top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

'Anayasa'ya darbe girişimine' tepkiler sürüyor



AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen TİP Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi için Yargıtay kararının Meclis'te okutulmasına siyasiler tepki gösterdi


Hatay'dan Türkiye İşçi Partisi milletvekili seçilen, Gezi Davası tutuklusu Can Atalay'ın milletvekilliğinin TBMM Genel Kurulu'nda düşürülmesine siyasilerden tepkiler geldi.  Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının okunmasından hemen sonra Atalay'ın ismi Meclis sitesindeki mevcut milletvekilleri arasından çıkarıldı. Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesiyle milletvekili sayısı 598'e düştü.


Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, lehte ve aleyhte olmak üzere 4 milletvekiline söz verdi. Lehte söz alan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, muhalefet partilerinin, Can Atalay hakkındaki kararın okutulmasına yönelik eleştirilerine işaret ederek "'Anayasa Mahkemesi Türkiye'de süper temyiz mahkemesidir.' deyin. Lafı gevelemeyin." ifadelerini kullandı. Güler, "Anayasamızın 11. maddesi ve 84. maddesinin ikinci fıkrasınca, Yargıtay tarafından kesinleştirilmiş bir kesin hükmün yasama organı tarafından okunması suretiyle bir işlem tesis ediyoruz. Başka herhangi bir işlem yapmıyoruz. Biz bir davanın tarafı değiliz, herhangi bir yargılamada bulunmuyoruz. Lütfen bu hususlarda herkesi hukuk içinde kalmaya davet ediyorum." değerlendirmelerinde bulundu.

Lehte söz alan AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, Can Atalay hakkındaki yargı sürecini anlatarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğunu söyledi. Arslan, "Anayasa'da yüksek mahkemeler belirlenirken aralarında bir hiyerarşi öngörülmemiştir. Tamamı aynı başlık altında yüksek mahkeme olarak belirlenmiştir, yüksek mahkemeler arasında bir ast üst ilişkisi yoktur." diye konuştu.

Öne çıkan tepkiler şöyle:



TİP Genel Başkanı Erkan Baş: Eğer Meclis Divanı anayasayı tanımazsa burada Meclis Başkanlığı yoktur. Bu karar Meclis tutanaklarına girdiğinde sizin milletvekilliğiniz sorgulanır. Cumhurbaşkanı, bakanlar sorgulanır, her şey sorgulanır. Bir tek soru sormak istiyorum. Aklı çalışan tüm yurttaşlarımıza, vicdanı olan yurttaşlarımıza soruyorum. Şimdi karar okunacak, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülecek. Yani Can Atalay milletvekiliymiş değil mi? 9 aydır nasıl hapiste tutuyorsunuz? Milletvekili ise neden hapiste, milletvekili değilse neyi düşüreceksiniz? Akıl, vicdan, hukuk dışı bir girişim Bugün burada bir karar okunacak, Meclis Başkanı yok. Biz şimdi usul tartışıyoruz. Eğer bu usule uygundur diyorsanız Numan Kurtulmuş usulsüzlük yapıyor aylardır. Eğer burada usule uygun bir şey yapılıyorsa Numan Kurtulmuş’u ne yapacağız? Ama açık konuşacağım. Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede bulunmuyor. Bugün burada bir karar okunacak, Meclis Başkanı yok. Biz şimdi usul tartışıyoruz. Eğer bu usule uygundur diyorsanız Numan Kurtulmuş usulsüzlük yapıyor aylardır. Eğer burada usule uygun bir şey yapılıyorsa Numan Kurtulmuş’u ne yapacağız? Ama açık konuşacağım. Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede bulunmuyor. Bir kural vardır, bazen suçlu olduklarını bildiklerinizi… Mafyada böyle yaparlar, bazen suçlu olduklarını bildiklerini yanlarında tutarlar ve en pis işlerini onlara yaptırırlar. Türkiye’de adaleti katleden Bekir Bozdağ’a yaptırırsın bunu anca. Öldürseniz de vekilliğimizi düşürseniz de size asla boyun eğmeyeceğiz. Hatay halkı size asla boyun eğmeyecek. Elinizden geleni ardınıza koymayın. Ferman Saray’ın, Can Atalay halkındır! Bizler direneceğiz, kazanacağız! Darbeciler de işledikleri tüm suçların hesabını bir bir verecek. Yanlarına kalmayacak, unutulmayacak.


CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın: Yalnızca TBMM değil, Türkiye tarihi bir gün yaşıyor. Seçilmiş ve TBMM’de bulunması gereken bir milletvekilinin bugün milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin bir tezkereyi okumak ve oylamakla kalmayacağız; Türkiye’de anayasal düzenin kalıp kalmadığını oylayacağız. Bu kararı okumamakta direnen ve doğru bir iş yapan Meclis Başkanı, Birleşik Arap Emirlikleri’nde. TBMM Başkanı’na sesleniyorum: Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak Türkiye’deki hukuksuzluktan kaçamazsın… Sen bu kararı okumamakta direnmişsin. Sen bugün Birleşik Arap Emirlikleri’nde saklanarak bu meseleden kurtulabileceğini zannediyorsun. Biz bugün Can Atalay kararının okunacağını canlı yayında, AKP Grup Başkanvekilinden duyuyoruz. AKP Grup Başkanvekilinin saat 11.30’da bildiği konuyu, ben neden 14.55’te öğreniyorum. Siz, bizden gündemi saklayarak mı burayı yöneteceksiniz. Hem sizi hem de Başkanlık Divanı’nda olan arkadaşlarımı, bu suça ortak olmamaya çağırıyorum.


İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta: Yargıtay’ın normlar hiyerarşisine göre, en üste bulunan AYM kararlarıyla ilgili denetim yapma yetkisi bulunmamaktadır. Yargıtay’ın kendisini Anayasa’dan üstün görmesi kabul edilemez. Yargıtay, Normlar hiyerarşisini tanımayarak Türk hukuk sistemini parçalamış hem de kendisini millet iradesi üstünde konumlandırmıştır. Bugün parlamento çatısı altında milletvekilliği düşürülecek kişinin isminden ve partisinden ziyade meseleye Anayasa temelli hukuk esaslı bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekmektedir. Biz İYİ Parti olarak Can Atalay’ın tarafında değiliz, biz hukuktan ve Anayasa’dan yana tarafız. Anayasayı fiilen ortadan kaldıracak olan bu fiili gidişatın durdurulması, gelecke nesillerimizin hukuk güvencesi altında yaşayabilmesi için bir zarurettir.


DEM Parti Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları: Hatay halkının vekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi siyasi darbedir! Saray’ın talimatıyla alınan bu kararla TBMM tarihine kara bir leke daha bulaşmıştır. TBMM’de okunan karar yok hükmündedir. Siyasi rehine olarak cezaevinde tutulan Can Atalay halkın vekilidir. Hiçbir siyasi darbe bu gerçeği değiştiremez!



CHP’li, Ataşehir Belediye Başkan Adayı Onursal Adıgüzel: Demokrasi tarihimiz adına utanç verici bir gün daha yaşıyoruz. Hatay halkının oyları ile seçilmiş #CanAtalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Anayasa’yı ayaklar altına alan, millet iradesini hiçe sayan bu kararı kabul etmiyoruz. Can Atalay’ı özgür bırakın! 


Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı vermiştir. Can Atalay, cezaevinde değil TBMM’de olmalıdır. TBMM’nin, Can Atalay’ın Milletvekilliğini düşürmesi yanlıştır.


DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Başörtüsü yasaklarına, siyasi parti kapatma davalarına karşı başvurduğunuz mahkemeleri ezip geçtiniz. Hakkı savunan yargıçlar sayesinde o koltuklarda oturup hakkı savunan Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorsunuz. Sayenizde artık kanun devleti bile değiliz.


DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş: Halk iradesi bir daha ayaklar altına alındı. Halk iradesinin tanınmadığı sistem demokratik değildir, olamaz. #CanAtalay Hatay’lıların vekilidir, iradesidir.



Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Artık bu iktidarı tanıyamıyorum. Birlikte her türlü yasağa, baskıya, engellemeye karşı mücadele ettiğimiz; demokrasinin tesisi, milli iradenin egemenliği, düşünce ve inanç özgürlüğü için omuz omuza mesai harcadıklarımız, o koltuklarda oturanlar olamaz. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi, seçmen özgürlüğünün ipotek altına alınması, seçilenlerin hürriyetinin tehdit edilmesidir. Bu kararı alanları kınıyorum.


CHP’li Yontar’dan Can Atalay tepkisi

DEMOKRASİ VE HUKUK DEVLETİ İLKELERİ ÇİĞNENDİ




CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın okunduğu TBMM’de demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinin çiğnendiğini vurguladı.




Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine tepki gösterdi.


Açıklamasında halkın iradesi vurgusu yapan Yontar, “Anayasa Mahkemesi’nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay tahliye edilmedi. Hukukun ve yargı bağımsızlığının tartışıldığı günlerde TBMM’de Yargıtay 3. Dairesi'nin kararı okunarak Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Bugün demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri çiğnendi. Yaşama hakkı ellerinden alınan Hatay halkının iradesi yok sayıldı. Halkın iradesini yok sayanlara karşı hukuk mücadelemiz sürecektir” dedi.  



TÜKETİCİYİ KORUMA DERNEĞİ (TÜKODER) GENEL BAŞKANI AZİZ KOÇAL'IN AÇIKLAMASI.



HUKUKUN KATLEDİLİŞİ MECLİSTE OKUNARAK TESCİLLENMİŞTİR.

 

"Bugün hukuk katledilmiştir. Hem de Anayasa ve yasaları yapan ve ona en çok uyması gereken TBMM tarafından. Anayasa Mahkemesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesin Ş. Can ATALAY hakkında verdiği kararı incelemiş ve hak ihlali olduğuna karar vermiştir. Bu durumda 13.Ağır Ceza Mahkemesinin yeniden yargılama yapması, Anaya Mahkemesi tarafından hak ihlali olarak görülen hususların düzeltilerek yeniden bir karar vermesi gerekirken dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesine göndermiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi de Anayasa Mahkemesinin kararını dikkate almadan söz konusu kararı onamıştır. Anayasayı en iyi bilmesi gereken üç organ yani 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 3.Ceza Dairesi ve TBMM ne yazık ki anayasayı çiğnemiştir. Üstünlerin hukuku mu, hukukun üstünlüğü mü sorularının gündemde olduğu bir süreçte maalesef hukuk, karar verici tek adam hukuku haline dönüşmüştür.

Anayasa Mahkemesi kararları birilerinin hukukuna ya da görüşüne uygun verilmiş ise hukuk, verilmemiş ise hukuk sayılmadığı hukuksuz ve tehlikeli bir süreç yaşıyoruz.

Anayasa Mahkemesi kararına uyulmamakla; yasaların bir anlamının olmadığını TBMM tescillemiş oldu ve ülkenin bir kaos ortamına doğru sürüklenmesinin önü açmıştır.

Anayasanın 153. Maddesi “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.” hükmünü içerir. Bu hüküm tartışmaya ve yoruma kapalıdır. Yine bu hükümde, Anayasa Mahkemesinin kararlarının yargı organlarını da bağlayacağı belirtilmiştir. 13. Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay da bu yargı organları içinde olduğuna göre Anayasa Mahkemesinin kararlarına uymaları gerekirdi. Bu kararlara uyulmazsa anayasa ve yasaların da bir anlamı olmayacak ve tamamen bir kaos ortamı yaratılmış olacaktır.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi neden böyle bir karar vermiştir? Bu  karar hukuk normları dikkate alınmadan tamamen siyasi saiklerle verilmiş bir karardır. Bu kararın TBMM'de okutulması ile Can Atalay’ın Milletvekilliği düşürülmüş, ülkemizin içinden çıkılması zor bir kaosa sürüklenmesinin önü açılmıştır.

Çok iyi bilinmelidir ki; Can Atalay halkın vekilidir ve hep öyle kalacaktır. Anayasa Mahkemesinin kararına uymayanlar, ve Yargıtay kararının okutulmasını sağlayanlar; bu halk sizleri de verdiğiniz hukuksuz kararları da asla unutmayacaktır.

Unutulmamalıdır ki; demokrasinin, hukukun, adaletin olmadığı ya da siyasallaştığı bir durumda tüketici haklarından da bahsetmek mümkün değildir."

 


 

 

12 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page