top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Artvinliler: Reşit Kibar ölmedi, hepimiz Reşit'iz!



ÇEVRE ŞEHİDİ REŞİT KİBAR SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Hopa’da yaşam alanları mücadelesinde yer alan orman katliamına karşı çıkarken öldürülen Reşit Kibar için yapılan cenaze töreninde, Reşit Kibar’ın mücadelesinin devam edeceği mesajı verildi.

Hayati Akbaş

HOPA-Artvin Borçka ilçesi Cankurtaran bölgesinde mesire alanı yapılmak için kesilecek olan ağaçları korumak isterken öldürülen Reşit Kibar için Hopa Metin Lokumcu Meydanı’nda cenaze töreni düzenlendi. Törene, Hopa ve Borçka ilçelerinin yanı sıra Rize ve Trabzon illerinden yaşam alanı savunucuları ile CHP Rize milletvekili Tahsin Ocaklı, Fındıklı belediye başkanı Ercument Şahin Çervatoğlu, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Önceki dönem milletvekillerinden Yüksel Çorbacıoğlu, Artvin Baro Başkanı Ayla Varan,  İHD Rize temsilciliği, İkizdere ve Arhavi direnişçileri ile beraber  de yüzlerce kişi katıldı. Reşit Kibar’ın abla ve kardeşlerinin Hemşince  ağıtların yakıldığı törende sık sık “Reşit Kibar ölümsüzdür” ve “Çetelerden hesabı halklar soracak” , “Gün gelecek devran gelecek AKP halka hesap verecek” , ” Hepimiz Reşit’iz “sloganları atıldı.



 ‘Reşit ölmedi hepimiz Reşit’iz”

Doğu Karadeniz Halkevi Temsilcisi Kamil Ustabaş da, “Bir ağacımızı bile kestirmeyeceğiz. Biz çok daha cesuruz, Reşit Kibar’ın cesurluğunu kuşandık. Maden için bölgeye gelenler, doğamızı katletmeye gelenler, korkmalı. Biz yanı başımıza Reşit’i alarak mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. Hopalı bir yurttaş ise “Olay yerinde iki tane sivil polis var. Reşit polislere ‘Kurşun sıkıyor’ diyor ama polisler müdahale etmiyor. Bu katliamına sorumlusu kim? Savcılık mı? Kaymakamlık mı? Orman Bölge Müdürlüğü mü? Bir gün önce müdürlüğe gittik, pay almışlar, ellerini ovuşturuyorlardı. Çifte köprüye kimseyi sokmayacağız. Burada kalmayacak, Reşit bizim için ölümsüzdür. Hepimiz Reşit’iz. Gerekirse hepimiz öleceğiz” diye konuştu.

Tören esnasında Reşit Kibar’ın aile bireyleri ve yakınları Hemşince ağıtlar yaktı bazıları fenalık geçirdi.

Hopa Meydan’da yapılan anma ardından Reşit Kibarın tabutu omuzlarda Merkez Camiine kadar taşındı. Cami meydanını dolduran yüzlerce vatandaş ailesine ve yakınlarına taziyede bulunarak başsağlığı dilediler.



Öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazı ardından Reşit Kibarın cenazesi cenaze töreninin ardından defnedilmek üzere Çifteköprü Köyü’ne götürülerek burada gözyaşları arasında aile mezarlığında defnedildi.


BAŞKAN YUSUF ORHAN ATAN’DAN HOPA’DAKİ SALDIRIYA SERT TEPKİ

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin İl Başkanı Yusuf Orhan Atan, Hopa’nın Cankurtaran bölgesinde ağaç kesimine karşı çıkan köylülerin üzerine ateş açılması sonucu Reşit Kibar isimli vatandaşın hayatını kaybetmesi üzerine sert bir açıklama yaptı.



Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin İl Başkanı Yusuf Orhan Atan, Hopa’nın Cankurtaran bölgesinde ağaç kesimine karşı çıkan köylülerin üzerine ateş açılması sonucu Reşit Kibar isimli vatandaşın hayatını kaybetmesi üzerine sert bir açıklama yaptı. Atan, Kibar ailesine başsağlığı dilerken, hükümeti ve yetkilileri hedef alan sert ifadeler kullandı.

“Reşit Kibar Katledildi, Bu Bir Talandır”

Yusuf Orhan Atan, açıklamasında, "Bugün Hopa’da bir insanımız devrildi. Reşit Kibar, ormanını savunurken vuruldu ve ağacın dibinde can verdi. Bu ülkenin köylüsü, hükümet politikalarının ve açgözlü sermayenin kurbanı oldu. Reşit Kibar, bugün katledildi. Bu, sadece bir cinayet değil, doğaya ve insana karşı işlenen sistematik bir talandır" dedi.


“Yetkililer Suça Göz Yumdu"

Atan, olayın sorumlularını işaret ederek, "Orman talanına karşı direnen köylülerin haklı mücadelesi, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası, Orman Genel Müdürlüğü, Artvin Valiliği ve Başsavcılık tarafından biliniyordu. Köylüler, defalarca suç duyurusunda bulundu, köy muhtarı tehdit edildi, ihbarlar yapıldı. Ancak, yetkililer bu cinayeti engellemek için hiçbir adım atmadı. Bu ihmalse, kasıt mı aramalıyız?" ifadelerini kullandı.

“Köylüyü Dinlemeyen Bir İktidar Var”

CHP Artvin İl Başkanı, hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunarak, "Bugün bu saldırı, sadece orman savunucularına değil, tüm doğa ve yaşam savunucularına yönelmiş bir tehdittir. Köylüyü dinlemeyen, halkın taleplerini görmezden gelen bir iktidar var. Sermaye için kan dökmekten çekinmeyen bir anlayış var. Bu anlayış, bizi korkutamaz" dedi.

“Yaşamı Savunurken Bir Daha Ölüm Olmasın”

Atan, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Reşit Kibar cinayeti, Büyüknohutçular ve Metin Lokumcu cinayetlerinde olduğu gibi Türkiye’deki yaşam savunucularının ortak davasıdır. Bu dava, sadece tetikçinin yargılanmasıyla sınırlı kalmamalı, arkasındaki azmettiriciler de yargılanmalıdır. Bizler, yaşamı savunurken bir daha ölüm olmasın diye buradayız ve bu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız."

Kibar ailesine başsağlığı dileyen Yusuf Orhan Atan, “Reşit Kibar’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu acıyı paylaşıyorum”.


YAPISOY FİRMASI CANKURTARAN PROJESİNDEN ÇEKİLDİ

Yapısoy Beton, Artvin Cankurtaran’daki projeden çekildiğini duyurdu


30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page