top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Bahçekapılıların acı kaybının 2. yıldönümü




Önceki yıl bugün, yani 14 Eylül 2022'de, Trabzon'da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan Bahçekapılı sülalesinin büyüklerinden Müzeffer Bahçekapılı vefat etti. BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı, merhum öğretmen Sabahattin Bahçekapılı, ögretmen Havva Bahçekapılı, baş hemşire Nuray Bayrak, öğretmen Zülfiye Genç, gemi inşa mühendisi Orhan Bahçekapılı, merhum Hüseyin Bahçekapılı, elektronik mühendisi Sonnur Bahçekapılı'nın bilge ve biricik annesi Müzeffer Bahçekapılı 2 yıl önce bugün vefat etti.

Merhum Abdulbaki Bahçekapılı'nın eşi olan ve çevresinde çok sevilen Müzeffer Bahçekapılı 96 yaşındaydı.

Anadolu kadınının bilgeliğini kişiliğinde toplamış Müzeffer Bahçekapılı 15 Eylül 2022 tarihinde, doğduğu/büyüdüğü/yaşlandığı yer olan Maçka'nın Güney Mahallesi'ndeki aile mezarlığında sevenlerinin yoğun katılıyla toprağa verildi.

Vefatıyla sevenleri arasında büyük üzüntüye neden olan merhume Müzeffer Bahçekapılı, sabah saatlerinde doğup 96 yıl yaşadığı Trabzon'un Maçka İlçesinin Güney Mahallesi'ndeki evine getirildi. Burada çok geniş sülalesinin ve komşularının gözyaşlarıyla karşılanan müteveffa, daha sonra Maçka Merkez Camii'ne götürülerek burada dini tören yapıldı. Merkez Camii'ndeki törene İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs, CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Ortahisar Orbel Yönetim Kurulu Başkanı Firar Bayrak, CHP Maçka İlçe Başkanı Av. Nihan Göktürk, STK Trabzon ve Maçka başkanları, yazar-mimar Bekir Gerçek, KIYI Dergisinin Sahibi Fethi Yılmaz, yazar Turan Eyüboğlu, şair İsmail Fandaklı, yazar Ömer Turan, yazar Enver Bahçekapılı, CHP eski Trabzon il Başkanı Güzide Önsel Uzun, CHP Maçka eski İlçe Başkanı Musa Turan, Bahçekapılı-Bayrak ve Genç sülalelerinin pek çok ferdi yurdun çeşitli yerlerinden gelip katılarak müteveffa Müzeffer Bahçekapılı'ya saygı ve sevgilerini gösterdiler. Camideki törende taziyeleri müteveffanın oğulları Alâettin Bahçekapılı, Orhan Bahçekapılı ve damadı Sebahattin Bayrak kabul etti.


İkindi namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Müzeffer Bahçekapılı'nın naaşı Güney Mahallesi'ndeki aile mezarlığında toprakla buluşturuldu.

Müzeffer Bahçekapılı için akşam saatlerinde 75 yıl yaşadığı evin bahçesinde Ali ve Hasan Bahçekapılı hocalar tarafından Kur'an okundu.

Müzeffer Bahçekapılı'nın vefatı dolayısıyla evlatlarına binlerce kişi tarafından telefonla, sosyal medya paylaşımlarıyla başsağlığı dilendi.


Merhume Müzeffer Bahçekapılı'nın anısına oğlu Alâettin Bahçekapılı'nın annesinin ölümünden 20 gün önce yazıp gazetemizde paylaştığı yazıyı yeniden yayımlıyoruz.



On günden beri Trabzon'da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan annemin yanına giderken, siz okurlardan "izin" istemiştim; "Dilerim döndüğümde sizlere annemin selamlarını getirme olanağı bulurum" notunuyla birlikte. Sözümde -her zaman yaptığım gibi- duruyor ve sizlere annemin, ancak "işaret diliyle" ifade edebildiği selamlarını, sevgilerini iletiyorum.


Annem, benim dışımda 7'sini kendisinin dünyaya getirdiği, öteki 7'sini de babamın önceki eşlerinin var ettiği 14 evladın temel direği. Hiç birimizi hiçbir şeyden mahrum etmemek için, sevgide eşit tutabilmek için insanüstü gayret ve hoşgörü göstermiş bir Anadolu evliyasıdır annem. Bana ve öteki kardeşlerime, ablalarıma, ağabeylerime Tanrı'nın lütfudur.


Şimdi, Trabzon’da hastanede yatan ve “çoklu organ yetmezliği”nin aramızdan almasından çok korktuğumuz annemiz, 96 yaşını sürüyor. Maçka’nın Güney Mahallesi’ndeki 20-22 dönümlük toprağından, Zigana Dağları’na yaslanan Hamsiköy’ün en yüksek yaylası Harahnoy’dan almıştır nasırlarını elleri… Bir tarım emekçisi, ev emekçisi… 96 yıllık ömrünün 76 yılını bazı değerbilir kişiler tarafından “Maçka’nın Mimar Sinan’ı” olarak nitelenen yapı ustası babamla geçirdi. Babamız bizi 13 yıl önce 105 yaşındayken bırakınca da ayrılmadı pek tarlasının-tabanının başından.


Şimdi, sayrı (hasta)… Hiç kimseye yakışmaz sayrılık belki, anneme hiç yakışmıyor.


Evlatlarını, akrabalarını, sevdiklerini, komşularını dinlerken sessiz, düşündüğünü paylaşırken bilge ve çalçene annemiz sayrılığından dolayı uzun uzun konuşamıyor, bizi engin bilgisinden, görgüsünden mahrum bırakıyor.


Ol nedenle sizlere “işaret diliyle” selamını gönderdi.


10 yıl askerlik yapmış, Ruslara tutsak düşmüş bir babanın üçüncü kızıydı annem. Babam da Sarıkamış şehidi bir babanın iki evladından küçüğü. Annemin ve babamın anlattıklarına yetenekli gazeteci Yakup Karbuz, Trabzon’da yayımlanan Taka gazetesinde yer vermişti. Manşete “Atatürk Bize Hayatı Verdi” sözünü çekti annemin. O yıl Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nin “Yılın Röportaj Ödülü”nü aldı sevgili Karbuz.



Yazarlıkta ve gazetecilikte 50 yılı aşmış olmak nedeniyle TV Yönetmeni Korkut Akın’ın nehir söyleşisinde 100 yaşından sonra babamın 5 yıl kadar yatağa bağlı kaldığını vurgulayarak şöyle demişim:


“Evlendiklerinde 19 yaşında olan annem, son 5 yılda hiç ayrılmadı yattığı odadan. Tarla-taban işlerini boşladı, kendini babama vakfetti.


Özverinin heykelini yapmaya dursa bir sanatçı, en birinciye gelen adayım annemdir. L harfini kazmaya, H harfini merdivene, A’yı çatıya benzediği için tanıyan; ancak komşuluk, akrabalık, evlat yetiştirme yani toplamda insanlık ilişkileri söz konusu olduğunda bir ilkeler bütünü, bir ‘ekâbir’; hele Türkiye'nin, dünyanın nereye gittiğiyle ilgili konuştuğunda ya iktisat fakültesi mezunudur dersiniz, ya uluslararası ilişkiler.


Atatürk'ten söz ederken gözleri parlar, anlarsınız yüreği sevgiden çırpınmaktadır: Üstüne söz söyletmez, her ne yaşamışsak onun sayesinde, onun armağanı olarak sayar...


Koyu partilidir; ancak kadın haklarına verdiği değer yüzünden kadın politikacıları da destekler: Çok üzülür Tansu Çiller konusunda yanıldığına; ‘oyum boşa gitti’ der.


Ben annemi Maçka'nın yaslandığı Urul Dağı'nın, evlerimizin önündeki 20 dönüm kadar toprağın ‘bekçisi’ sayarım ve ‘emeğine, emektarlığına’ büyük saygı gösteririm. Hiçbir çocuğunu üzmemiştir, kırmamıştır; hataları olmuştur, kızmamıştır.


Bir tek babama olan sevgimi ve saygımı ‘kıskanır’; ister ki ‘sevgide ve saygıda en üstte tutulsun.’ Laf aramızda, beni de öteki kardeşlerimden daha fazla sevdiği yaygın bir kanıdır kardeşlerim arasında... Bir gerekçe de bulmuşlardır: ‘E tabi, sen ilk evladısın!’


Anlatamadım belki de, anne-baba sevgisi bir çift küheylandır evlatların kalbinde, birbirini geçmek için değil, birlikte bulunmak için yelelerini savurarak yan yana koşan.


- Bu şiir gibi oldu. Olsun. Müzeffer Ana'nın böylesi ‘altın öğütlerini’ iyi bilirim. Öyle şaşkın bakma Ağabey, Ataşehir Ev Kültür dergisinde ‘başyazı’nda sözünü etmez miydin arada bir. Unutuyorsun, ben de okurunum, 8 bin Ataşehirli gibi Müzeffer Ana'nın şu sözünü hiç unutamam: ‘içerde kardeş kardeşe düşman olacaksın da, sonra sınır taşlarından dost olmasını bekleyeceksin.’ Tam da kitabın ortasından... Bir de ‘bizi bu duruma getirenler utansın’ dediğinde verdiği yanıt: ‘Utanma insanadır. İnsanlıktan nasibini almayan utanmaz; yüzsüzün yüzü kızarmaz.’ Tam bir Anadolu bilgesi. Hele ‘Babam beni okutsaydı fakir mi olurdu, okutmaclı da zengin mi oldu?’ sözü. ‘İyilik de bedavadır, kötülük de. Biz niye iyiliği almıyoruz ki’ deyişi. Müzeffer Ana çok zeki bir kadın. Bunun bilincinde; ama, ‘Allah verdi zekâyı da ne oldu, ne işe yaradı, kullanamadan toprağa götüreceğim’ diyor. Yazdıklarından bildim…


- Annem 82 yaşından beri babamsız yaşıyor, şimdi 93'ü devirdi. Kıştan Trabzon’u İstanbul'a tercih ediyor; her hafta sonu Maçka’ya çıkıp -mirasçılar arasında bölüştürsek de- evler, fındıklıklar, tarlalarda ‘bir vukuat var mıdır?’ bakmayı seviyor.”


(YİTİK UMUTLARIN GECE BEKÇİSİ ALÂETTİN BAHÇEKAPILI, Nehir Söyleşi, Korkut Akın, BRT Yayınları, Cilt 2, s: 402-404)





Geçirdiği rahatsızlıktan kurtulamayarak 96 yaşında 14 Eylül 2022’de vefat eden Bahçekapılı sülalesinin büyüklerinden, Anadolu kadınının bilgeliğini kişiliğinde toplamış Müzeffer Bahçekapılı’nın ölümü dolayısıyla BAHÇEKAPILI AİLESİ bir bildiri yayımlayarak üzüntülerini paylaşan dostlarına teşekkür etti.

Bahçekapılıların bildirisinde şöyle denildi:

“Değerli annemizin vefatı dolayısıyla gerek cenaze törenine katılarak, gerek aile evine gelerek, gerek telefon ederek, gerek gazetelerinde haber yaparak ve sosyal medya paylaşımlarıyla acımızı paylaşan dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Annemizin geride bıraktığı evlatları olarak;

Rahatsızlığı sırasında yakın ilgisini ve mesleklerinin bütün birikimlerine annemizden esirgemeyen Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları Sayın Onkoloji Dr. ERCÜMENT CENGİZ, Sayın Göğüs Cerrahı Dr. HARUN TUNÇ, Sayın

Radyoloji Dr. ALİ KÜPELİ ve bütün yardımcı personellerine…

aynı hastaneden Ailemizin onuru Dr. SELEN BAYRAK TAMER'e...

Yüreğimizdeki boşluğu telefon ederek ilgi ve sevgileriyle doldurmaya çalışan:

CHP Genel Başkanı Sayın KEMAL KILIÇDAROĞLU’na…

CHP Trabzon Milletvekili Sayın AHMET KAYA’ya…

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Sayın HÜSEYİN ÖRS’e…

CHP İstanbul Milletvekili Sayın AKİF HAMZAÇEBİ’ye…

CHP İstanbul Milletvekili Sayın TURAN AYDOĞAN’a…

AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın MURAT ZORLUOĞLU’na…

CHP Trabzon İl Başkanı Sayın ÖMER HACISALİHOĞLU’na…

AK Parti Ortahisar Belediye Başkanı Sayın AHMET METİN GENÇ’e…

CHP eski Kadıköy Belediye Başkanı Sayın SELAMİ ÖZTÜRK’e…

ADD Trabzon Şube Başkanı Sayın CEMAL VEREP’e…

CHP Ataşehir İlçe Başkanı Sayın CELAL YALÇIN’a…

İstanbul Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sayın SADIK KAYHAN’a…

Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Sayın HASAN RAHVALI’ya…

Aile evimize bizzat gelerek başsağlığı dileklerini bildiren:

İş insanı Sayın SELAHATTİN ŞAHİNOĞLU’na…

ÇYDD Trabzon Şube Başkanı Sayın METİN SERDAR’a…

ÇYDD Trabzon Şube Üyesi Sayın MEHMET ZEKİ ÖZTÜRK’e…

Maçka’daki ve İstanbul’daki akrabalarımıza, komşularımıza…


15 Eylül 2022 tarihinde Maçka Merkez Camii’nde ve Güney Mahallesi’nde yapılan cenaze törenine katılan:

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Sayın HÜSEYİN ÖRS’e…

CHP Ortahisar İlçe Başkanı Sayın FATİH SUAT OYMAN’a…

Ortahisar Orbel Yönetim Kurulu Başkanı Sayın FİRAR BAYRAK’a…

CHP Maçka İlçe Başkanı Av. NİHAN GÖKTÜRK’e…

CHP Akçaabat İlçe Başkanı Sayın MUSTAFA BAK’a

CHP eski Trabzon İl Başkanı Sayın GÜZİDE ÖNSEL UZUN’a

CHP Maçka eski İlçe Başkanı Sayın MUSA TURAN’a…

Yazar-mimar Sayın BEKİR GERÇEK’e…

KIYI Dergisinin Sahibi Sayın FETHİ YILMAZ’A…

Yazar Sayın TURAN EYÜBOĞLU’na…

Şair Sayın İSMAİL FANDAKLI’ya…

Yazar Sayın ÖMER TURAN’a…

Yazar Sayın ENVER BAHÇEKAPILI’ya…

Cenaze namazını kıldıran Maçka Müftüsü Sayın MEHMET CEBECİ’ye…

Kur’an tilavetini okuyan Sayın HASAN BAHÇEKAPILI ve Sayın ALİ SAİT BAHÇEKAPILI’ya…

Maçka’daki tüm akrabalarımıza, komşularımıza ve Maçkalı çarşı esnafına…

Yeri doldurulamaz annemizi tanıyan/tanımayan ancak sosyal medya aracılığıyla iyi dileklerini bildiren binlerce dost yurttaşlarımıza...

Acımızı yaptıkları haberlerle paylaşan Gazeteci dostlarımız:

Sayın SERKAN ŞİMŞEK’e…

Sayın DERYA ARSLAN’a…

Sayın RECEP KENAN’a…

Sayın ERKAN SARIKAYA’ya…

Sayın ALİ BAL’a…


G Ö N Ü L D E N T E Ş E K K Ü R E D E R İ Z


Evlatları, damatları, gelinleri adına Alâettin Bahçekapılı

618 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page