top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Artvin Çoruh Üniversitesi'nde iki tesis hizmete açıldı



Artvin Çoruh Üniversitesinde Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezi ve Yaban Hayatı Müzesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.  

Hayati Akbaş

ARTVİN-Artvin Çoruh Üniversitesinde Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezi ve Yaban Hayatı Müzesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.  

Üniversitenin Seyitler Yerleşkesinde düzenlenen açılış törenine Artvin Milletvekili Faruk Çelik ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin ile protokolden davetliler, Üniversite personeli ve vatandaşlar katıldı.

Çok amaçlı bir tesis özelliğinde farklı kullanım alanlarına sahip olan tesis, Artvin'in bitkilerinin toplanması, kurutulması ve endüstriyel olarak işlenmesini sağlıyor. Toplanan bitkiler bu tesiste işlenerek nihai ürüne dönüştürülebilecek ve üç aşamalı bir süreçten geçerek Çoruh markalı ürünlerle piyasaya arz edilecek. 

Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezi Açılışı yapıldı

Açılış töreninde değerlendirmelerde bulunan Artvin Milletvekili Faruk Çelik son dönemlerde ülkemizin bitki tür zenginliğinin koruma-kullanma dengesi gözetilerek ekonomiye kazandırılması yönünde önemli çalışmaların gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler sahasında bu vazifenin yürütülmesi adına Artvin Çoruh Üniversitesinin önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken Artvin Milletvekili Çelik, “Ülkemizin doğal kaynaklarının heba edilmemesi ve bu kaynakların ekonomik kalkınmaya kazandırılması önem arz etmektedir. Bu vesileyle özellikle hammadde üretimi ve tıbbi ve aromatik bitki ürünlerinin geliştirilmesi hususunda Artvin Çoruh Üniversitesine önemli vazifeler düşmektedir. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz bu tesis sayesinde kentsel ve bölgesel kalkınmaya katma değerler kazandıracak ürünlerin üretimi ve geliştirilmesi mümkün olacaktır. Böylesi önemli bir tesisin Üniversitemize ve Artvin’e kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.



Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin de Artvin Çoruh Üniversitesinin Türkiye'de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında ihtisas üniversitesi seçilen ilk ve tek üniversite olduğunu ve bu sahada önemli projeleri hayata geçirdiğine dikkat çekti..

Artvin’in biyoçeşitliliği ve bitki tür zenginliği sayesinde çok önemli bir konumda bulunduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, “Bu güzide kentimiz Artvin çok çeşitli iklim ve bitkilerin buluşma noktası olmasının yanı sıra eşsiz güzellikteki ormanları, yaylaları, dağları, vadileri, gölleri ve su kaynaklarıyla büyük bir bitki kaynağı potansiyelini ve çeşitliliğini içinde barındırmaktadır.. Bu bağlamda Karadeniz ve Kafkasya'nın serhat ve güzide şehri olan Artvin ilimiz, doğal bitki çeşitliliği bakımından Türkiye'de birinci sırada yer almaktadır. Sahip olduğu tabiat çeşitliliği ve güzellikleriyle sadece doğa turizmi açısından değil, organik tarım, hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık bakımından da büyük bir değer ve öneme sahiptir.” dedi.

Üniversitenin Türkiye'de bal konusunda akredite olan 7. üniversite olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bilgin, “Bilindiği üzere Üniversitemiz TABMER Laboratuvarı TÜRKAK’tan akreditasyon belgesi almaya hak kazanmıştır. Doğu Karadeniz bölgesi Üniversiteleri içerisinde tek akredite sahibi üniversite olma konumundayız. Ancak yine de yeni müjdeler vermeye devam ediyoruz. Ülkemizin tıbbi ve aromatik bitkiler sahasında sayılı tesislerden olan Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezini bugün Sayın Milletvekilimiz Faruk Çelik Beyin teşrifleri ve kıymetli il protokolünün iştirakleriyle açacağız. Hemen akabinde de Yine Türkiye'de sayısı birkaçı geçmeyen Yaban Hayatı Müzesi’nin açılışını yapacağız. Tüm bu çalışmalarda bize destek olan sayın Vekilimiz Faruk Çelik Beye, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla beye ve bu projelerin gerçekleşmesinde katkıda bulunan tüm personelimiz ile gönül birliğiyle bizlere desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde bitkisel bazlı ilaçların üretiminde kullanılan ham maddelerin büyük bir kısmının ithal edildiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Bilgin ”Bu durum ülkemizin dış ticaret açığını artırmakta ve yerli üretimimizin gelişmesine engel teşkil etmektedir. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz bu tesis ile Artvin'de yetişen aromatik bitki türlerinin değerlendirilmesi, uygun koşullarda depolanması ve gerekli işlemlerle ürün haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu çaba, hem yerel ekonomiyi güçlendirecek hem de Türkiye'nin ilaç hammaddesi üretiminde dışa bağımlılığını azaltacaktır.” diye konuştu.

Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezinin fonksiyonel yapısı hakkında bilgiler aktaran Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemiz Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezi, kombine bir şekilde çalışan ve birbirini koordine eden Distilasyon Ünitesi, Ekstraksiyon Ünitesi, Evaporasyon Ünitesi ve Sprey Kurutucu Ünitesi ile donatılmıştır. Ayrıca bitkisel materyalin işlenmesi sırasında sarf ve ortam düzenleyici olarak kullanılan Saf Su Arıtma Cihazı ve diğer yapısal destek elemanlar da tesisin bünyesinde bulunmaktadır. Tesisimiz tek seferde 500 kilo bitkiyi işleme kapasitesine sahiptir ve gerektiğinde bu kapasite 1 tona kadar çıkarılma imkânı da bulunmaktadır. Tesisimiz Üniversitemiz ve tüm Artvin halkı için hayırlı olsun.”

Üniversitenin Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mükerrem Şahin ise programda yaptığı konuşmada bilgi ve tecrübe paylaşımı yoluyla Artvin Çoruh Üniversitesinin tıbbi ve aromatik bitkiler sahasındaki hedef ve misyonunu gerçekleştirebilmesi yönünde önemli hizmet ve çalışmaların icra edilebileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Şahin Artvin Çoruh Üniversitesinin ihtisas sahasında hak ettiği konuma ulaşabilmesi bölgesel ve ulusal ekonomiye katma değerler kazandırabilecek ürünlerin geliştirilebilmesi için Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezinin önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından  Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezi kurdele kesim töreniyle hizmete açıldı. Buradaki programda Üniversitenin ANG Botanik Bahçesi Müdürü Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu katılımcılara tesisin işleyişi ve üretim mekaniği hususlarında bilgilendirmelerde bulundu.

Yaban Hayatı Müzesi Açılışı Gerçekleştirildi

Bitki İşleme ve Ürün Geliştirme Merkezinin hizmete açılmasının ardından Üniversitenin Yaban Hayatı Müzesinin açılışı programı düzenlendi

 

Sonrasında ise katılımcı protokol ve konuklar Üniversite Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (TABMER) laboratuvarlarını ve Üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisini (Artvin TTO) ziyaret ederek yürütülen faaliyet ve hizmetler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

 

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page