top of page
Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Adıgüzel: Ataşehir Belediyesi'ni 2 milyar borçla aldım, şimdi de resmi ödemelerin %40'ına el konuluyor, maaş ödeyemiyoruz



İSTANBUL/ATAŞEHİR- (BRTAJANS) - Ataşehir Belediye Başkanlığı'na seçilişinin 195. gününde yerel basın çalışanları ve gazetecilerle bu sabah bir araya gelen Onursal Adıgüzel, belediyeyi 2 milyarı aşan bir borçla devraldığını, göreve gelir gelmez Nisan 2024 ayının personel maaşlarını ödeyemez durumdaki belediyenin şimdi de İller Bankası'nca ödenecek yasal haklarının %40'ının kesildiğini, bu ay itibariyle maaşların ödenmesinde güçlükle karşılaşıldığını belirterek "çözüm bulmaya ve bir daha böyle bir durumla karşılaşmamaya gayret ediyoruz, iktidarın yerel yönetimlerin sosyal sigorta borçlarını yapılandırmasının doğru olacağını düşünüyoruz" dedi.


Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, bu sabah bir araya geldiği yerel basın çalışanları ve gazetecilere "200 güne yaklaşan başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalar hakkında" açıklamalarda bulundu. Adıgüzel, basın toplantısı sırasında 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nden sonra göreve geldiğinde Ataşehir Belediyesi'nin 2 milyarı aşan borcunun bulunduğunu, bunun tümünün sosyal sigortalar kurumuna olan borçtan oluştuğunu, müteahhitlere ve öteki yerlere olan borçlarla miktarın arttığını, görevi devraldığında personelin Nisan ayı maaşını ödeyemez durumdaki belediyede bu sorunları aşmak için gayret gösterdiğini açıkladı. Adıgüzel, açıklamalarına "İller Bankası'nın bu ay nüfus oranımıza göre ödemesi gereken 85 milyon liranın %40'ını borçlara mahsuben kestiğini, belediye kasasına giren miktarın 52 milyon olduğunu, oysa aylık personel giderinin 125 milyon olduğunu" de ekledi.



Basın toplantısına "31 Mart'tan bugüne Ataşehirlilere verdiğimiz sözleri tutmak için yoğun bir çalışma içindeyiz. Aslında Ataşehir Belediyesinde bir seferberlik başlattık diyebilirim temizlik işlerinden fen işlerine sosyal işlerden kentsel dönüşüm müdürlüğümüze imar müdürlüğümüzden kültür müdürlüğümüze bütün başlıklarda arkadaşlarımız önemli işler yapıyorlar Tabii ki zamanın ruhuna uygun işler de yapmak önemli" diyerek başlayan Başkan Adıgüzel, ülkenin "derin bir ekonomik kriz yaşadığını" belirterek şöyle dedi:

"Bugün Türkiye derin bir ekonomik kriz yaşıyor bu ekonomik kriz doğrultusunda da vatandaşın bizden beklentileri farklı şekilleniyor. Bunun için ilk önceliğimizi aslında sosyal belediyeciliğe vermeye çalıştık: Ataşehirlilerin ihtiyacı olduğu noktada onların yanında olmak, eğitime giden çocukların nasıl yanında oluruz dedik Ataşehir'de ilk defa beslenme desteği başlattık, ilköğretimde ihtiyaç sahibi çocuklarımıza okullarda eksikleri gidermeye çalıştık, destek olduk. Genel başkanımız geçen hafta Ataşehir'e geldiğinde bir talimat verdi. Dedi ki Ataşehir'deki çocuklarımız temiz suya ulaşabilsin su sebilleri yapın, arıtma sistemleri yapın dedi. İlkini hayata geçirdik. Başlattığımız projeyi ateşenin bütün okullarına yayıyor olacağız yine Kırtasiye desteğinizi esirgemedik, aşevimizin kapasitesini arttırarak beslenme çantalarına koyduğumuz yiyecekleri üretiyor olacağız. Hem de yeni kuracağımız kent lokantasında sunduğumuz bütün yemekleri Ataşehir aşevinde hayır severlerin de katkısıyla hayata geçirmiş olacağız."

Adıgüzel, yaz okullarında 5 bin 600 kişiyi sporla buluşturduklarını, bunu kış aylarında da yapmak istediklerini, Ataşehir'deki kapalı spor salonlarını arttırma projesini de uygulamaya koymaya çalıştıklarını belirttikten sonra, deprem konusundaki hizmetlerle ilgili açıklamalar yaptı:

"Bu konuda Ataşehir'in 17 Mahallesi'nin 1. kademe çalışmalarını masa başında bitirdik hem İstanbul valiliğinin risk azaltma projesi kapsamında hem Afad'la iletişim kuruyor hem de büyükşehirde iletişim kurarak süreci çok yakından takip ediyoruz , dijital ortamda 17 Mahallede bir deprem anında oluşabilecek riskleri değerlendiriyoruz. Şimdi ikinci aşamasına geçiyor olacağız. 3 mahalleye deprem konteynırı yerleştirdik, öteki mahalleler için çalışmalarımız sürdürüyoruz. ataşehirsenin.com diye bir internet adres oluşturduk Dile kolay 6.700 komşumuz burada soruları cevapladı tekil olarak 6700 insan ayrı ayrı 130.000 soru cevapladılar bu yüzden ortalama işte 20 soru cevaplamış her Arkadaşım bu şekilde geri bildirimler ve nasıl Ataşehir'de bir yönetim anlayışı hayata geçirebiliriz eksiklerimiz de bunları stratejik planımızın altyapısını oluşturmak için kullandım."



Adıgüzel, göreve gelişinden bu yana geçen 195 gün içinde, "yönetim süreçlerine katılımı artırmak amacıyla" 17 mahalleyi kapsayan açık mikrofon toplantılarını hayata geçirdiklerini, kent konseyini yeniden yapılandırdıklarını, bu konseyde "mahalle meclisleri" oluşturduklarını, ayrıca "gençlik danışma kurulları" oluşturmayı planladıklarını, İBB'nin kestiği kurbanlardan sağlanan 10 bin kutu kavurmayı ihtiyaç sahiplerine dağıttıtlarını, ortalama 15 bin Ataşehirliye sosyal yardım ulaştırmaya çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:



"Seçim döneminde vatandaşlarımız sık sık bize sosyal tesislerin açılması ile ilgili taleplerde bulunuyordu, bu noktada sosyal tesislerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Bu hafta Ata kafeyi Atatürk Mahallelilerin hizmetine sunduk önümüzdeki günlerde örnek mahallemizdeki sosyal tesisimiz hayata geçecek ve hatta şehrin 17 Mahallesi'nde doğru planlanmış noktalara Ata kafeleri açmak istiyoruz. Bir yanlış anlaşılma olmasın diye altını çizmek isterim 17 cafe açmayacağız; ama Ataşehir'deki farklı mahallelerdeki vatandaşların ulaşabileceği Sosyal Tesisi sayısını arttırıyor olacağız. aynı zamanda Önümüzdeki aylarda belediyemizin restoranı da hizmet ediyor olacak."

Yakında Ataşehirkart uygulamasının yaşama geçirileceğini, tüm halka hizmet veren sağlık merkezlerini çoğaltma gayretlerini sürdürdüklerini, 40 bin hastaya hizmet verir duruma gelindiğini, her gün 1722 yoksula sıcak yemek ulaştırdıklarını, sokak hayvanları ile ilgili rehabilitasyon merkezini Maltepe Belediyesi ve İBB ile birlikte hızlandırmaya çalıştıklarını, bunun için 100 milyonluk bir bütçe gerektiğini, belediyenin öz kaynaklarıyla 60 araç alarak kira vermekten kurtulduklarını, bu araçlar arasında bir de ambulans veteriner ambulansı olacağını, 5 ay içerisinde 5.000'e yakın sokak hayvanını muayene etmiş, mevcut koşullarla 486'sını kısırlaştırmış durumda olduklarını, İBB ile birlikte planladıkları 1500 kapasiteli kreşlerle annelerin iyi bir olanakla buluşmasını sağlayacaklarını belirten Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, kent bostanı, evde sağlık, çocuk şenlikleri, kültürel hizmetler ve park yenilemeleri hakkında da bilgi verdi.


Adıgüzel, çok merak edilen imar planlarında 18 uygulamasıyla ilgili soruları yanıtlardan İnönü Mahallesi'ndeki uygulamayı bu yıl bitmeden kendi ekipleri vasıtasıyla tamamlayacaklarını, İçerenköy'deki 18 uygulamasının biraz daha komplike olduğunu, daha büyük çalışmayı gerektirdiğini, bu nedenle ihale sürecini başlattıklarını, İçerenköy Neşet Ertaş Kültür Evi'nde açtıkları bilgilendirme masasına ilgililerin çok az başvuru yaptıklarını dile getirerek şöyle dedi: "Biz Ataşehir'de kentsel dönüşüm yapmak isteyen Vatandaşlarımızın yanındayız. Onların da işlerini kolaylaştırırız. Eğer karşımızdaki kentsel dönüşüm yapmak isteyen firma bütün şartları tamamlamış bir eksiği olmadan yasaya, prosedüre uygun olarak dosyasında bize teslim etmişse, biz ona en hızlı şekilde imalat sürecini başlaması için hızlandırıp hayata geçirmesi için ruhsatını veriyoruz. Bir sorun varsa bir soruya yaşayan varsa da hem çalışma arkadaşlar hem de ben her an onları dinlemeye hazırız tekrar altını çizmek isterim Biz Ataşehir'de vatandaşın kentsel dönüşüm yapması için tam destek veriyoruz kolaylaştırıcı olacağız. Ataşehir'e yatırım yapmak isteyen firmalarında önünde engel çıkarmak değil tam tersi yine kolaylaştırıcısı oluruz. Yeter ki vatandaşla anlaşsınlar her türlü hukuki prosedürü tamamlasınlar."

Başkan Adıgüzel, Ataşehir'deki yaşalmış kişilerle ilgili çalışmaları da bulunduğunu, ihtiyacı olan hem de 65 yaş üstünde olup çeşitli hastalıklar sebebiyle evinde yemek pişiremeyerek ileri yaştaki kişilere hem yemek, hem de evde sağlık, kuaförlük hizmetleri götürdüklerini, bu hizmetleri ev temizliğini de eklemeyi düşündüklerini, ilçe sınırları içindeki Darülaceze'nin daha verimli ve kapasiteli çalışması için İBB ile kol kola girme gayreti içinde bulunduklarını dile getirdiği basın toplantısının sonunda Hal'in durumu, Gümrük Alanı ve Atatürk Kütüphanesi ve Müzesi ile ilgili bilgiler verdi.

-Adıgüzel'in verdiği bilgilere göre, Gümrük Alanı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı planı yargı iptal ettiğinden yenisinin yapılıp askıya çıkarılması beklenmekte.

- Hal'in Tuzla'ya taşınması için İBB'nin gayretleri devam ediyor: Şimdiye kadar 10 milyar liralık bir yatırım yapan İBB, buradaki esnafı bu yıl sonuna, en geç önümüzdeki yılın ortalarına kadar taşımayı planlamakta.

- Atatürk Kütüphanesi ve Müzesi'ni 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na yetiştirmeyi çok istemekle beraber, iç düzenlemede ve "müze oluşturmadaki" bazı prosetürler nedeniyle bir gecikme yaşanacağı belli olmakta.

- Ataşehir'in bazı caddeleri ve özellikle parklardaki işgalleri ortadan kaldırmak için gayret gösterilmekte; önceden yapılan kiralamaların uzun süreli olmasından dolayı yaşanılan bazı güçlükleri aşmak için uğraşılmakta. Mevlana Mahallesi'ndeki halı saha boşaltılarak orada çocuklar ve gençler için bir spor okulu açma planlanmakta.

- Parklardaki işgallerden biri daha sonlandırılarak orada kent lokantası açma girişimimiz de son aşamaya gelmekte.

- Ekonomik zorluklar var mı var maalesef. Ataşehir Belediyesi'ni teslim aldığımızda kasamız parayla dolu değil tam tersi nisan ayı maaşını ödeyemez halde teslim aldım. Sağdan soldan bulduğumuz çeşitli bütçelerle bugüne kadar biraz önce saydığım, sayamadım birçok hizmeti de hayata geçirmeye çalıştık, ama şunda rahat olabilirsiniz.

- Ekonomi nasıl? Türkiye'de büyük bir ekonomik kriz var bunun Ataşehir Belediyesi'nde ciddi yansımaları var. SGK borçları da çok yüksek seviyede bunları yapılandırma Ya da bir şekilde çözmek için de her türlü yetkiliyle konuşuyoruz. Aldığımızda belediyenin yalnız SGK'ya 2 milyardan fazla borcu vardı. Her gün de artmakta. İller Bankası'nın her ay yerel yönetimlere nüfusları oranında emlak vergilerinden verdiği pay, bizim belediyemiz için bu ay %40 kesintiye uğradı, 85 milyon gelecek yerde, 52 milyon geldi. Belediye personeline her ay net 125 milyon lira ödüyor. SGK'ya olan borçların yapılandırılması ve iktidarın bu soruna bütünlüklü bir çözüm bulması gerekiyor.


Haber ve görseller: BRT Yayın Grubu Genel Yönetmeni Alâettin Bahçekapılı

(Foto çekimine yardımcı olan Serkan Şimşek dostumuza teşekkür ederim-AB)



120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page