasıl yapalım, salon bulabilecek miyiz?” diye arayışa gireriz, ama genelde de bulamayız. Salon sıkıntısı yüzünden birçok programımızı iptal ettiğimiz olmuştur. Oysa burada çok güzel bir salon varmış. Ben, Belediye Başkanı seçildikten sonra bu salonun varlığından haberdar oldum. Niye? Çünkü bu salon halka kapalıydı. Sivil toplum örgütlerine, odalara, siyasi partilere kapalı bir salondu. Oysa Trabzon’un çok ihtiyacı olan bir salon. Burada ilk etkinliğimizi Can kardeşimizle yapıyor olmaktan ayrıca mutluluk duyduğumuzu da ifade ediyorum.”


“BU SALON HALKINDIR, KAPISI DA BELEDİYEMİZİN KAPISI GİBİ HALKIMIZA SONUNA KADAR AÇIKTIR”


“Buradan belirtmek istiyorum. Bu salonumuz artık Trabzon’un, Trabzonlunun emrindedir. Salonumuz herkese açıktır. İsteyen siyasi partimiz, isteyen sivil toplum örgütümüz, sendikamız, odamız salonumuzu kullanabilir. Bu salon halkındır, kapısı da belediyemizin kapısı gibi halkımıza sonuna kadar açıktır.”


BATMAZ: “ETKİNLİĞİMİZİ BELEDİYENİN SALONUNDA YAPMANIN MUTLULUĞUNUYAŞIYORUZ”




Programın açılış konuşmasını yapan CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz ise, “Gençlik Haftası ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla 4 söyleşi programı gerçekleştirdik. Bunların ikisini parti binamızda yapıldı, birisini Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yaptık. 31 Mart Yerel seçimlerinin ardından kazandığımız belediyemizin salonunda ilk etkinliğimizi yapmamız, bana ayrıca bir gurur veriyor. Hepimize de aynı gururu yaşattığını düşünüyorum" diye konuştu.


KAKIŞIM: “AHMET BAŞKAN TRABZON İÇİN BİR ŞANS”



Söyleşi öncesinde konuşan Siyaset Bilimci ve Halk TV yorumcusu Doç. Dr. Can Kakışım, “Ahmet Başkan Trabzon için büyük bir şans, umuyorum ki bu süreç Trabzon’a gerçekten iyi gelecektir. Trabzon, çok daha fazla aşama kaydetmiş, geleceğe daha umutla bakan bir hale gelecektir” dedi.

Doçent Doktor Can Kakışım konuşmasını hangi temeller üzerine oturtacağını açıklarken "Batı toplumları ile Doğu toplumları arasında fark olduğunu, bunun cemaatle cemiyet arasındaki farkla ifade edilebileceğini, geleneksel yapıya sahip olan toplumlarda Ben düşüncesinin zayıf olduğunu ve insanların bir kitlenin parçası oldukları zaman kendilerini ifade edebildiklerini" dile getirdi. Kakışım, "bu yaklaşımın Trabzon özelinde de görülebileceğini, bir kavgaya girildiğinde, kavga etmeden önce Trabzonlu olduğunu söyleyen kişilerle karşılaşılabileceğini, bunun Kendi adından önce nereli olduğunu, ait olduğu yeri dile getirmesinin kitlenin bir parçası olduğuna" dayandığını ifade ederek şöyle dedi:

"Bu sürekli memleketin neresidir diye sormamızda da görülür. Hatta o kadar ki içinden mi dışından mı diye de sorarız; Çünkü o kişinin kişisel kimliğinden ziyade onun sahip olduğu backround'u anlamaya çalışırız ve ona o anlamda bir değer biçeriz veya paye veririz. Dolayısıyla bu kişi olamama mantığı Türkiye'deki ve Doğu toplumlarındaki önemli bir problemdir ve bunun başladığı yerde ailedir. Bunun temeli de şuraya dayanır; aileler çocuklarını bir mülkiyet gibi görürler, çocuğu o ailenin bir uzantısı gibi görürler ve bu nedenle de üzerlerinde bir vesayete sahip olduğunu düşünürler, çocuğu yönlendirilebileceklerini düşünürler, zorlarlar. Bu aslında Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasasına da uygun bir şey değil; 18 yaşını geçen bir genç artık bireydir, istediği kararları alabilir. Bırakın 18 yaşında olmayı daha öncelerinde de bu geçerlidir."



Doç. Dr. Can Kakışım 20 Mayıs'ta Trabzon'da verdiği konferansta daha sonra, Osmanlı döneminden örnekler vererek, o dönemde ailelerin çocuğunu istediği medreseye gönderebildiklerini ya da hiçbir eğitim kurumuna göndermeyebildiklerini, keyfi davranabildiklerini dile getirerek, gelişmiş toplumlarda böyle davranılmadığını belirtti ve şöyle dedi: "Demokratik toplumlarda bu ortadan kalktı. Artık çocuğu beş buçuk yaşında olduğunda okula göndereceksin, zorunlusun, göndermezsen Devlet çocuğu senden alır kendi okula gönderir. Bu, çocuğu birey olarak kabul etmek, birey olmasını sağlamak için gerekli koşulları kabul etmek sağlamak demektir. Aslında çocukların ,gençlerin birey olduğunu savunmak anayasaya Sadakat demektir, yapmamız gereken, öne çıkartmamız gereken budur. Türkiye'yi anayasal bir biçimde anayasanın öngördüğü biçimde yönetmeye çağırmaktır. Ailelerin de bu bağlamda davranmalarına çağırmak... Bu anayasa konusu çok önemli: Baktığımızda anayasalar birbirine benzer, bir Fransa'nın Anayasası ile bir Bangladeş'in Anayasası aslında birbirinden çok farklı değildirler, hepsi baskıcıyım demez, ne kadar demokratik olduklarını söylerler, özgürlükçü olduklarını söylerler. Hangi toplumlar anayasada yazdığı gibi davranır? daha ileri daha gelişmiş toplumlar anayasaya uygun davranır yani anayasanın özüne bağlı kalır. Toplumlar arasındaki gelişmişlik farkını meydana getiren de budur. Birisinin anayasadaki kurallara uygun davranması, ötekinin de o kuralları kâğıt üzerinde bırakmasıdır. Bizim yapmamız gereken de nasıl anayasal değerleri gençlere benimsetmeye çalışıyorsak, bunu aile içinde de yapmaktır, uygulamaktır diye konuşmamı özetleyebilirim."



Kakışım'a ilgiyle izlenen konferansından sonra CHP Ortahisar İlçe Başkanı Haluk Batmaz tarafından üyesi ve koyu taraftarı olduğu Trabzonspor ile ilgili bir anılmalık armağan edildi.

Haber: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı




135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page