Alpaslan Türkeş, Ayhan Yetkiner, Muammer Hacıoğlu
- HaberciGazete
- 6 gün önce
- 4 dakikada okunur

Bugün 4 Nisan. Alpaslan Türkeş, Ayhan Yetkiner ve Muammer Hacıoğlu'nun ölüm yıldönümleri.
Alpaslan Türkeş kimdir?

Alparslan Türkeş (doğum adı Ali Arslan veya Hüseyin Feyzullah 25 Kasım 1917, Lefkoşa - 4 Nisan 1997, Ankara), Türk asker, siyasetçi, Başbakan eski Yardımcısı, Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurucusu ve ilk genel başkanı.
Alparslan Türkeş, 25 Kasım 1917 öğle vaktinde Koyunoğlu ailesinden Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ile Fatma Zehra Hanım'ın çocuğu olarak, Lefkoşa'da Haydarpaşa Mahallesi Kirlizade sokağı 13 numaralı evinde dünyaya geldi.Aslen Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinden Kıbrıs'a göç eden bir ailenin çocuğudur. 1933'te ailesiyle birlikte Lefkoşa'dan ayrılarak Limasol'dan kalkan İtalya bandıralı "Viyana" gemisiyle İstanbul'a geldi.
1933'te Lefkoşa doğumlu İzmit milletvekili Hüseyin Sırrı Bellioğlu'nun tavsiyesiyle Kuleli Askeri Lisesine geçici olarak kaydoldu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçince asli kaydı gerçekleşti. 1936'da Kuleli Askeri Lisesi'nden mezun olup 1938'de Harp Okulu'nu bitirdi. 1939'da piyade asteğmeni olarak atış okuluna girerek buradan teğmen rütbesiyle mezun oldu (P.938-348). Refik Yurtsever'in ablasının kızı Muzaffer Hanım ile 5 Eylül 1939'da nişanlandı ve 14 Ocak 1940'ta evlendi. Bu sırada Gelibolu'daki 58. Piyade Alayı 5. Bölük Komutanlığı'na tayin edildi ve Balıkesir, Bandırma, Edincik, Erdek ve Marmara Adasında görev aldı.
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi dönemi Gökhan Evliyaoğlu'nun Adalet Partisi'ne katılma yolundaki teklifini reddeden Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için 2 Mayıs 1963'te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurdu. Darbe hazırlığı yapan Talat Aydemir - Fethi Gürcan ikilisiyle temas kurdu. Ancak Talat Aydemir'le anlaşamadı. Bunun üzerine darbeyi hükümete haber verdi. Kendisi de darbe girişimi nedeniyle yargılandı, ancak darbeyi hükümete duyurduğu için beraat etti. Alparslan Türkeş, sürgünde olduğu dönemde 14'lerden çoğu ile sık sık bir araya gelerek dönüşten sonraki stratejisini belirleyici toplantılar yapmıştı. Nitekim 31 Mart 1965'te, 14'lerden Dündar Taşer, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan gibi eski MBK üyeleri ile birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne (CKMP) girerek fiilen siyasi hayata atılmış oldu.
İlk evliliği, 1940 yılında, Muzaffer Hanım ileydi. Muzaffer Hanım 1974 yılında ölmüştür. Bundan iki yıl sonra, 1976'da Seval Türkeş'le evlendi.
Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da yaşama veda etti. Kabri, Ankara Beştepe'de bulunmaktadır.
Eserleri Gönül Seferberliğine Temel Görüşler Türkiyenin Meseleleri Bunalımdan Çıkış Yolu Kahramanlık Ruhu Yeni Ufuklara Doğru 1944 Milliyetçilik Olayı, Yaylacık Matbaası, İstanbul, 1968 27 Mayıs ve Gerçekler Fırtınalı Yıllar MHP ve Bozkurtlar Türklük Gururu ve Şuuru Her Türlü Emperyalizme Karşı
Bir Devrin Perde Arkası 9 Işık ve Türkiye 9 Işık 9 Işık / Millî Doktrin Milliyetçilik Ahlakçılık Türk Milliyetçilerinin Zaferi Ülkücülük Basılan Kervanımız Dış Politikamız ve Kıbrıs
Milliyetçilik-Ülkücülük Üzerine Konuşmalar Toplumculuk Dış Meseleler Savunma Sorgu Millî Devlet Güçlü İktidar Hürriyetçilik ve Şahsiyetçilik İlimcilik 27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler
Ayhan Yetkiner kimdir?

1929'da Çanakkale’de doğdu. İÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yayımcılığını üstlendiği Merhaba Mizah Gazetesi ile 1952’de mesleğe başladı. Son Posta, Tan, Yeni Sabah ve Ulus Gazeteleri’nde, Söz, Kim Dergileri’nde çalıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikaları Federasyonu Genel Başkanlığı ve GSD Vakfı Başkanlığı yaptı. “Beyaz Kitap” “Siyasi Fıkralar Antolojisi” “Nasreddin Hocanın Torunları” kitapları yayımlandı. 4 Nisan 2007'de vefat etti.
Muammer Hacıoğlu kimdir?

Muammer Hacıoğlu, 16 Eylül 1945 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Şair ve çevirmen Volkan Hacıoğlu’nun babasıdır. II. Dünya Savaşı yıllarında Yugoslavya’dan göç eden bir ailenin tek erkek çocuğuydu. Öğrenimini ilkokuldan sonra devam ettirmedi. Olumsuz koşullar altında geçen çocukluğu ve içinde yetiştiği toplumun ekonomik ve sosyal gerçekleri, daha sonraları “Türk halkının özlemlerini ve toplumsal sorunlarını yansıtan şiirleri”nin ana konusunu oluşturdu.
Fotoğraf: Alâettin Bahçekapılı (1968)
1972 yılında İstanbul’da Beyoğlu Sanat Galerisi’nde ilk resimli şiir sergisini açtı. Şiirleri Varlık, Soyut, Yansıma, Hâkimiyet Sanat, Ozanca, Çağdaş Türk Şiiri, İnsancıl vb. edebiyat dergilerinde yayınlandı. “Doğmamış Çocuklara” adlı şiiri Yılmaz Güney’in “Arkadaş” filminde ‘başka birinin şiiri sahiplenmesiyle’ kendisinden izin alınmaksızın kullanıldı. “Öfke Kında Durmaz” adlı şiiri Kadir İnanır tarafından “Kan” filminde okundu.
Çağdaşlarınca “yaşantısının acı öyküsünden güç alan güçlü bir şair” olarak nitelendi. 70’li yıllarda şiirleri TRT Radyosu'nda Nedret Selçuker ve Neval Tuncer tarafından pek çok kez seslendirildi. Aynı dönemde Suavi Sualp ile ortak çalışmalar yaptı. Cüneyt Arkın’ın “Yıkılmayan Adam” adlı filminde rol aldı (1977).
İlk kitabındaki “Çilli Kız” adlı şiiri Ateş Mehmet Lami tarafından bestelendi. Şarkıcı Emrah “Doğmamış Çocuklara” adlı şiirini repertuarına aldı. “Suç” adlı şiirini ise Selda Bağcan, Ziller ve İpler albümünde kısaltılarak besteledi. Behçet Necatigil’in Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü’nde var olan maddesi yeni baskılardan çıkarıldı.
“Kültürü moda gibi tüketenlerin kendisinden haberleri bile olmayan protest şair” Hacıoğlu’nun toplumcu gerçekçi çizgideki şiirlerinin coğrafyasında insan, insanın insanla ilişkileri, Doğu ve Doğu insanı önemli yer tutar. Yaşadığı dönemde ülkenin siyasi durumu şiirlerinin özünü oluşturmaktadır.
68’li yıllardan 12 Eylül 1980’e dek geçen süreç içinde yayınladığı dokuz şiir kitabında, dönemin gerilimli ve zor günlerinin derin izleri vardır. Kitaplarında gecekonduları yıkılanları, grevdeki işçileri, feodal zincirleri kırmak için büyük kentlere göç eden insanları anlattı. Şiirlerinin konu haritası daha da ötelere, maden ocaklarından dokuma tezgâhlarına, zindanlardan Vietnam’a, Küba’ya dek uzanır.
Önceden yayınlanmış şiirlerine yenilerini ekleyerek oluşturduğu Mayın Tarlasında Büyüyen Çiçek adlı son kitabını 1991 yılında yayınladı. 4 Nisan 1992 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Muammer Hacıoğlu-Alâettin Bahçekapılı,1968
ESERLERİ (Şiir):
Altın Mısralar (1969), Susun Ağlayacağım (1971), Beni Sokaklar Çağırıyor (1972), Öfke Kında Durmaz (1973), Şafaklar Kana Bulandı (1975), Bir Yumruk Büyüyor (1976), Kelepçe (1976), Uğultu (1976), Ateş Benzin Emiyor (1979), Mayın Tarlasında Büyüyen Çiçek (1991), P.K.690 Beyoğlu (Bütün Şiirleri) (2006).
Comments