top of page
  • Yazarın fotoğrafıHaberciGazete

Abdi İpekçi anılacak: Sis perdesi hâlâ aydınlatılmadı



Duayen gazeteci Abdi İpekçi, Nişantaşı'ndaki Anıtı ve Zincirlikuyu Mezarlığı’nda anılacak.


Duayen gazeteci Abdi İpekçi, 45 yıl önce 1 Şubat 1979 tarihinde Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı sırada evinin önünde Mehmet Ali Ağca’nın düzenlediği suikast sonucu yaşamını yitirdi.

İpekçi bugün katledilişinin 45. yıldönümünde Nişantaşı Abdi İpekçi Anıtı’nın önünde ve Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki mezarı başında anılacak.

İpekçi’nin ailesi ve dostları, suikastın karanlıkta kalan yönlerinin bulunduğunu belirterek açığa çıkarılmasını talep ederken tutuklu bulunduğu cezaevinden kaçırılan Ağca, İtalya tarafından iade edildiği Türkiye’de 10 yıl tutuklu kaldıktan sonra 2010’da tahliye edildi. 


‘SAĞDUYUNUN SESİYDİ’ 

Basın Konseyi tarafından İpekçi için yapılan “Basın şehidi Abdi İpekçi’yi özlemle anıyoruz” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:


O, ilkeli ve dürüst gazetecilikten ödün vermedi, hep halkın gerçekleri öğrenmesini önceledi. Evrensel gazetecilik ilkelerini uygulayarak ‘Abdi İpekçi ekolünü’ yarattı, getirdiği yeniliklerle Türk basınına damgasını vurdu. Yönettiği gazeteyi ülkenin en güvenilir gazetesi yaptı. Abdi İpekçi, basında sağduyunun sesiydi. Demokrasinin, ifade ve basın özgürlüğünün yılmaz savunucusuydu. 

Halkın gerçekleri öğrenmesinden korkan karanlık odaklarca hedef seçilen Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979 günü alçakça düzenlenen suikastta, sefil bir tetikçinin kurşunlarıyla yaşamdan koparıldı. Suikastın azmettiricisi ve planlayanları, aradan geçen bunca yılda maalesef ortaya çıkarılamadı, İpekçi suikastındaki sis perdesi aydınlatılmadı.”



Türkiye Gazeteciler Cemiyeti açıklaması

: “İpekçi cinayetinin faili meçhul kalması demokrasi ayıbıdır"

Uğradığı silahlı saldırı sonucu 1 Şubat 1979’da yaşamını yitiren TGC  Önceki Başkan Vekillerinden, Milliyet Gazetesi önceki Genel Yayın Yönetmenlerinden  Abdi İpekçi’nin ölümünün 45. yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:



“Türkiye’de gazeteciliğin evrensel ilkelere uygun bir çalışma düzenine kavuşmasında önemli katkıları olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkan Vekillerinden ve Milliyet Gazetesi önceki Genel Yayın Yönetmenlerinden  gazeteci Abdi İpekçi’yi hain bir saldırı sonucu öldürülüşünün 45. yılında 1 Şubat 2024 Perşembe günü saat 11.00’de  Zincirlikuyu’daki mezarı başında törenle anacağız.

Yurttaş yararına gazetecilik yapan, halkın haber alma, bilgi edinme hakkına saygı gösteren, Abdi İpekçi Türk basınına getirdiği ilklerle hiç unutulmayacak bir isim oldu. Dürüst habercilik yapan,  atlama pahasına da olsa doğrulanamayan hiçbir haberi kullanmayan, siyasi partilere eşit uzaklıkta durmayı beceren bir Genel Yayın Yönetmeni olarak çalıştı. Gazetecilik alanında, gazetecilerin örgütlenmesinde ve basın meslek ilkelerinin yaşama geçirilmesinde örnek olmayı başardı. Türk basınında toplu sözleşmelerin  imzalanmasına öncülük etti. 

1961 yılında gazetecilerin haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Yasa çıktığında ana akım medyada yer alan dokuz gazetenin patronu, üç gün süreyle gazete çıkarmayarak yasayı protesto etmişti. O günlerde Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın toplumu habersiz bırakmamak için çıkardığı Basın Gazetesi’ne de Abdi İpekçi önderlik etmiş, halkın haber alma hakkını engelleyen gazetelerin bu tutumuna karşı çıkmıştı. 

Abdi İpekçi cinayetinin ve öldürülen gazetecilerin cinayetlerinin azmettirenlerinin ortaya çıkarılamamasının günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin, saldırıların sürmesinde önemli rol oynadığını düşünüyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak azmettirenleri meçhul, gazeteci cinayetleri ile ilgili dosyaların tozlu raflardan indirilmesini ve TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etmeye devam ediyoruz.”

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page